Astăzi luăm o nouă cale turistică virtuală și ne îndreptăm privirea spre Complexul istorico-arhitectural Manuc Bey, din Hâncești. Restaurat în anii 2014-2015, acesta include edificii precum Palatul lui Manuc, Casa vechilului, Clădirea contesei, Castelul de vânătoare, Turnul de veghe.

O parte de moșie cumpărată încă în aprilie 1816 de către Manuc-Emanuel Mârzaian cu 300 mii de lei de la Ioniță Iamandi, astăzi, conacul este un monument de arhitectură înscris în Registrul monumentelor de cultură al Republicii Moldova.

Renovat recent și deschis pentru vizitatori, complexul istorico-cultural Manuc Bey este un obiectiv istoric ce ascunde vestigii importante pentru neamul nostru. Acesta este unul dintre cele mai frumoase puncte de atracție istorică nu doar din Hâncești, ci și din întreaga țară.

Construcția Palatului Princiar a pornit aproximativ în anul 1857 și a fost finisată în 1861. Palatul a fost construit după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi și se presupune că ar fi fost decorat pe interior în patru stiluri: armenesc, turcesc, moldovenesc și european.

 

Potrivit site-ului complexului, în subsolul Palatului Prionciar, la reconstrucția acestuia au fost descoperite camere în care anterior erau băile turcești, iar în timpul reconstrucției Casei vechilului (n.r. responsabil de administrarea moșiilor boierului) constructorii au găsit o bârnă din lemn care ținea acoperișul casei, și pe care era încrustat anul 1859, care se presupune ar fi anul finalizării construcției.

În 1940 întreaga moșie și castelul au devenit cazarmă militară a unei unități militare sovietice, iar după retragerea trupelor aceștia au aruncat în aer Biserica Armenească, incendiind și Palatul Princiar.

În anii puterii sovietice Castelul de Vânătoare a servit drept oficiu pentru gospodăria silvică, în clubul din fața castelului se organizau dansuri și nunți.

În 1954 Palatul princiar a fost reparat capital după proiectul arhitectului general al Chișinăului, Robert Kurtz. Din 1965 clădirea a servit drept sediu pentru Colegiul de Construcție.

Vă îndemnăm să-l descoperiți în câteva imagini superbe surprinse recent de către fotografa Cristina Tocan.

*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

Susține-ne și pe Patreon

Descoperă și: Cel mai vestit sat din Moldova care a ajuns pe paginile Guinness. Călătorim virtual în Congaz, Găgăuzia