Weekendul ce vine este prilejuit de o serie de spectacole de dans desăvârșite – performance-uri pe care le puteți admira în cadrul Festivalului „Moldova Contact +” la Teatrul Național Eugene Ionesco. Vezi detalii despre fiecare și decide care e cel pe care vrei să îl admiri. Procurând un bilet veți viziona toate 3 spectacole.

20 septembrie, ora 19:00

Primul spectacol – „VEZI ÎN MINE”, Polonia

Coregrafie și concept: Dariusz Novak și Dor Mamalia, Polonia; Durata: 30 minute

Avem tendința de a asocia intimitatea cu apropierea, iar apropierea cu un anumit set de experiențe împărtășite. Cu toate acestea, de fapt, persoanele complet străine , care nu și-au spus niciodată un singur cuvânt unor altora, pot împărtăși intimitatea – intimitatea manifestată printr-un schimb de priviri, printr-o aplecare a capului, printr-un zâmbet, printr-un dat din din umeri. Apropierea, care durează câteva minute sau de-a lungul unei melodii pe care o ascultă împreună; un acord fără cuvinte.

Încheierea este împărțită spontan din poveștile nespuse, adunate în jurul cântecului.

Al doilea – „MEMORIA DESPRE VIITOR”, SUA

Concept si coregrafie: Chris Aiken si Angie Hauser, SUA; Durata: 30 min.

Chris și Angie sunt artiști recunoscuți la nivel internațional pentru abilitatea sa de a găsi posibilitați compoziționale, dinamice și imprevizibile în improvizație. Din 2003 ei creează proiecte de dans ce îmbină  fizicitatea cu muzicalitatea și capacitatea lor de a angaja imaginația poetică a publicului.

Al treilea – „MOMENT UNIC”, SUA

Rezultatul Laboratorului de Performance, din cadrul Festivalului CONTACT+; Concept: Chris Aiken și Angie Hauser, SUA

Unde sunt când dansez? Cine și cu cine dialoghează? Cum pot face o alegere creativă și atentă în raport cu mine, cu ceilalți și cu mediul meu? Această prezentare este despre cum jucăm unul cu altul o acțiune, o percepție și o imaginație, în timp ce ne atingem de poezia noastră interioară.

Între spectacole va fi o pauză de 15 minute.

Biletele pot fi procurate la tel. 022-233-833 sau pe ITicket.md

21 septembrie, ora 19:00 – 3 spectacole-performance venite din Irlanda de Nord, Finlanda, Chile și Spania

Primul spectacol – „CUM SĂ PRIVEȘTI UN DANS” cu Stephen Batts, 

Un monospectacol complet intelectual, interpretat de coregraful Stephen Batts. A fost prezentat pentru prima dată în cadrul Festivalului de Contact Improvisation din București.

Stephen Batts a dezvoltat conceptul de „mișcare poetică”, oferind instrumentele necesare pentru percepția dansului. Ne întrebăm cu toții – ce este cu adevărat un dans? Ce este un dans bun? Cui aparține dansul?

Performance-ul „Cum să privim dansul” este pentru toată lumea: pentru publicul dansului contemporan și pentru dansatorii înșiși, pentru că el răspunde la toate aceste întrebări într-un mod uimitor.

Al doilea spectacol – „SOLO” 

Concept și coregrafia: Mirva Maakinen, Finlanda

Al treilea spectacol – „Muzica corpului”

Rezultatul laboratorului de performance Contact Tango.

Concept: Leilani Weis (Chile) și Miguel Strebel (Spania)

Participanți: un grup de artiști internaționali, participanți ai festivalului și laboratorului de performance Contact Tango.

„Muzica este un ocean. Tu și cu mine suntem înaceeași barcă. Aproape. Această fluiditate este peste tot. În ceea ce există între noi, în ceea ce există în jurul nostru.” – Să vedem cum tango-ul poate fi mai profund decât suntem obișnuiți să-l vedem.

Muzica este un ocean. Dacă vrei să știi cum dansează valurile lui, vino în această seară. Vom fi bucuroși să le împărtășim cu tine.

Între spectacole va fi o pauză de 15 minute.

Biletele pot fi procurate la tel. 022-233-833 sau pe ITicket.md

22 septembrie, ora 16:00 – trei spectacole-performance venite din Polonia, Irlanda de Nord și Finlanda

Primul spectacol – „A DOUA NATURĂ”, Siniyarska / Grivnovici

Concept: Agatha Siniyarska, Karolina Grivnovici, Polonia

Punctul de plecare al proiectului A DOUA NATURĂ este viața și opera Paulei Nirenska, o dansatoare și coregrafă poloneză-evreică, care, în ciuda faptului că a fost întotdeauna cu un pas înainte a naziștilor, nu a reușit totuși să evite trauma Holocaustului.

Holocaustul a fost în aceeași măsură, și o experiență extremă pentru umanitate, și  un moment critic pentru mediu. Astăzi, ca și atunci, natura este un martor, dar victima obsesiei umanității pentru distrugere. Distrugerea mediului este similară cu Holocaustul. La mai bine de 70 de ani de la crimele naziste, criza ecologică se desfășoară în fațao chilor noștri. Oamenii de știință spun că dacă nu schimbăm politica globală, în 70 de ani majoritatea dintre noi nu vor mai fi aici.

Al doilea Spectacol – „CREÂND UN SOLO”

Rezultatul laboratorului de performance al festivalului Contact+.

Idea și conceptul: Stephen Batts, Irlanda de Nord

Participanți: grup de artiști internaționali, participanți la festival.

„Pentru mine, frumusețea dansului se manifestă prin două principii de bază: Dansează oamenii, nu trupurile și Ne interesează un dans care dă jos armura, nu acela care-o îmbracă.

Vreau să vezi un dans care îți va spune „Vino cu mine. Privește lucrurile din acest punct de vedere.” Este prețios pentru mine să vă invit în această dimensiune, întrucât cred că fiecare persoană are o abilitate firească să fie poetic în mișcare”, spune Stephen Batts.

Al treilea spectacol – „Ce Alegere fac atunci când dansez?” 

Rezultatul Laboratorului de performance al festivalului, ideea și conceptul: MirvaMakinen, Finlanda. Participanți: un grup de artiști internaționali, participanți la festival.

„Haideți să privim împreună la această lume de texturi uimitoare și uzoare interioare. Poate, la un moment dat vei sta pe vârful unui munte, poate în deșertul fierbinte, sau poate …  În esență însă nu este atât de important, ci dorim să aruncăm o privire la ce se întâmplă acum. Cum crește pădurea ta interioară, cine locuiește în ea și ce alte secrete ascunde sămânța prezenței noastre”.

Între spectacole va fi o pauză de 15 minute.

Biletele pot fi procurate la tel. 022-233-833 sau pe ITicket.md