Putem spune despre blogging că a devenit un fel de profesie. Chiar dacă la noi acest domeniu de activitatea s-a dezvolat mai târziu decât s-a întâmplat în străinătate, în ultimul timp apar toți mai mulți bloggeri, care reușesc să adune un număr impresionant de internauți ce îi urmăresc. 

Rodica Rusu Eșanu este unul dintre bloggerii care a început să scrie din pasiune, dar a ajuns să câștige din asta. Cum a început totul, care este secretul tău, dar și cum este văzută ocupația sa de către cei din jur, ne-a povestit chiar ea într-un interviu.

Cred că ești mereu întrebată asta, dar se poate trăi în Moldova doar fiind blogger?

„De multe ori sunt întrebată din ce câștigă un blogger. În Moldova nu se fac mulți bani din asta, pentru că până la urmă bloggingul este un hobby, nu un job. Și în momentul în care te apuci de scris, blog, video sau Insta blogging e din start greșit să te gândești la cât o să câștigi.

Mercantilitatea nu e calitatea unui om care crează conținut. Iar dacă totuși să vă răspund despre bănuți, atunci un blogger poate câștiga doar din colaborări cu branduri și imagine, din vizualizări pe canalele sociale. Dacă ești un blogger urmărit de multă lume, cu o reputație și o încredere sporită atunci ai șanse mari să fii contactat de companii pentru a colabora. Eu am colaborat și colaborez cu multe companii, branduri de renume și locale și internaționale. Dar asta nu a venit din start, nici măcar nu mi-am pus așa scop. Eu m-am apucat să scriu din plăcere. Restul a venit de la sine. Acum pot să îmi permit să refuz sau să accept o colaborare, pentru că mi-am făcut un nume de încredere în rândul celor care mă urmăresc. Și aleg să promovez doar ceea în ce cred eu și de ce sunt mulțumită.”

Care sunt reacțiilor celor din jur referitor la ocupația ta? (unii cred că nu este ceva serios?)

„Mama până în ziua de azi nu înțelege ce înseamnă  blogger. De aia și am un job full time în PR. Oricum, lumea deja s-a obișnuit cu faptul că bloggingul e ceva de genul unei profesii și deja mulți privesc această ocupație ca una mai serioasă, decât o făceau acum un an.”

Blogul tău are o mulțime de categorii, care îți este cea mai dragă?

„Eu am început cu maternitatea, am scris și vorbit despre sănătate, frumusețe și stil de viața. Nu am categorii preferate. Scriu și vorbesc despre ce simt eu într-o perioadă. Blogul e mai degrabă un jurnal zilnic despre viața mea, iar în viața mea sunt de toate.”

Cum „te lupți” cu cei care te critică?

„Cred că sunt norocoasă. Primesc foarte rar critică, pot să număr pe degete de câte ori am primit mesaje răutăcioase. Asta dovedește faptul că am un public destul de matur, care a făcut o alegere conștientă. Mă urmăresc pentru că se asociază cu mine sau le place stilul sau conținutul publicațiilor mele. Cu toate acestea se întâmplă să mai primesc câte un mesaj deocheat. Reacționez absolut normal. Dacă e o critică constructivă, chiar mulțumesc.”

Ce sfat i-ai oferit unei tinere care își dorește să își facă un blog?

„Să-l facă, să scrie din pasiune. Să fie perseverentă, să fie sinceră și autentică. Să se inspire, dar nicidecum să copieze pe cineva. Să nu renunțe, chiar dacă o să-i pară că nu merge. Mulți blogeri începători îmi zic despre faptul că vor să renunțe, că au puțină audiență și popularitate. Dar trebuie să faci abstracție de la asta. Să nu ai scopul popularități, că ăsta e drumul greșit. Să fii bun înseamnă să muncești mult și să te perfecționezi în ciuda tuturor. Nu greșește doar cel care nu face nimic.”

Crezi că există un secret? Cum ajungi la sufletul internauților?

„Prin autenticitate, devotament, simplitate. Să fii tu. Să ai stilul propriu și să te ții cu picioarele pe pământ. Cerul e plin de stele, pe care le admiram cu toții. Pe pământ trebuie să rămânem oameni, sinceri, adevărați și autentici. Nu este un secret special, este dorința, perseverență și determinarea. Condimentat cu talent, pe care poți și să-l înveți dacă tare vrei, nu doar să te naști cu el.”

Distribuie articolul: