Înainte să naști cu siguranță ți s-au spus o  mulțime de lucruri despre prima perioadă din viața bebelușului și cu siguranță nu ai fost de acord cu toate dintre ele. Astăzi îți prezentăm 7 mituri despre bebeluși și adevărul din spatele lor. 

1. „Orice mamă se îndrăgostește instantaneu de bebelușul ei”

Probabil te aștepți să te copleșească un sentiment profund de iubire încă din prima secundă îți care îți vezi puiul pentru prima oară. Adevărul e însă că nu întotdeauna se întâmpla asta, și nu e nimic în neregulă cu tine dacă nu simți așa. Legătura emoțională cu bebelușul se formează în timp. Unele mămici se atașează imediat de copil, pentru altele e nevoie să treacă o perioadă ca să se adapteze. Apropierea se va produce negreșit până la urmă, trebuie doar să-i acorzi ceva timp.

2. „Bebelușii nu au rotule la genunchi”

În realitate, ele există, numai că sunt foarte moi și sunt formate din cartilaj – tocmai pentru a facilita puseele de creștere din primele luni de viață. Rotulele se întăresc în timp, iar în anii copilăriei țesutul se transformă în țesut osos.

3. „Nou-născuții nu pot vedea”

La naștere, micuții au vederea neclară, dar cu siguranță pot vedea. Probabil că acest mit a pornit de la faptul că nou-născuții își mișcă ochii într-un mod care li se pare părinților ciudat.

Dar asta e perfect normal, ținând cont că bebelușii nu au încă un control deplin asupra mușchilor oculari. Studiile au scos la iveală că nou-născuții disting culorile chiar și de la 2 săptămâni, și pot face diferența între verde și roșu (până atunci, totul e alb-negru).

4. „Dacă vrei să-l înveți să meargă, cumpără un premergător”

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, premergătoarele pot fi chiar periculoase pentru cei mici. Cum bebelușul nu-și poate vedea picioarele când e așezat în premergător, cresc șansele de accidentări.

Pe lângă asta, premergătoarele le oferă o mobilitate prea mare la o vârstă (și o etapă de dezvoltare) la care copiii nu sunt pregătiți pentru ea. Nu uita că musculatura lor nu e suficient de puternică, iar asta poate duce la probleme dacă folosiți premergătorul când nu e cazul.

5. „Numai unele biberoane sunt bune”

Adevărul e că nu există un anumit tip de biberon sau de tetină care să fie ideal, și deci doar pe ăla trebuie să-l cumperi. Va fi nevoie să testezi mai multe modele, cu caracteristici diferite (material, flux de curgere a laptelui, sistem anticurgere sau anticolici) până găsești ce vi se potrivește vouă.

Fiecare bebeluș are preferințele lui, așa că va trebui să te ghidezi după semnalele date de micuțul tău. Mulți părinți se plâng că anumite mărci de tetine și biberoane nu sunt deloc bune (fac laptele să se scurgă), dar asta ține mai mult de modul în care suge micuțul. Până la urmă, vei găsi varianta cea mai bună pentru puiul tău.

6. „Confuzia mamelonului e o problemă foarte mare”

Dacă îți făceai griji în privința confuziei mamelonului, află că bebelușul nu-și va pierde interesul pentru alăptarea naturală dacă îl hrănești o dată cu biberonul. De fapt, termenul e cumva impropriu: nu e ca și când micuțul n-ar mai ști că se poate hrăni la sân.

Pur și simplu, unii bebeluși ajung să prefere anumite tetine, pentru că au un flux mai rapid de curgere și, deci, nu trebuie să depună prea mult efort la supt. Așa că nu sunt prea încântați să revină la alăptatul natural, unde trebuie să „muncească” puțin pentru a primi lapte. Soluția este să nu-l hrănești foarte des cu biberonul (ocazional e în regulă) – iar atunci când i-l dai totuși, ai grijă să nu umpli sticluța și să alegi o tetină cu flux mediu sau mic.

7. „Daca iti salti bebelusul in brate, o sa ajunga cracanat”

De fapt, pediatrii afirma ca saltatul (cand te joci cu el, incerci sa-l calmezi sau sa-i distragi atentia) ii face picioarele drepte. Micutii au picioarele usor curbate din cauza pozitiei in care au stat un uter, insa ele se indreapta atunci cand prichindeii incep sa mearga. Nu e nevoie decat de putina miscare si cateva exercitii simple de streching ca picioarele bebelusului sa se indrepte.

sfatulparintilor.ro

Distribuie articolul: