Peste jumătate din școlile din țară sunt pregătite să organizeze procesul de studii de la 1 septembrie în regim obișnuit, cu respectarea normelor sanitare. Printre aceste norme se regăsesc: aflarea unui singur copil în bancă și menținerea unui spațiu de 1,5 metri între bănci. Informațiile au fost prezentate de secretara de stat al Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Natalia Grâu, în cadrul audierilor la Comisia parlamentară de profil, relatează AGORA.md.

Potrivit datelor ministerului, din 1249 de instituții de învățământ general din țară, 808 instituții sau cca 65% intenționează să aplice modelul I de învățare din cele șapte propuse de minister. Acesta prevede prezența fizică a elevilor 100% la școală, iar 267 de instituții intenționează să aplice modelul învățării combinate. În acest sens, se depun eforturi pentru mobilizarea resurselor, la nivel central, local și din donații, în vederea procurării laptopurilor.

Totodată, proiectul documentului prevede prevenirea aglomerării spațiilor și utilizarea tuturor spațiilor disponibile din cadrul instituțiilor. În interior vor fi stabilite anumite circuite clare și benzi vizibile care să asigure trasee de intrare și deplasare în interiorul școlii și de părăsire a acesteia.

„Toate spațiile trebuie să fie organizate în așa mod, încât copilul să nu fie nevoit să poarte mască”, a subliniat Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Mai mult, instituțiile trebuie să achiziționeze termometre digitale fără contact. În cazul școlilor deficitare, vor fi sprijinite în achiziționarea lor și a soluțiilor dezinfectante.

Una din problemele la care nu a fost identificată o soluție ține de alimentarea copiilor, în condițiile în care statul este obligat să asigure hrana pentru elevii claselor primare.

Participanții la ședință au fost unanimi în opinia că procesul educațional în cadrul instituțiilor de educație timpurie, dar și în clasele primare din școli nu poate fi efectuat la distanță. Aceeași recomandare se referă și la elevii din clasele a 5-a, a 9-a și a 12-a care urmează să susțină, la finele anului de studii, teste sau examene naționale.

Reglementările sunt obligatorii atât pentru instituțiile de învățământ publice, cât și pentru cele private, iar fiecare instituție va elabora Ghidul părintelui și Ghidul elevului, în funcție de modelul educațional selectat.

Anterior, Ministerul Educației a elaborat un ghid cu posibilele recomandări pentru instituțiile de învățământ din țară. Cuvintele cheie au fost distanța socială la orice pas, iar  copii ar putea fi instruiți cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19.

Amintim că procesul de învățământ în Republica Moldova a fost sistat începând cu 11 martie. La scurt timp, s-a decis continuarea studiilor la distanță.

Precizăm că Ministerul Educației a propus, anterior, șapte modele pentru reluarea învățământului școlar din luna septembrie. În urma discuțiilor la nivel local, între directorii instituțiilor de învățământ, profesori, părinți și elevi, fiecare instituției își va alege și adapta propriu model de activitate.

Pe final de iulie, în studioul AGORA, premierul Ion Chicu se arătă rezervat în convingerea că elevii vor putea reveni începând cu 1 septembrie la regimul obișnuit de studii, așa cum era în luna martie, înainte ca elevii să treacă la învățământul la distanță.

Sursa: AGORA

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: