Situațiile neprevăzute ne demonstrează în nenumărate rânduri despre cât de sigur este să-ți faci anumite economii pentru momentele mai dificile. În același timp trebuie să fii conștient că odată cu apariția unei situații la care nu te-ai așteptat trebuie să-ți dezvolți și capacitatea de adaptare, cum o faci, află mai jos.

Capacitatea de adaptare rapidă la schimbare te poate ajuta să gestionezi eficient perioadele cu evenimente neprevăzute, iar din punct de vedere financiar, pregătirea unui plan economic personal, bine pus la punct în funcție de resursele de care dispui te poate ajuta să depășești cu bine evenimente care te destabilizează din punct de vedere economic. Prin urmare, în cele ce urmează, ți-am pregătit un ghid cu sfaturi de bază pentru un astfel de demers.

Fă-ți o listă de necesități și cheltuieli lunare

Ratele la casă și/ sau la mașină, facturile la utilități, costul alimentelor: toate acestea se regăsesc, adesea, pe lista cheltuielilor tale lunare. Pentru a vedea exact unde te situezi, va trebui să treci totul pe listă și să calculezi un buget aproximativ pentru minimul necesar pe care să îl acoperi în fiecare lună. În felul acesta, vei determina exact suma de care ai nevoie pentru lucrurile și serviciile de bază și vei putea să-ți prioritizezi mai bine finanțele.

Încearcă să reduci costurile care nu sunt necesare

Nu poți să prevezi toate evenimentele, dar îți poți lua din timp măsuri de siguranță pentru ca orice s-ar întâmpla să nu te impacteze foarte puternic. Iar una dintre cele mai sigure și practice metode este să reduci costurile, astfel încât să economisești cât mai mult, mai ales că nu se știe niciodată ce îți rezervă viitorul.

Prin urmare, poți începe prin a tăia de pe lista de achiziții toate lucrurile de care nu ai nevoie urgentă acum. Le poți trece într-un tabel format din două coloane: una cu „esențiale“, unde să notezi produsele de care chiar nu te poți lipsi, cum sunt alimentele, și una cu „opționale“, unde să se regăsească piesele pe care ți le dorești, dar care mai pot aștepta o vreme, până când se mai echilibrează situația financiară. Nu ai voie să cumperi lucruri din a doua categorie, dacă nu le-ai acoperit deja pe toate cele din prima. Iar regula este una singură: fără excese și fără cumpărături impulsive!

Ia în calcul soluțiile care îți oferă un plus de protecție și siguranță

O asigurare de viață personalizată în funcție de nevoile tale se poate dovedi extrem de utilă în momentele-cheie. Cu ajutorul ei și în funcție de modul în care alegi să o configurezi, poți beneficia de protecție imediată în situații de urgență, de la acoperirile oferite în cazul spitalizării sau al unei intervenții chirurgicale, până la acoperiri pentru afecțiuni ce pot avea un impact semnificativ asupra vieții.

Astfel, o asigurare de viață vine la pachet și cu liniștea și confortul psihic că, indiferent de provocările care pot surveni pe parcursul vieții, ai parte de un sprijin financiar într-o situație neprevăzută.

Ia în calcul o sursă suplimentară de venit

Fiecare persoană are un set de aptitudini și competențe la care poate recurge pentru a-și rotunji veniturile și pentru a lucra la proiecte suplimentare, pe lângă jobul de zi cu zi. Încearcă să vezi care sunt acelea și să cauți noi oportunități.

Comunicarea, designul, grafica, fotografia, montajul sunt doar câteva dintre domeniile în care poți lucra ca freelancer, însă, lista e mai lungă de-atât. Prin urmare, a venit momentul să te apuci de o documentare în ceea ce privește proiectele la care poți lucra în timpul liber. Întreabă-ți apropiații și colegii dacă știu ceva care ți s-ar potrivi sau înregistrează-te pe grupurile și platformele de remote work: cu puțină răbdare, este imposibil să nu găsești ceva interesant!

Atunci când vine vorba despre planificarea pentru neprevăzut, este important să ai un plan de acțiune bine pus la punct, în acord cu obiectivele tale. Cu cât acționezi mai repede, cu atât vei gestiona mai bine situația!

Sursa: Kudika.ro