Mai nou, părintele Maxim Melinti, de la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Ghidighici, se afirmă în blogging, găsind calea virtuală drept un mijloc eficient de a ajunge la un public larg. După ce a dezvăluit creștinilor adevăruri legate de botez, voluntariat, viața de cuplu sau Paștile Blajinilor, Maxim Melinti a găsit momentul oportun să le ofere logodnicilor 10 recomandări pentru viitoarea căsătorie. Ce le recomandă tinerilor, vedeți mai jos.

  1. Nu te poți cununa – ai cununia legată! Dacă, din anumite motive, o fată sau un băiat nu poate să se căsătorească de mult timp, aceasta nu înseamnă că „îi este legată cununia” – astea sunt „basme băbești”. De aceea nu trebuie să pierdeți timp și bani cu umblatul pe la descântătare și pseudo-călugări pentru a „dezlega cununia” sau „blestemul”!!! Rugați pe Dumnezeu să vă trimită pe cel/cea unic/a, schimbați mediul în care petreci timpul, schimbați anturajul, modul de viață și cu siguranță veți avea parte de un viitor reușit.
    2. Pentru a conduce automobilul, învățăm 3 luni, iar pentru a conduce viața de familie – ba! Mult timp ne preocupă alegerea rochiei, inelelor, localului, muzicanților. Însă timp, pentru pregătire morală, psihologică și juridică nu există. Fapt pentru care avem un număr mare de divorțuri, violență domestică, copii abandonați etc. Este foarte important ca înainte de cununie, preotul să facă cunoștință cu tinerii în cadrul orelor de catehizare/învățare, să le vorbească despre importanța căsătoriei, despre probleme cu care pot să se întâlnească aceștia, riscuri și pericole. În practică se întâmplă invers, preotul vede pentru prima dată tinerii însurăței în fața altarului deja la cununie și, poate ultima oară.
    3. Alegeți haine cât mai decente pentru nunta dumneavoastră! Toată frumusețea Dvs o veți demonstra doar soțului, care vă va aprecia la justa valoare. Nu zic că doamnele trebuie să fie îmbrobodite și cu mânece lungi, dar nici cu rochii transparente și decolteuri extravagante.
    4. Locul unde în care vă veți cununa trebuie să fie pentru Dvs a doua casă, de unde veți porni calea voastră, unde vă veți ruga frecvent, unde veți fi parte din comunitate aceasta, părticică vie a bisericii. Nu căutați biserica după principiul „acolo sesiunea foto va fi mai faină”. Căutați har și binecuvântarea Lui Dumnezeu.
    5. „Cine calcă primul covor în biserică, la cununie – acela va fi stăpân în casă”. Iarăși o poveste populară, la care nu putem și nici nu trebuie să punem importanță. Eu recomand tinerilor să-și pune în fruntea casei pe Dumnezeu. Iar peste ceva timp veți avea alt „stăpân” în casă – copilul dvs și el, la rândul lui, vă va conduce pe voi, el vă va spune când să dormiți, când să mâncați, cum să vă îmbrăcați :.
    6. „Nu ai nași de cununie – nu te poți cununa”. Tradiția de a avea nași de cununie este pur locală și se practică doar în Republica Moldova și România. Alte țări ortodoxe au așa-numiți martori, care nu au o funcție specială și importanță majoră la nuntă. În mod normal, noi ar trebui să acordăm atenție sporită nașilor de botez, anume ei ar trebui să fie o pereche de creștini exemplari și nu „99 de cumetri”, cum se practică tot mai des. De aceea, dacă tinerii nu pot găsi o pereche de nași de cununie, asta nu trebuie să-i oprească din a se căsători și a se cununa. Contează intenția bună ale tinerilor, dorința de a trăi în dragoste și fidelitate la infinit. Despre alt obicei, care a pătruns în spațiul nostru și anume de a avea a doua pereche de nași la cununie este lipsit de logică morală și creștină.
    7. „Femeia să se teamă de bărbat”. Așa se încheie lectura din Epistola lui Pavel, care se citește la cununie. În acest moment unii din bărbați își mângâie orgoliul, zicând: „Auzi fa, femeia trebuie să se teamă de bărbat!” Nu știu din ce motiv acești bărbați nu trag cu ureche ce s-a citit mai sus. De ce oare, după apostolul Pavel, femeia trebuie să teamă de bărbat? Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea… bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce-şi iubeşte femeia, pe sine se iubeşte. Căci nimeni vreodată nu şi-a urât trupul său, ci fiecare îl hrăneşte şi îl încălzeşte, precum şi Hristos Biserica…” (Efeseni 5,25,28,29). Deci femeia trebuie „să se teamă de bărbat” nu pentru că el o bate, pentru că el este bărbat/mascul, ci pentru că iubește și îngrijește femeia sa, precum Hristos Biserica.
    8. Faceți acte de caritate după nuntă. Informați-vă din timp cui și ce ați putea oferi după nuntă. Înainte de nuntă, poate chiar în textul invitațiilor, informați pe oaspeți ce așteptați de la ei. Puteți indica ca în loc de flori să aducă jucării moi, hăinuțe pentru copilași, pe care, după nuntă le veți oferi la o casă de copii, familii defavorizate din localitatea Dvs. La fel și mâncare, strânsă în cutii speciale, poate fi livrată imediat după nuntă persoanelor străzii. Puteți să faceți acest lucru personal, mediatizat și îndemnând pe alții să vă urmeze pilda.
    9. „Mă cheamă Gheorghe – hramul casei va fi de Sfântul Gheorghe”. La cununie, tinerii aleg sfântul casei sau hramul casei. Sfântul casei nu neapărat trebuie să fie după numele soțului. Puteți alege oricare sfânt vă este aproape. Iarăși puteți să vă consultați cu preotul care vă va cununa (anume cu preotul, nu cu vânzătoare lumânărilor). Să țineți minte neapărat ca în ziua când veți marca „hramul casei”, în mod ideal să mergeți împreună dimineața la biserica, să vă rugați pentru familia Dvs, pentru copii, pentru părinți și nași (dacă sunt), să vă împărtășiți. După slujbă puteți să faceți milostenie. Iar după amiază, să poftiți la o masă decentă pe cei dragi și apropiați ai familiei dvs.
    10. Nimeni să nu vă spună că după o cununie, mai puteți face încă două. Iubiți-vă unul pe altul pentru a trăi ultima zi din viața voastră; respectați-vă unul pe altul, dăruiți dragoste și căldura inimii cu fiecare respirație, demonstrați că sunteți o familie unică, unită și mereu îndrăgostită. Faceți din casa voastră o insulă a speranțelor, a plăcerilor, a gândurilor bune și faptelor desăvârșite. Nimeni și nimic pe acest pământ nu are dreptul să vă despartă. Zidiți familia voastră pe principiul 3D: Dragoste, Dăruire, Demnitate”, spune părintele Maxim Melinti. 

 

Foto: Arhiva personală