Cosmetologa Natalia Spătaru ne oferă câteva sfaturi de îngrijire a tenului în condiții de casă.

Voi face o mică recapitulare a regulilor de bază în îngrijirea zilnică și voi enumera cele mai importante momente la care trebuie să atragem mai mare atenție.

Curățarea tenului

Este prima și cea mai importantă etapă de îngrijire zilnică și aici țin să menționez că demachierea sau curățarea tenului nu este doar o metodă de înlăturare a machiajului. Trebuie să ne demachiem chiar și dacă nu ne-am machiat deoarece demachierea este o metodă de înlăturare a impurităților, a surplusului de grăsime, a toxinelor eliminate din organism și evitarea acestui pas poate duce la dezvoltarea unor probleme de piele.

Tonifierea

Tonicul este cel de-al doilea produs extrem de necesar pentru pielea noastră, acesta ne va regla pH-ul pielii și nivelul hidric.

În perioada de primăvară recomand tonicul hidratant pentru toate tipurile de piele, deoarece în această perioadă tenul nostru are de suferit din cauza timpului instabil unde persistă și vânt și mult soare, plus este perioada în care organismul suferă de avitaminoză, iar acest lucru se răsfrânge negativ asupra pielii.

Când stăm în casă și ne expunem foarte puțin la soare, avem posibilitatea de a folosi fără frică tonicurile pe bază de acizi fructiferi, pe lângă faptul că ne va hidrata pielea, acizii fructiferi vor face o ușoară exfoliere a celulelor moarte astfel stimulând procesul de regenerare a pielii.

Nu recomand folosirea tonicurilor pe bază de acizi pentru persoanele care au tenul foarte problematic sau cu acnee severă, aici vom avea nevoie de un tonic special pentru tratarea acestor probleme.

Exfolierea

Exfolierea ne ajută să înlăturăm celulele moarte din stratul cornos al epidermei și pornește procesul de regenerare al pielii.

Ce se întâmplă dacă evităm acest lucru? Imaginati-vă că stratul cornos al epidermei (ultimul strat al pielii) are o peliculă formată din celule moarte, această peliculă chiar dacă este formată doar din celule moarte, îndeplinește funcția de protecție a pielii și astfel blochează pătrunderea componentelor în piele oricât de bune nu ar fi.

De aici reiese următorul lucru: dacă nu vom exfolia celulele moarte, putem să folosim creme și seruri de cea mai înaltă calitate, rezultatul nu va fi nici pe aproape cel pe care îl așteptam și desigur cel care ar putea să îl ofere aceste produse, dacă ar fi posibilă pătrunderea substanțelor active.

Se recomandă: scruburile mecanice, peelingurile pe bază de enzyme sau peelingurile pe bază de acizi fructiferi în concentrație mică.

Din considerentul că acum suntem blocați practic la domiciliu și dacă nu avem la îndemână un peeling profesional putem foarte ușor să preparăm un peeling natural. Pentru asta avem nevoie de următoarele ingrediente: faină de porumb sau zaț de cafea, câteva picaturi de suc de lamăie, o cremă grasă sau smântână, sau unt(pentru tenul uscat sau normal).

Pentru tenul gras – suc din frunze de aloe, argilă verde sau albă, diluata cu apă.  Se amestecă bine aceste îngrediente, se aplică pe piele și se masează timp de 5-7 minunte, apoi se clătește cu apă călduță și se trece la următoarea etapă: mască, cremă și ser.

Serul

Serul este un produs care se deosebește de cremă prin concentrația mult mai mare a substanțelor active prezente. Acestea au capacitatea de a pătrunde mai adânc în piele restabilind rezervele de vitamine și minerale necesare tenului nostru.

Serul întotdeauna se aplică înainte de a aplica crema, dimineața și seara.

Recomand: Dacă nu ne expunem la soare avem posibilitatea de a folosi serul care nu se recomandă în timpul cald – de exemplu: serul pe bază de retinol, serul pe bază de vitamina C, dar dacă sunteți zilnic expuși la soare recomand în această perioadă serul pe bază de acid hialuronic, serul pe bază de sirtuină, serul pe bază de complex de vitamine a grupei B, ser pe bază de bioplacentă – aceste îngrediente sunt unele dintre cele mai necesare pentru sezonul de primăvară când ogranismul suferă de lipsă de vitamine.

Cremele

Cum alegem cremele? Dacă avem un ten uscat optăm pentru o cremă hidratantă pentru zi  și pentru noapte alegem o cremă hrănitoare. Dacă avem un ten gras optăm pentru o cremă matifiantă pentru zi și ușoară cu efect de hidratare pentru noapte.

Măștile

Masca este o adevărată bombă de vitamine pentru pielea noastră. Fie că dorim să hrănim sau să hidratăm tenul, fie că dorim să curățăm pielea de surplusul de sebum din pori, măștile sunt foarte importante.

Din păcate puține dintre noi reușesc în rutina zilnică și programul extrem de încărcat să gasească timp pentru a se relaxa cu o mască, dar acum în perioada de izolare trebuie să profităm din plin și să oferim răsfăț tenului nostru.

Recomand: pentru tenurile uscate sau deshidratate – maști hrănitoare și hidratante pe bază de acid hialoronic, colagen si elastină, extracție de melc și desigur să conțină și uleiuri.

Pentru tenurile grase, cu pori dilatați recomand măști hidratante pe bază de acid hialoronic, măști pe bază de argilă verde și argilă albă, măști pe bază de nămol, maști pe bază de carbune activate.

Pe lângă îngrijirea externă, este extrem de important să nu uităm de îngrijirea internă

Ținând cont de faptul că suntem limitați la moment în ceea ce privește plimbările în aer liber, mișcarea și expunerea la soare, ceea ce este extrem de important pentru aportul de vitamina D, organismul nostru are mult de suferit.

Imunitatea ogranismului scade și metabolismul este mult mai lent. Din aceste considerente este extrem de important ca în această perioadă să fim foarte atenți la ceea ce mâncăm.

Tentațiile sunt mari și desigur este foarte dificil să ne limităm la un anumit regim, dar pentru binele nostru trebuie să o facem ca să nu ne trezim cu câteva kg în plus și cu probleme de piele, deoarece când scade imunitatea și metabolismul este lent apare riscul de a se dezvolta unele afecțiuni ale pieli, dar și probleme ale tractului digestiv.

Optați pentru bucatele coapte în rolă, pentru alimentele bogate în vitamine, minerale și desigur alimentele bogate în fibre pentru a ne asigura o digestie mai bună.

Optați pentru fructe proaspete – de ele avem nevoie cel mai mult la momentul dat și desigur evităm la maxim prăjelile și alimentele foarte grase.

Dacă e să ne axăm pe suplimente nutritive recomand – vitamina D, vitamina C, vitamina E.

Câteva exerciții de dimineață și un pahar de apă pe stomacul gol, ne vor înviora un pic și ne vor oferi mai multă energie pe această perioadă puțin mai tristă.

Distribuie articolul: