Au activat fiecare în diferite domenii, însă amintirile din copilărie i-au adus din nou la pasiunea dulce. Mierea a devenit ocupație principală în Familia Munteanu, iar Adrian și Ecaterina sunt siguri și mândri că fac ceva util, gustos și plăcut sufletului. Mica afacerea a luat numele mezinei familiei, iar în timp, cei doi soți își propun ca Stupina Mărioarei să înlocuiască în casele oamenilor medicamentele și tincturile pe care le administrăm la răceală, și nu doar.  

Pasiunea dulce cu miros de amintire

„Pasiunea pentru îmblânzirea albinelor își are rădăcinile destul de adânci în familia noastră. Fiind mică, obișnuiam să-l însoțim pe bunelul la scurs miere. Gospodar fiind, el avea de toate în jurul casei și avea și câțiva stupi. Curiozitatea mea era să văd cum anume albinele fac mierea. Bunelului îi plăcea să ne vorbească despre albini și ne explica mereu că mierea pe care o savurăm cu atâta plăcere necesită muncă, dragoste și multă pasiune pentru aceste insecte mici. Cu timpul această curiozitate a rămas că o pasiune ascunsă, până acum câțiva ani când, având la rândul meu propria familie și evident au apărut copiii, pe lângă faptul de a fi mamă îmi doream să-mi ocup timpul cu ceva plăcut. Atunci mi-am zis că e momentul să revin la această pasiune. Colectam informație despre albinuțe din toate sursele posibile și uite că am procurat primii noștri stupi și câteva familii de albini”, își amintește Ecaterina Munteanu.

 

Prima „roadă” nu se uită niciodată

„Acum avem deja propriile familii de albine formate și, cu timpul, ne regăsim perfect în rolul de apicultori. E o plăcere să descoperi aceste mici ființe și o fac mereu cu mare drag. Prima „roadă” de miere o țin minte bine. Cel mai mult erau încântați copiii. Probabil asta și ne-a motivat să căutăm un nume sonor, care se pronunță ușor și pe care să-l memorezi ușor. Am încercat mai multe potriviri dar parcă nu sunau atât de bine ca „Stupina Marioarei”. Așa cum o avem pe mezina familiei pe nume Maria, am asociat cumva cu numele ei și ne-am zis e un nume ușor, simplu și tradițional”, își amintește tânăra antreprenoare.

 

Calitatea mierii depinde mult și de utilajul în care este prelucrată

„Stupii sunt plasați în sânul naturii, lângă pădure. În apropiere, anul trecut am plantat lanuri de facelia, o plantă meliferă, care vine din California, SUA. Asemenea lanuri la noi în Moldova sunt puține, iar mierea de facelia este una din cele mai gustoase, de rând cu salcâmul și teiul. În apropiere sunt lanuri de floarea soarelui și coriandru. Deci, în final albinuțele noastre adună o miere cu proprietăți foarte bogate și desigur foarte necesare organismului nostru. Pe lângă mierea de salcâm, cea de facelia și polifloră, mai creăm mixuri din miere cu pomușoare de pădure: răchițele, merișoare, cătina albă. Ne mai propunem să recoltăm lăptișor de matcă care necesită o atenție enormă, un lucru foarte rafinat. Urmează să achiziționăm un utilaj special, de înaltă calitate, care va asigura și calitatea produsului final. Mai producem și lumânări din ceara naturală”, ne mai spune Ecaterina.

 

Forma de livrare contează

„Sunt o fire mai curioasă, îmi place mult să experimentez și probabil de aici și ideea de a nu ne limita numai „la a produce miere”. Cunosc foarte bine ce așteaptă cumpărătorul. Pe lângă faptul că oferim produse de o înaltă calitate ne-am dorit că și ambalajul să ne corespundă pe potrivă. Având o creativitate bine dezvoltată, încerc să creez ambalajul pentru produse din prisma cumpărătorului. Mă pun în locul lui și simt că mi-aș dori ceva deosebit, original și util”, ne mai povestește Ecaterina, antreprenoare cu circa 7 ani de experiență în domeniul comerțului.

 

Cu muncă, pasiune și investiții

„Noi suntem abia la început, dar ne încăpățânăm să spunem că se poate! La început, fiind neexperimentați, priveam sceptic ideea de a transformă această pasiune într-o mică afacere. Anul 2019 ne-a convins că o putem face. Avem o pagină de Facebook – Stupină Marioarei, unde expunem toate produsele noastre și încet-încet oamenii încep a ne cunoaște. Anul trecut am avut comenzi din Franța, o mare parte fiind conaționali de-ai noștri. Avem deja clienți fideli acolo. Sperăm că prin recomandări să avem cât mai mulți fani ai produselor ecologic pure de la Stupina Mărioarei. Anul asta ne-am propus să mărim numărul familiilor și să ne integrăm mult mai mult în cadrul evenimentelor organizate pentru susținerea producătorului autohton”, ne-a spus Ecaterina Munteanu din planurile pentru 2020.