Stabilirea lactației, alimentația mamei în perioada alăptării, diferențele dintre laptele din sticluță și cel primit direct de la sân. Sunt doar câteva dintre subiectele care au fost discutate, astăzi, la Institutul Mamei și Copilului. În debutul Săptămânii Mondiale a Alăptării, consultanții în alăptare Alina Șmurun și Olga Gutium, dar și medical neonatolog Alexandru Mogulcean au răspuns în cadrul unei intervenții live la cele mai mari nelămuriri cu care se confruntă tinerele mămici, și nu numai.

„Nu este mai ușor pentru bebeluș să mănânce lapte din biberon. Pur și simplu acest proces implică alți mușchi ai feței, care odată antrenați în această poziție, îi crează bebelușului confuzia suptului, atunci când este atașat la sân. Nou-născuții nu știu să facă două lucruri diferite, în prima perioadă de viață bebelușul poate face un singur lucru”, a explicat Olga Gutium.

Unele mămici se confruntă deseori cu o dilemă: să trezească bebelușul din somn pentru a-l alăpta sau nu? Neonatologul Alexandru Mogulcean a făcut lumină pe acest subiect:

„Dacă bebelușul doarme 4-5 ore fără întrerupere, el nu trebuie să fie trezit pentru a fi hrănit. Mămica îi poate propune sânul în timpul somnului, dacă o să-i fie foame, o să-l ia. După naștere, copilul este la fel de obosit ca și mama, el are nevoie de timp pentru a-și reveni”.

De asemenea, consultanții în alăptare au ținut să sublinieze că stabilirea lactației este direct dependentă de cât de des este atașat copilul la sân. Totodată, specialiștii au spulberat mai multe mituri care predomină atunci când vine vorba de subiectul alăptării.

„Lactația este stimulată numai prin stimularea mamelonului. Nu există o listă de produse despre care putem spune că pot ajuta lactația. Nucile cu miere nu numai că nu vor stimula lactația, dar pot crea probleme, întrucât sunt produse alergene”, a spus Olga Gutium.

Consultantul în alăptare Alina Șmurun a explicat că procesul de alăptare ar trebui să fie lipsit de durere:

„Dacă durerea există, și ea este permanentă pe toată perioada alăptării, înseamnă că atașarea nu este corectă. Durerea este un indicator că ceva nu decurge cum trebuie”.

Un alt subiect dezbătut intens în rândul părinților este modul în care ar trebui să se reacționeze atunci când bebelușul se îneacă.

„Când copilul se îneacă, cel mai răspândit mit este că el trebuie ridicat și scuturat. Dacă îl ridicăm și îl scuturăm, tot ce este în guriță se duce în arborele pulmonar. Copilașul trebuie să fie întors cu fața în jos, să-i curățim gurița și să permitem ca el să respire”, a declarat neonatologul Alexandru Mogulcean.

Mai multe mămici se plâng că nu au beneficiat de prea multe informații despre alăptare în perioada
aflării la maternitate. Alina Șmurun a explicat că, din păcate, în țara noastră profesia de consultant este încă tânără:

„În Republica Moldova legea nu reglementează în vreun fel activitatea consultanților în alăptare în
maternități. Sigur că ar fi bine ca ei să existe, dar este greu de spus când maternitățile vor dispune de asemenea cadre. Totuși, în maternități există specialiști care le pot ajuta pe tinere mame. Poate nu atât de amănunțit, dar unele informații de bază pot fi oferite”.

O altă temă abordată în cadrul live-ului organizat la Institutul Mamei și Copilului a fost diversificarea alimentară a bebelușilor.

„Când mama începe diversificarea alimentară, trebuie să continuie să-și alăpteze bebelușul la cerere. Mâncarea solidă trebuie să-i fie oferită la fel cum le este oferită adulților: dejunul, prânzul, cina. Plus două gustări”, explică Alina Șmurun.

Unele femei care alăptează au îndoieli atunci când sunt puse în situația de a merge la medicul stomatolog. Consultanții în alăptare au spulberat și acest mit.

„Este foarte trist când o mamele susțin că dentiștii au refuzat să le trateze dinții din cauza faptului că ele alăptează. Dinții trebuie să fie tratați. Anestezia contemporană are un effect local, și chiar și în instrucția de utilizare este menționat că nu afectează procesul de alăptare. Ar fi bine ca mamele să știe acest lucru și la cea mai mica durere, nu doar de dinți, să apeleze cu încredere la medic”, a spus Olga Gutium.

Săptămâna Mondială a Alăptării va fi marcată și în țara noastră. Marșul alăptării se desfășoară în țara noastră al patrulea an consecutiv și este organizat de Mămica Alăptează. Evenimentul va debuta pe 1 august în parcul UTM din sectorul Râșcani, începând cu ora 17:00.