Ministerul Educației și Cercetării a propus extinderea vacanțelor de toamnă și primăvară pentru anul școlar 2024-2025, sporindu-le durata de la 2-3 zile la 9 zile. Pentru a menține numărul total de zile de studiu într-un an, propunerea include ca ziua de 1 septembrie 2024 (duminică) și 31 mai 2025 (sâmbătă) să fie considerate zile de școală. Această schimbare va permite părinților să-și organizeze mai bine concediile și să petreacă mai mult timp alături de copiii lor, conform reprezentanților MEC.

Astfel, dacă în anul curent de studii, 2023-2024, vacanța de toamnă a avut durata de doar trei zile plus weekend-ul (în perioada 1-5 noiembrie 2023), în anul de studii 2024-2025 aceasta va avea o durată de nouă zile (în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2024, incluzând o săptămână deplină și cele două weekend-uri, pre și post săptămânii de vacanță).

De asemenea, vacanța de primăvară din viitorul an de studii va fi mai mare comparativ cu anul trecut. Astfel, în acest an vacanța de primăvară a început la 8 martie 2024, vinerea (zi liberă conform Codului muncii), urmată de două zile de weekend și două zile de vacanță – ziua de luni și marți, procesul educațional fiind reluat în ziua de miercuri.

Pentru anul viitor, ministerul a stabilit vacanța de primăvară în perioada 3-9 martie 2025, astfel ca elevii și familiile lor să poată beneficia de nouă zile de vacanță, care la fel să includă o săptămână deplină și cele două weekend-uri – din 1 martie până la data de 9 martie 2025.

„De regulă, prima zi din anul de studii se încheie după prima lecție și include activități precum repartizarea manualelor școlare, prezentarea orarului lecțiilor și cercurilor, familiarizarea cu regimul de activitate al instituției de învățământ și cu regulile pentru asigurarea vieții și sănătății elevilor. În ultima zi a anului de studii la fel, are loc transmiterea manualelor școlare, prezentarea rezultatelor școlare, discuții pe final de an de studii etc.”, anunță MEC.

Totodată, se precizează că toți angajații din instituțiile de învățământ general (cadrele didactice, nondidactice și de conducere) vor beneficia conform solicitării, de zilele de recuperare plătite care vor putea fi luate pe durata vacanțelor din anul de studii 2024-2025.

Distribuie articolul: