Autoritățile din R. Moldova au convocat, duminică dimineața, o ședință a comisiei naționale excepționale de sănătate publică. La întrunire s-a discutat dacă e nevoie de prelungit vacanțele copiilor sau de interzis întrunirile publice. În timp ce autoritățile recunsc că ar putea exista și alte cazuri de coronavirus în R. Moldova, acestea reamintesc că e vorba de un caz importat pe teritoriul țării, iar populația nu trebuie să se panicheze, relatează AGORA.md. MAi jos vedeți cele mai importante teme discutate la ședința extraordinară.

1. În Republica Moldova a fost instalat cod portocaliu

Se va asigura implementarea continuă a măsurilor ANSP. Autoritățile vor continua măsurile de prevenire și control. MAEIE va ruga cetățenii să evite călătoriile, MSMPS  va organiza măsurile de prevenire și răspuns, Poliția de Frontieră va asigura screeningul pentru cei care vin din țările afectate și înregistrarea tuturor, ANSP va acorda suport consultativ.

2. Autoritățile ne îndeamnă să nu ne panicăm

„Să reacționat calm, liniștit, și să nu ascundem cazurile. E vorba de un caz de import, nu avem cazuri de transmitere locală, dar depinde mult cât de responsabil și solidar vom reacționa”, face apel ministra Viorica Dumbrăveanu.

3. Să renunțăm sau nu la ieșirile în masă?

Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a îndemnat moldovenii să renunțe la întrunirile publice în masă. Autoritățile au recomandat moldovenilor să nu meargă nici la slujbele bisericești. „La slujbe merg mai mult persoanele în etate, care mai au boli. Populația e obligată să ajute autoritățile, medicii de familie din sate fizic nu vor reuși să ajute”, a pomenit șeful ANSP, Nicolae Furtună.

Reprezentantul OMS în R. Moldova, Igor Pokanevych, a declarat că restricțiile asupra întrunirilor publice depind foarte mult de caracterul acestora: sunt sau nu în aer liber, sunt în bază de înregistrare sau nu, ce vârste au participanții, etc.

„E un caz de import, așa că e devreme să vorbim despre anularea tuturor evenimentelor. Însă vorbim prin prisma situației actuale, ea însă s-ar putea schimba de la o zi la alta”, a punctat Igor Pokanevych.

4. Ce se întâmplă cu vacanțele copiilor?

„Deciziile legate de restricționare sau prelungirea vacanței trebuie să fie examinate prin prisma riscurilor. Există două riscuri, unul e legat de coronavirus. Cazul este de import, de aceea probabil ar fi prematur să luăm măsuri. Totuși, un alt risc ține de infecțiile virale și gripă. Pornind de aici, ar fi rezonabil de prelungit perioada de vacanță”, a recomandat șeful ANSP, Nicolae Furtună.

Reprezentantul OMS a îndemnat să nu fie aplicate măsuri precum prelungirea vacanței și a propus ca celula de criză să continue monitorizarea evoluției și să fie întreprinse numai măsuri rațional argumentate.

5. E mare probabilitatea că vor fi cazuri noi

„Trebuie să fim îngrijorați, dar manifestații de panică nu trebuie să fie”, susțin autoritățile. Comisia a adoptat o hotărâre prin care se determină riscul înalt pentru populația R. Moldova privitor la importul și răspândirea infecției COVID-19. Comisia îndeamnă cetățenii să urmeze recomandările de protecție personală și să informeze medicii în cazul constatării simptomelor de boli respiratorii.

Amintim că în țara noastră a fost confirmat primul caz de coronavirus. Anunțul a fost făcut sâmbătă seara, pe 7 martie. Este vorba despre o femeie, revenită din Italia cu cursa Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău.

Pasagerii rutei avia Milano-Chișinău au fost identificați, iar specialiștii sunt în proces de comunicare cu fiecare persoană privind regimul de carantină la domiciliu, pe care trebuie să-l respecte timp de 14 zile. Fiecare pers

Fiecare persoană va fi monitorizată de medicul de familie și îi este interzis să părăsească țara.

Distribuie articolul: