Lilia Lificiu-Platon este moldoveanca care la 9 ianuarie și-a administrat vaccinul anti-COVID în România. A fost primul cetățean străin din București pentru care a fost depusă cererea de vaccinare. Cum a ajuns la această decizie și cum a decurs procedura de vaccinare aflați în interviul realizat de AGORA.md.

Cum ați decis să vă vaccinați? La îndemnul cuiva sau din propria inițiativă?

Este o decizie asumată personal, și, în același timp, o conjunctură de circumstanțe. În primul rând, mă consider o persoană cu o cultură sanitară dezvoltată și nu am nevoie să fiu convinsă de necesitatea vaccinării. În al doilea rând, pentru că am avut norocul să cad sub incidența Hotărârii luate de către Guvernul României la sfârșitul lunii noiembrie, care presupune începerea campaniei și delimitează clar categoriile de persoane care pot fi imunizate.

Aveți cetățenie română? V-ați vaccinat ca cetățean român?

Nu dețin cetățenia română. Am fost vaccinată în baza dovezii privind angajarea în sistemul privat de sănătate și, respectiv, a permisului de ședere în România. Angajatorul meu le-a prezentat autorităților locale lista personalului medical și auxiliar pentru a fi introdusă în sistem și eliberate programări. Eu sunt un participant la campanie care exceptează regula.

Am și fost anunțată că sunt primul cetățean străin din București pentru care a fost depusă cererea de vaccinare la Direcția de Sănătate Publică. La acel moment, vestea mi-a creat chiar o stare de bine și un confort psihologic.

Iertați-mi lipsa de modestie. Poate și din această cauză totul mi s-a părut perfect! Sigur că, având în vedere această circumstanță, a trebuit să parcurg și o etapă suplimentară – am fost introdusă într-un Registru Electronic Național al Vaccinărilor (RENV) chiar acolo, pe loc.

Care a fost procedura ce a trebuit să o urmați?

Totul se face electronic. Pe mail am primit notificare cu data, ora și locul unde urma să mi se administreze vaccinul.

Contrar unor informații precum că autoritățile române nu au un plan bine pus la punct referitor la campania de vaccinare, am remarcat o pregătire ireproșabilă în centrul de vaccinare la care am fost repartizată. E vorba de centrul deschis în cadrul Spitalului clinic de psihiatrie „Al. Obregia”, Sectorul 4 din București. Chiar am fost surprinsă de amabilitatea și implicarea personalului de acolo, le sunt recunoscătoare!

Totul s-a produs cu respectarea regulilor stricte de distanțare și dezinfectare la fiecare pas.

Ce tip de vaccin ați primit?

Vaccinul produs de BioNTech/Pfizer – Cominarty concentrat pentru dispersie injectabilă, ca denumire comercială. Este un vaccin de tip ARNm COVID-19, iar asta înseamnă că vaccinul determină sistemul imunitar să producă anticorpi și celule sanguine, care acționează împotriva virusului.

V-au fost puse la dispoziție informații despre posibilele reacții adverse ale vaccinului?

Da, un colaborator medical mi-a vorbit. Mi-a fost oferit și un prospect foarte explicit, cu date despre acest medicament și datele de contact ale autorităților române pentru raportarea reacțiilor adverse. Prospectul îl am acasă, el este disponibil și în versiunea electronică în mai multe limbi (scanezi codul QR).

Cum a decurs procedura propriu-zisă de vaccinare?

Procedura este foarte simplă. Vii la data și ora pentru care ai programare. Prezinți actul de identitate (eu am prezentat suplimentar și adeverința de salariat la clinică). Ești verificat în RENV. Urmează o scurtă incursiune despre vaccin și efectele lui, explicate de un colaborator. Tot el te invită să răspunzi la un chestionar prin care comunici date referitor la istoricul de sănătate. Chestionarul este însoțit de o declarație pe propria răspundere de acceptare a imunizării, de altfel asta ți se cere de fiecare dată când te vaccinezi. Bunăoară, o astfel de declarație am semnat și pentru vaccinul contra difteriei și tetanosului, făcut acum doi ani la Chișinău. Având declarația semnată, ești condus în sala de imunizare, verificat încă o dată în registrul electronic, după care asistenta medicală îți introduce vaccinul în partea superioară a brațului. Se aplică un plasture elegant și ești declarat liber.

Ce am simțit?

Exact ce am simțit de fiecare dată la orice vaccin. O scurtă înțepătură. Imediat după vaccinare, am fost însoțită într-o sală unde am stat sub supravegherea a doi lucrători medicali. E o procedură obligatorie prin care se monitorizează starea post-vaccinare. În afară de mine, mai erau alte cinci persoane care au fost vaccinate. Când au expirat exact 15 minute, mi s-a spus că pot părăsi sala. Nu înainte însă să fiu întrebată dacă simt vreun disconfort. Ultimul pas – mi s-a eliberat adeverința de vaccinare cu date despre medicamentul administrat și centrul de vaccinare. Seara, în aceeași zi, am primit notificare pe mail pentru etapa a doua.

Despre cum s-a simțit după administrarea vaccinului, când urmează să i se administreze a doua doză de vaccin citiți mai departe pe AGORA.md.

Distribuie articolul: