Republica Moldova este țara cu cele mai frumoase podgorii, iar vinurile autohtone ne-au dus faima în lumea întreagă. În orașul Vulcănești, în familia cu tradiții găgăuze Cerven, pasiunea pentru vinificație a fost păstrată de cinci generații la rând. În curtea casei au construit vinăria KARA-GANI. 

„Aici locuim și producem vin cu accent găgăuz. Produceam vin de mult timp și o făceam în condiții de casă. Acum suntem deja la a cincea generație în familie care produce vin și crește struguri. În prezent, ne-am schimbat formatul, am adus noi tehnologii de producere și din anul 2016 am început să îmbuteliem”, povestește Larisa Cerven pentru AGORA.md.

Pe lângă vinărie, familia Cerven a amenajat propriul muzeu, iar în anul 2018 au reușit, cu ajutorul fondurilor Uniunii Europene, să instaleze panouri solare și să scadă considerabil din costurile de producere.

Să-și deschidă propria afacere în localitatea natală a fost un vis pentru Alexandra Burca. Alexandru Ioan Cuza este singura localitate din sudul Moldovei unde se produce pavaj și cărămidă lego după tehnologia de hiperpresare.

„Am revenit în sat și locuind aici am început cu diferite idei, până într-un moment când soțul a venit într-o seară de la serviciu și spune: ce zici să ne ocupăm cu producerea de lego cărămidă, pavaj. Am aflat de GAL-ul „Cișmeaua Sudului”, am mers înainte și am aplicat proiectul și într-un final și l-am câștigat. Am zis uraa, iată acum noi începem să deschidem aici pe loc la noi, să ne dezvoltăm la noi. Mai ales, știind, că pavajul lego cărămida hiperpresată, în sudul republicii îl producem doar noi. Am aplicat la următorul proiect, la ODIMM „Femei în afaceri” și a fost cu succes”

Investesc în calitate și au reușit să câștige încrederea clienților. Pavajul produs de familia Burca a fost montat și în fața Casei de cultură din localitate.

Crearea spațiilor de agrement în zonele rurale este o prioritate pentru Grupul de Acțiune Locală „Bugeac Kilim” În Cazaclia, Maria Chior a deschis o cafenea pe teritoriul parcului din localitate.

„De ce apreciez eu atât de mult suportul venit din granturi, este că se stabilesc termeni de executare și dacă ai un vis atunci devine realitate odată cu expirarea acestui termen”

Maria Chior

„Clădirea în care ne aflăm, inițial, a fost un internet club care a devenit neactual. Atunci am decis să-i dăm o nouă viață și să-l transformăm într-o cafenea. În cafenea se petrec diferite sărbători de familie, zile de nașteri, întâlniri cu absolvenții sau pur și simplu, vin vizitatorii care vor să petreacă timpul într-o atmosferă plăcută și să mănânce gustos. Gătim bucate tradiționale găgăuze, dar atât de adorate de copii cartofii pai și pizza”, spune Maria Chior.

Campania UE pentru Moldova rurală își propune să reflecte rezultatele și schimbările aduse în zonele rurale cu sprijinul Uniunii Europene. Pentru că una dintre direcțiile principale de asistență ale UE vizează creșterea nivelului de trai a cetățenilor din mediul rural, prin dezvoltarea infrastructurii, agriculturii și ocuparea forței de muncă, transformându-le în zone atractive pentru cetățeni.