Virusul de tip nou, COVID-19, ia amploare pe zi ce trece, în toată lumea. Populația este panicată, iar autoritățile încearcă să soluționeze problema cât mai curând posibil. Noi ne-am propus să aflăm, prin intermediul intervievării mai multor cetățeni, despre aparența virusului de tip nou, acolo unde ei sunt stabiliți acum. 

Conform site-ului coronavirus.zone, la moment, în toată lumea este înregistrat un număr de 125,865 de persoane infectate și au fost deja înregistrate 4,615 de decese. Informația se actualizează o dată la 24 de ore.

Pentru a afla mai multe detalii despre situația din mai multe țări și orașe ale lumii, redacția EA.md a contactat cetățenii Republicii Moldova, și nu doar, care la moment sunt stabiliți peste hotare. Din cauza anumitor restricții în unele țări, intervievații au preferat să-și păstreze anonimatul.

Dubai, Emiratele Arabe Saudite

„În Dubai este ilegal să răspândești informație despre coronavirus. În general e bine, nu sunt probleme mari. Cetățenii respectă măsurile de protecție, unii lucrează de acasă. A avut de suferit doar turismul, din cauza că multe țări sunt blocate”, a menționat un moldovean stabilit în Dubai.  La momentul actual, în Emiratele Arabe Saudite sunt înregistrate oficial 21 de cazuri de infectare.

Sursă: usnews.com

Ponta Delgada, Portugalia

„Oamenii sunt panicați, dar conștienți că dacă s-a răspândit așa repede, din Italia, va ajunge și aici. Ca să părăsim insula, trebuie să avem motive întemeiate și trebuie să anunțăm biroul de relații internaționale. Până nu avem aprobare, nu putem pleca. Au fost luate măsuri foarte stricte, s-au anulat toate evenimentele culturale unde sunt mai mult de 100 de oameni”, a spus o studentă care se află în mobilitate academică la Ponta Delgada. În Portugalia sunt înregistrate 59 de oameni infectați cu virusul de tip nou.

Sursă: lisbob.net

Germania

North Rhine-Westphalia: „Primele cazuri în NRW au apărut în regiunea Heinsberg. Nimeni nu poate explica cum și de unde, deoarece nimeni nu a fost în contact cu cineva din China sau Italia. Regiunea e în carantină. Între timp, sunt peste 500 de cazuri în NRW. Toate evenimentele cu un număr mai mare de 1000 de persoane au fost amânate, în școli toate excursiile în regiunile periculoase au fost anulate”, a declarat o moldoveancă stabilită în regiunea Heinsberg.

Traunreut: „Aici e ok, nu e mare zarvă. Oamenii sunt mult mai precauți, magazinele nu sunt atât de aglomerate, mall-urile la fel. În zona asta nu au fost înregistrate cazuri de infectare. Carantină nu este, nici măcar nu sunt semne să fie”, a adăugat un cetățean al Republicii Moldova. Pe întreg teritoriu al Germaniei sunt înregistrate 1908 infectați și 3 decesuri.

Sursă: dw.com

București, România

„Am revenit de la București marți, 10 martie, atunci când universitățile au declarat oficial că toate cursurile vor fi suspendate până pe 22 martie. În mod evident, subiectul cel mai discutat în această perioadă era virusul COVID-19, dar erau puține persoane care foloseau măști sau dezinfectant. Rafturile magazinelor au fost luate cu asalt și la București, iar unele universități au decis să închidă și căminele studențești în această perioadă. Frontiera terestră Albița-Leușeni am trecut-o fără anumite verificări suplimentare sau declarații semnate, deși consider că ar fi necesar un control mai atent al persoanelor care intră în țară”, a comunicat o studentă. În România au fost înregistrate 45 de cazuri de oameni infectați.

Sursă: romania-insider.com

Viena, Austria

„Universitățile, grădinițele, școlile sunt închise, toți au trecut la home study. Locurile publice cum ar fi cinema, biblioteci, mall-uri sunt închise pe un termen nedeterminat. Evenimentele publice, la fel, sunt interzise dacă sunt mai mulți de 100 de oameni. În magazine este un pic de panică, oamenii cumpără foarte multe produse. Numărul de bolnavi este de 250, cel puțin așa era înainte să mă culc. Dacă să vorbim de studenți, majoritatea au procurat bilete să plece acasă într-un termen foarte scurt”, a marcat un moldovean stabilit în Viena. Site-ul coronavirus.zone ne indică despre 246 de persoane infectate.

Sursă: straitstimes.com

Ucraina

Zaporozhye: „Nu este o panică deosebit de mare ca în alte țări. Foarte mulți glumesc despre acest virus, dar consider ceva normal, este un subiect nou. Am observat că au început să cumpere tot mai multe produse în magazine, dar administrația spune că numărul produselor încă nu a fost suplinit după 8 martie. Oficial, în regiunea noastră nu sunt înregistrate cazuri de coronavirus. Suntem în carantină până pe 4 aprilie”, a vorbit locuitoarea orașului Zaporozhye.

Odessa: „Totul este bine, toate locurile publice, de exemplu mall-ul, piața, toate funcționează în regim normal. Au fost închise doar școlile și grădinițele. Probabil această măsură este corectă, trebuie cumva să prevenim totul. Dar în general, nu pot spune că simt anumite schimbări în oraș”, a declarat un cetățean al Ucrainei. În Ucraina este înregistrat un singur caz de îmbolnăvire cu noul virus.

Sursă: unian.info

Copenhagen, Danemarca

„Am fost informat azi dimineața de către șef că totul este blocat și sunt infectați 400 de oameni, la moment sunt la curent doar cu această informație”, a menționat un moldovean stabilit în Copenhagen. Din păcate, numărul infectaților crește și a ajuns la 444.

Sursă: digi24.ro

Solihull, Marea Britanie

„Guvernul a adoptat un plan în privința combaterii coronavirusului, are 4 nivele, acum suntem la primul. Astăzi au o adunare de urgență în vederea posibilității închiderii școlilor și altor instituții, amânarea mai multor evenimente sociale, deci, încet trecem la nivelul doi. În zona noastră e totul bine, probleme cu produsele pe rafturi nu sunt. În Wolverhampton s-a făcut un punct de „drive through” unde oamenii pot trece testul instantaneu pentru COVID-19. Numărul infectaților a ajuns la 460, iar oameni decedați sunt deja 8”, a menționat un locuitor din Solihull.

Sursă: metro.co.uk

Italia

„COVID-19 pentru prima dată a fost identificat în Codogno, regiunea Lombardia, apoi aproximativ peste o săptămână a ajuns și în alte regiuni de exemplu Emilia Romagna, Toscana… practic toată partea nordică a Italiei. În Lombardia au închis școlile aproape trei săptămâni în urmă, în alte regiuni – două săptămâni în urmă. Până săptămâna trecută, era posibilitatea de a ieși afară, la o cafenea, dar de săptămâna asta deja este interzis. Luni, orașul Rimini a intrat în zona roșie. Tot de atunci au închis toate cafenelele și restaurantele de la orele 18, adica dimineața și la amiază era posibil de mers. Acum, să circuli cu mașina trebuie să ai un motiv întemeiat, de exemplu: trebuie să pleci la serviciu – ți se dă o confirmare că ești angajat, în baza căreia poți circula; trebuie să faci cumpărături – în market intră doar câte 20 de persoane, care trebuie să țină distanța unul de la altul un metru; trebuie să pleci la medic – dacă crezi că ești infectat de COVID-19, trebuie să chemi ambulanța și să stai acasă, ca să nu infectezi mai mulți oameni pe drum; trebuie să ajuți părinții. Poți ieși să faci o plimbare doar cu condiția că nu ești cu un grup de persoane. Dacă încalci aceste reguli, ești amendat și riști să fii condamnat. Ce ține de măști, le poartă absolut toți, nu se permite să ieși din casă fără mască. Și nu purtăm măști simple, doar cu filtru. Cei bolnavi sunt în carantină pe cel puțin 14 zile, fie se află în carantină acasă, dacă nu au febră și se simt bine, dar oricum nu pot sta în apropiere cu alți oameni, și carantină în spital, atunci când apare febra și se simt rău pacienții. Paturile de terapie intensivă se termină, prin urmare, medicii se tem că vor fi nevoiți să aleagă pe cine să ajute și pe cine nu. Acum fiecare oraș unde este situația vulnerabilă, spitalele strâng fonduri. Foarte mult ajută influencera Chiara Ferragni, care a și dat ideea de a colecta fonduri. Sfatul meu este ca toți să stea acasă, fiindcă medicii vor fi nevoiți să decidă cine va trăi și cine nu. Mai mult decât atât, virusul nu îi ia doar pe cei bătrâni, dar și tineri, și copii”, a comunicat pentru EA.md o moldoveancă stabilită în zona roșie. În Italia au fost înregistrate 12462 de cazuri de coronavirus și 827 de decese.

Sursă: news.sky.com

Sydney, Australia

„Trecând printre rafturile dintr-un supermarket central din Sydney, am descoperit că soluţiile dezinfectante pentru mâini nu mai sunt în stoc. Nu sunt de părere, însă, că acesta este o dovadă de panică. Consider că oamenii au început a practica mai des unele ritualuri de igienă personală la care poate nu atrăgeau suficientă atenţie înainte. Datorită ştirilor zilnice din mass-media, populaţia a devenit mai conştientă şi a început să ia măsuri de protecţie semnificative. Noi, studenţii, primim zilnic mesaje de la universitate, suntem ţinuţi la curent cu situaţia şi fiecare caz nou depistat. Toate centrele medicale avertizează publicul larg să se adreseze cât mai repede la un specialist în caz că au simptome de răceală, gripă, sau dacă au călătorit în afara ţării în ultimile două săptămâni. Luciditatea rămâne a fi pe primul plan, panica generală nu este prezentă, fapt ce mă bucură enorm pentru o ţară unde a fost înregistrat recent cel de-al 128-lea caz de coronavirus”, a spus o studentă care se află în mobilitate academică.

Reamintim că Guvernul și Ministerul îndeamnă toți cetățenii să evite locurile publice și contactul cu oamenii infectați pentru a preveni răspândirea virusului de tip nou și în Republica Moldova. La momentul actual, în țară sunt înregistrate patru cazuri de infectare cu coronavirus. Toate persoanele au revenit recent din Italia.

Distribuie articolul: