Joke Wittenberg are o experiență de 20 de ani în organizarea evenimentelor, în mare parte sportive și nautice. Din 2005, este directoarea unui festival uriaș în Olanda. Se numește „Sail Amsterdam”. Zeci de corăbii din toată lumea, se adună o dată la patru ani în portul din Amsterdam ca să fie admirate de peste 2 milioane de vizitatori. Joke are doar 20 de oameni în echipă, apelează la doar 300 de voluntari în timp ce 3000 de oameni se cer să ajute pentru buna desfășurare a evenimentului. Care este secretul ei? Cum reușește să scoată un eveniment bun când autoritățile contribuie cu doar 10 la sută din banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor? Despre asta am vorbit noi cu ea.

Astăzi Joke se află la Chișinău, la invitația unei companii din Moldova care planifică să lanseze un festival unic la noi în țară. Se vrea un eveniment mare, colorat, dedicat artei. Mai multe nu am putut afla, din motive evidente. Deocamdată lucrurile se discută, se întocmește bugetul, se conturează ideile despre cum ar putea fi creat un festival diferit de tot ce am văzut noi, moldovenii, până acum. Autorii ideii au apelat după ajutor la Joke pentru experiența ei titanică în organizarea evenimentelor. Anume despre asta am vorbit și noi cu ea.

00420.00_10_02_20.Still003

„Nici în Olanda nu e ușor să găsești bani pentru un festival. Trebuie să fii foarte convingător, să ai o prezentare bună, un plan bine pus la punct atunci când mergi la sponsor. Noi avem trei categorii de sponsori – de aur, argint și bronz. Sponsorii mari sunt băncile, o companie de asigurări, un ziar. Uneori și firmele de avocatură. Autoritățile locale acoperă doar 10 la sută din cheltuieli. Vorba e că în Olanda avem foarte multe evenimente și toți cer bani de la stat.”

00420.00_03_35_04.Still002

Joke spune că nu e o problemă să găsești voluntari în Olanda. E chiar foarte ușor să găsești voluntari buni, le place să se implice. Ce am mai discutat cu ea, vedeți în interviu. Aici vă mai spunem doar că Joke s-a născut într-un oraș mic, situat la 100 km distanță de Amsterdam. Practică navigația (sailing) de la vârsta de 10 ani, a studiat business-ul și administrarea la universitate, respectiv așa se explică de ce a ajuns să administreze școli de navigație din Olanda. Are în sânge spiritul de organizator. Încă din anii de liceu se ocupa de organizarea evenimentelor. Cât despre Sail Amsterdam, inițial avea grijă de anumite părți din festival, ca în 2005 să ajungă directoarea întregului eveniment.