Dacă vrei să te delectezi cu o mâncare chinezească autentică, prepară şi tu porc Dong Po. Este delicios alături de orez fiert.

Bucătăria chinezească este plină de savori şi mâncăruri delicioase, iar porcul Dong Po nu face excepţie. Originar din oraşul  Hangzhou, acest fel de mâncare a fost numit după poetul Su Dong Po, care a inventat sau a servit drept sursă de inspiraţie pentru acest preparat. Este făcut din carne de porc, mai exact din piept de porc, gătit lent în condimente şi sosuri, până de topeşte în gură. Chinezii păstrează şi şoriciul, astfel că preparatul are texturi şi arome diverse.

Ingrediente

  • 800  g piept de porc cu şorici, fără os
  • 5 căţei de usturoi, tocaţi
  • 100 g ceapă tăiată fin
  • 2 cm ghimbir proaspăt
  • 100 g zahăr brun
  • 20 ml sos de soia
  • 100 ml vin de orez
  • 1 ardei iute, roşu
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • 2 linguri ulei
  • 100 ml apă
  • ceapă verde, pentru ornat

Preparare

Căleşti în ulei ceapa, usturoiul, ardeiul tocat, ghimbirul curățat și dat prin răzătoare, 3-4 minute. Pui carnea de porc tăiată cuburi, 100 ml apă, adaugi vinul de orez, acoperi cu un capac şi laşi să fiarbă înnăbuşit 15 minute.

Între timp, topeşti zahărul până devine un caramel auriu, apoi îl adaugi peste carne, în oală. Pui sosul de soia, condimentezi cu sare şi piper şi laşi totul pe foc, fără capac, amestecând ocazional, 20 de minute, până când sosul de caramel scade, iar carnea este fragedă şi poate fi pătrunsă foarte uşor cu furculiţa.

Ornezi cu ceapă verde, tăiată fin, şi serveşti alături de orez fiert, simplu, decorat cu felii de ardei iute.

SURSA

Vezi și: Creativitate „de post” la micul dejun: 4 rețete ușoare de la nutriționista Maria-Victoria Racu

Distribuie articolul: