Peste 1000 de femei din Republica Moldova au ales să facă studii în cadrul unui program național de instruire în domeniul IT. Cursul face parte din proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” și este organizat de Asociația Națională a Companiei din Domeniul TIC, susținut de UN Women.

„Am înțeles că vreau să rezolv puzzle-uri și să mă bucur de rezultate”

Irina Luca este una dintre participantele programului național de instruire în domeniul IT, povestește AGORA.md. Timp de mai mulți ani, Irina a fost în mijlocul evenimentelor, a supravegheat de la distanță transmisiunile live de la fața locului, pentru ca noutățile transmise cititorilor săi să fie complete.

„Am făcut jurnalism online mulți ani și, cel mai probabil, acesta a fost primul pas spre domeniul pe care îmi doresc mult să-l descopăr – IT-ul. Am ajuns într-un moment când am înțeles că nu mai vreau să fac lucruri monotone, ci să rezolv puzzle-uri și să mă bucur de rezultate. De fapt, întotdeauna am fost atrasă de lumea digitală, de tehnologii, eram curioasă să aflu cum funcționează acest sistem. Ce se întâmplă atunci când deschid PC-ul, telefonul mobil sau tableta. IT-ul este un domeniu surprinzător, plin de acțiune, care te captivează şi te cucerește extrem de uşor”.

„Vreau să fiu programatoare, pentru că asta mă inspiră”

Natalia Lopotenco își dorește să revină la muncă după ce își încheie concediul de îngrijire a copilului. Deși îi place pedagogia, totuși, prima zi de muncă și-o imaginează în departamentul IT al unei mari companii, afirmă participanta la programul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor”.

„Deși am studii în domeniu – trebuia să devin profesoară de informatică -, am ales să iau o pauză pentru a-l crește pe cel de-al doilea copil. Acum sunt devotată în totalitate lecțiilor și temelor pentru acasă, iar pentru a face față merg și la cursuri de engleză. Încerc să îmi schimb total domeniul de activitate. Încerc să îmi schimb total domeniul de activitate. Vreau să fiu programatoare și sunt hotărâtă să nu revin în domeniul educației, cu toate că mi-s dragi copiii și școala”, spune Natalia Lopotenco.

Director Proiecte Strategice la Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Ana Chirița afirmă că unele companii din domeniul IT se confruntă cu o serie de probleme și anume: „Avem nevoie de oameni pentru proiectele pe care le desfășurăm. ATIC împreună cu partenerii săi de dezvoltare își propune să motiveze fetele și femeile din țară să urmeze cursurile IT pentru ca, ulterior, acestea să activeze în cea mai dinamică industrie și să beneficieze de șanse egale de afirmare profesională”spune Ana Chirița

Iar Lucreția Ciurea, specialistă în cadrul UN Women Moldova spune că organizația pe care o reprezintă apreciază faptul că există femei în R. Moldova care sparg stereotipurile în domeniul tehnologiilor informaționale. „Este foarte încurajator și îmbucurător faptul că fetele și femeile se regăsesc tot mai mult în domeniul tehnologiilor informaționale. Acest sector, care are un potențial enorm de ocupare a forței de muncă, este o bună oportunitate pentru a diminua discrepanțele de gen pe piața forței de muncă și a decalajului salarial dintre femei și bărbați. În 2017, diferența salarială dintre femei și bărbați în sectorul IT a ajuns la circa 33%”, afirmă Lucreția Ciurea.

Cursurile gratuite sunt predate în limbile română și rusă și își propun încurajarea femeilor să profeseze în domeniul IT. Programul de instruire se desfășoară în perioada octombrie 2018 – mai 2019.

Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei și al UN Women. Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.

Autor: Violeta Anușca, stagiară

Sursa: AGORA.md

Distribuie articolul: