Pandemia de coronavirus pare să nu mai aibă sfârșit, în curând vor veni și sărbătorile de iarnă și starea de anxietate se poate înrăutăți. Psihologul Ana Maria Vodnicear ne va spune în acest articol cum Corona a tulburat și tulbură intens societatea și care sunt mecanismele de protecție. 

Au existat și există probleme dincolo de Criza Corona, precum schimbări climaterice, digitalizarea, probleme economice sau politice, care stârnesc suficient de multe temeri. Dar, în actuala criza ne confruntăm cu un nou nivel de incertitudine copleșitoare și neputință. De ce se întâmplă aceasta?

Doctorul Stephanie Grabhorn, medic șef la Clinica psihosomatică privată din Blomenburg, explica fenomenul și trucurile folosite de psihicul nostru pentru a slabi sentimentul de neputință. Ea spune:

Este de fapt o criză fără precedent, care pune în joc sănătatea și existența financiară a fiecăruia dintre noi. Creierul încearcă să controleze situația și are doar două moduri: luptă sau fugă. Dacă ambele opțiuni eșuează, ne putem afla într-un impas care poate declanșa un întreg potop de emoții –în funcție de situația și personalitatea fiecăruia dintre noi. Unii oameni reacționează cu frică și panică, alții se retrag în depresie, durere sau furie. Alții devin agresivi și fac loc rebeliunii.”

Oamenii compenseaza stresul simulând controlul și capacitatea de a acționa. Prin urmare, psihicul uman a dezvoltat diferite mecanisme care îi protejează de sentimentul insuportabil de neputință și nesiguranță. Noi, oamenii, compensam sentimentul de nesiguranță, pretinzând că deținem controlul și că putem acționa. În acest fel, neputința și anxietatea nu sunt trăite în forma lor  deplină.

Atunci când trecem printr-o criză, sănătatea minții noastre este prima afectată. Tot ea, sănătatea mintala, este primul lucru care ne ajuta să rezistăm și sa supraviețuim crizei.

Pe perioada unei crize, funcțiile superioare ale creierului, care sunt răspunzătoare de planificarea pe termen lung, își reduc activitatea, trecând într-un regim de reacție imediată la amenințări.

Dacă perioada de criză persistă o perioada mai lunga de timp, capacitatea creierului de a se autoliniști se reduce. În mijlocul actualei crizei, provocate de COVID19, capacitatea noastră de autoliniștire ne este imperios necesara.

Printre Mecanismele de apărare care ne țin în măsură să acționăm includem negarea în primul rând.

Negarea este exprimată, de exemplu, printr-o diminuare a intensității, gen: nu este atât de rău , asta e doar o tactică de speriat!

Prin încălcarea regulilor, unii oameni presupun că experimentează autodeterminarea și câștigă control.

Psihanalistul Erich Fromm descrie compensarea neputinței în societatea burgheză, printre altele, prin preluarea unei profesii cu o poziție de putere sau cu dobândirea unui animal de companie asupra căruia poate fi exercitată puterea. Exercitarea puterii asupra partenerului sau a propriilor copii de  asemenea poate crea un sentiment temporar de siguranță. „Cu cât sentimentul propriei neputințe este mai puternic și este în funcție de individ structura personalității, spectacolul puterii poate merge până la violență și sadism ”, spune dr. Stephanie Grabhorn. Acest lucru explică, de asemenea, lipsa persistentă de înțelegere din partea unor cetățeni.

Când regulile sunt încălcate, acești oameni experimentează autodeterminarea și sentimentul de putere asupra situației ”, explică Dr. Stephanie Grabhorn. Mantra acestei demonstrații de forță ar putea suna: ​​nu voi fi restricționat!

 Primele statistici arată deja o creștere de violență domestică și agresiune în timpul epidemiei de Covid19”, adaugă Dr. Stepahanie Grabhorn. A nu avea control asupra propriei siguranțe fizice poate crește cronic nivelul de anxietate. De asemenea, neputința poate duce la durere în piept, frici, retragere. Conduce la auto-abandon și paralizie. Deci, nu este surprinzător faptul că leșinul, epuizarea, stresul și sănătatea fizică pot fi legate.

Sentimentul de incapacitate de a face față amenințărilor, ieșirea din fire sau răspunsul ineficient pot crea anxietate și panică enorme.” spune dr. Stephanie Grabhorn. Incertitudinea aici este deosebit de agonizantă. Poate contribui la pierderea controlului asupra propriului fizic. A fi în nesiguranță poate duce la niveluri cronice crescute de anxietate. „Frica cronică poate avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății. Ne așteptăm la o creștere a depresiei și a tulburărilor de anxietate în timpul și după criza Corona”, a spus Dr. Grabhorn.

Sentimentul de incertitudinea și lipsa stabilității duc la agravarea funcționării psihicului persoanelor disfuncționale. La persoanele anxioase se pot dezvolta modele de gândire precum gândirea catastrofală. Acestea includ spirale de gândire la extreme precum: Noi vom muri cu toții! Sau: îmi voi pierde toți banii. În plus, apare și o selecție. O percepție care acceptă doar anumite aspecte ale mediului și le ascunde pe altele.

Sfaturi practice pentru a face față presiunii psihice     

În continuare voi prezenta câteva sfaturi pe care le putei aplica pentru a face față anxietății și stresului provocat de Lockdown și a vă păstra sistemul psihic pozitiv și sănătos:

     ● Respectați o rutină zilnică. Treziți-vă dimineața, faceți duș și îmbrăcați-vă ca și cum ar trebui să ieșiți din casă.

     ● Faceți-vă patul și faceți curățenie în casă.

     ● Faceți exerciții de întindere și sport.

     ● Dacă sunteți sub tratament, aveți grijă să vă luați medicamentele și păstrați legătura cu medicul

     ● Mâncați suficient de sănătos și încercați să consumați multe legume și fructe în fiecare zi

     ● Dacă munciți de acasă, mențineți curat spațiul în care lucrați

     ● Practicați respirația profundă și meditația

     ● Reduceți consumul de cofeină, întrucât sporește nivelul anxietății

     ● Comunicați prin aplicații video online cu prietenii și familia

     ● Deconectați-vă periodic de la rețelele de socializare pe parcursul zilei

     ● Dacă traversați o perioadă dificilă, luați legătura online cu un psiholog

     ● Citiți și distribuiți știri și postări pozitive și umanitare

Virusul Covid se va impregna adânc în societate și psihicul fiecărei persoane. Fie că se crede sau nu în existența lui, efectele vor fi simțite de fiecare om. Cu ajutor comun și efort se poate face față pe cât posibil urmărilor produse.”

Pe Ana Maria Vodnicear o poți găsi pe pagina sa de Instagram sau pe Tik-Tok