Are 22 de ani, este pasionată de IT, motiv pentru care a ales să-și facă studiile la UTM, Inginerie Software. Tânăra nu crede în atitudinea stereotipică precum că „IT-ul e doar pentru bărbați”. Ea s-a convins că nu e chiar așa. „Companiile IT vor fete să lucreze în domeniu pentru a avea un colectiv avansat” ne spune Loredana. În interviul ce urmează află unde poți studia programarea gratuit, dar și alte aspecte ce țin de domeniul tehnologiilor informaționale.

Unde este mai bine de studiat IT?
„Pentru a deveni specialist bun contează nu atât universitatea cât munca proprie, la universitate înveți să gândești ca un inginer, dar deja produsul ce îl vei realiza e rezultatul aplicării cunoștințelor acumulate de sine stătător. Pentru cei care consideră că au deja abilități și nu simt nevoia de a frecventa universitatea sunt organizate periodic stagieri, inclusiv și de Endava unde demonstrezi că faci față task-urilor și deja ești angajat la serviciu.”

Surse unde fetele pot învăța programarea gratuit
„Acum înafară de resurse digitale precum academycode.com, codewars, tutoriale pe Youtube, găsești cursuri gratis sau cu bursă parțială la Tekwill (eu voi studia Java fundamentals). De asemenea este Microlab unde realizezi proiecte de robotică – ei îți oferă posiblitatea de a folosi multe materiale și instalații. Pentru cei ce doresc o afacere în IT, este Startup Village. Cursuri de IT oferă și Asociația Moldo-Koreeana, care propun și cursuri de limbi străine gratis. Pentru fete este GirlsGoIT, Django Girls și Workshop Ruby on Rails.”

Cum te vezi integrată pe viitor în acest domeniu, ce potențial este inclusiv pentru Republica Moldova?
„Concurența este mare, dar IT este în permanentă dezvoltare, și oricine poate să își găsească nișa și datorită concurenței devii motivat să înveți în continuu”.

Bine de știut
„Vreau să preîntâmpin că e important de citit toate contractele de la companiile și asociațiile care doresc să vă ofere cursuri pro bono. Printre puncte poate fi: obligația de a lucra cu un salariu mai jos ca pe piață + să transferi timp de doi ani o parte din salariu.”

Ce dificultăți întâlnește o fată în IT?
„Cel mai dificil – răbdare și atenție, atunci când ai o eroare și până depistezi ca ai scăpat; mult volum de învățat foarte rapid.”

Vezi și: Provocările unei femei în IT. Loredana Godorogea: „Îmi doresc să lansez produse ce ar rezolva probleme sociale de la noi”