Orice stofă ar avea hainele noastre, dacă ne sunt foarte dragi – ne dorim să le avem în stare perfectă cât mai mult timp posibil. Întreținerea lor însă este strict dependentă de respectarea unor norme, reguli de spălare, călcare sau păstrare. Am rugat-o pe Oxana Munteanu, creatoarea rochiilor inspirate din autentic și din stofe naturale, să ne spună câteva reguli simple de îngrijire.

Dorul de a crea ținute d`or

„Colecția anului 2020 se numește D’or, pentru că a fost marcată de izolarea și schimbarea formei de comunicare între oameni din cauza pandemiei. Noi nu am încetat să creăm chiar și în momentul izolării la domiciliu. Am creat și regândit colecția de vară pe hârtie și imediat ce am revenit în atelier am început cu dor să aplicăm ideile în practică. De aici și vine denumirea colecției, de la dorul de a crea și de la dorul de comunicare și îmbrățișările care ne lipsesc acum. Fiecare rochie are un nume, de exemplu: Iarbă, Soare, Aer, Mare, Cerul, Pământul, Trandafir, Macul… pentru că astea ne-au lipsit cel mai mult”, ne explică Oxana Munteanu.

„O emoție aparte o au rochiile albastre din această colecție, care poartă denumirea de „Cer”, „Mare”, „Coastă de azur”, „Cerul înainte de ploaie” pentru că ne-a lipsit foarte mult cerul și marea în acest an, îndeosebi în zilele de izolare totală la domiciliu. Prin aceste rochii ne-am dorit să atingem imaginar ceea ce ne-a lipsit. O altă explicație a denumirii D’or vine din limbă franceză și se traduce de aur. Nu a fost deloc ușor să revenim la activitate în perioadă pandemiei, ceea ce face că această colecție să fie una prețioasă – de aur cum s-ar zice”, recunoaște creatoarea de la Kasandruta.

Grația dantelei croșetate și duritatea stofelor naturale

„Dacă e să vorbim despre stofele pe care le folosim în această colecție, noi am optat pentru in și dantelă croșetată din fibră de bumbac, ambele fiind naturale. Inul este caracterizat de o rezistentă și durabilitate ridicate. În plus, este rezistent la murdărie și mirosuri, se spală bine și are proprietăți înalte de igienă. Inul este capabil să absoarbă pană la 35% din umiditate din mediul înconjurător, precum și să mențină o temperatură corporală optimă, atât vară, cât și iarna. Inul are proprietăți antibacteriene uimitoare – nici bacteriile, nici ciupercile nu se multiplică pe suprafața lui. Inul este, de asemenea, numit „climatizor natural” pentru abilitatea sa magică de a „respira””, ne spune Oxana Munteanu.

Cum îngrijim hainele din stofă de in

„Este foarte ușor să întreții hainele din in într-o stare impecabilă. Se spală chiar în mașină de spălat rufe, dar este foarte important de a respecta temperatura de 30 grade și nu mai mult de 600 rotații la scurgere! Spălarea în mașina automată – este recomandată păstrarea hainelor în apă călduță înainte de a fi introduse în mașină pentru a evita șifonarea. Este recomandată spălarea folosind mașina automată, deoarece hainele din in devin mai moi și mai frumoase după fiecare spălare. Și atenție: inul nu se calcă pentru că se închid porii stofei și pielea corpului nu respiră.

Albirea nu este permisă. Rochiile din în se pun la uscat pe un umeraș la umbră, departe de lumina soarelui și se va evita uscarea prin centrifugare… Putem usca hainele din in agățate pe umeraș, întinzându-le bine în prealabil. Le păstrăm exact așa, în șifonier, unde avem grijă periodic să aerisim sau să punem ceva plante naturale care „sperie” gândacii de stofe sau moliile. Recomand levănțica în pachețele de stofă sau menta”, ne mai spune creatoarea rochiilor Kasandruta, Oxana Munteanu.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Oamenii sunt uniți prin prietenii care generează lucruri mărețe! Rochiile sunt disponibile la Kasandruta. . . . pc @alexmorgoci

O postare distribuită de Kasandruta (@kasandruta) pe