Am participat recent în cadrul unui seminar informativ și cognitiv, organizat de „Mămica Alăptează” cu doctorul oncolog-mamolog Valeriu Cucieru. Acesta a spulberat mai multe mituri legate de cancerul mamar și a dat recomandări femeilor despre pericolele care pot genera această maladie. Mai jos vedeți ce întrebări mai incomode i s-au adresat doctorului și cum răspunde acesta la ele.

Cum trebuie să alegem corect sutienul? Cu sutien sau fără ?

„Sutienul trebuie să fie comod, nici strâns, nici larg, trebuie să acopere integral tot sânul, nu trebuie să provoace disconfort, iar materialul să fie ales din bumbac. În spate nu trebuie să avem senzația de strâmt sau disconfort. Pe parcursul orelor de lucru este bine să purtăm sutien comod și confortabil, însă noaptea categoric nu se recomandă, chiar dacă unele femei spun că nu le deranjează”, declară specialistul.

Doamnele care au implanturi mamare, pot face mamografie?

„Nu, niciodată! Din cauza constrângerii în timpul mamografiei, se poate provoca ruperea implantului sau degradarea lui”, a spus specialistul.

Unde ne adresăm, dacă observăm apariția unui nodul?

„Dacă simțim un disconfort vădit sau este un nodul la palpare, ne adresăm imediat la medicul de familie. Dacă pacienta este din raion, ne adresăm la medicul oncolog raional, apoi dacă este cazul ajungem la mamolog”, ne recomandă medicul.

Vezi AICI cum faci corect palparea sânului și alte recomandări ale specialistului.

Ideea seminarului i-a venit Olgăi Gutium, co-fondatoarea Mămica Alăptează: „Am vrut să facem ceva împreună ca să fim mai efecienți pentru mamele care alăptează sau care vor să alăpteze. Este o temă foarte importantă pentru țara noastră și zic că am reușit să venim cu informație utilă pentru toate femeile care sunt interesante de acest subiect”.

Daniela Machidon, studentă la medicină, ne-a împărtășit impresiile ei de la acest seminar: „A fost un seminar foarte folositor pentru noi, este o educație necesară pentru fiecare femeie din Republica Moldova, atâta timp cât cancerul mamar se află pe locul întâi în tipologia cancerului feminin”.

Munteanu Tatiana, participantă, ne-a spus ce a învățat ea de la acest seminar: „ Cancerul mamar e o problemă care e de mare interes în societatea noastră. Am aflat astăzi informații despre cauzele care pot duce la cancerul mamar, despre cum poate fi prevenit, cum poate fi depistat, metodele de tratament. Un seminar foarte util, au fost date răspunsurile la întrebările puse medicului care ne ajută să informăm cunoscuții noștri și pe fetițele pe care noi le creștem”.

Autor: Lucia Dăscălescu, stagiară