Veaceslav Crețu este tânărul care a lansat proiectul Digikidz împreună cu sora lui. Crescând într-un mediu unde alfabetizarea digitală era limitată, a descoperit la ONU că fundații și organizații internaționale acordă suport financiar și logistic pentru inițiative în țări în curs de dezvoltare cum este Republica Moldova. Și-a prezentat proiectul prin care implică tinerii din familii social-vulnerabile într-o școală de vară și le oferă pregătire gratuită în domeniul tehnologiilor informaționale. În august 2015 a fost premiat cu un trofeu pentru lideri responsabili care produc un impact social în localitățile din care provin. A devenit primul tânăr din Republica Moldova care a fost premiat pentru responsabilitate socială la ONU. 

Într-un interviu pentru Delegatul de Tineret al României la ONU, Veaceslav a povestit detalii curioase legate de copilăria sa și anii de școală, experiențe care l-au inspirat să lanseze proiectul Digikidz. Se implică în proiecte pentru tineri încă din adolescență.

„Aveam 14 ani, trăiam fără părinți acasă, ei erau plecați peste hotare. Aș spune că sunt trei motive. Să îmi fac părinții fericiți, mai ales că aveam grijă de sora mea mai mică. Însă, motivul principal a fost că liceul în care studiam era limitat în resurse informaționale. Nu dispunea de viteză maximă de internet. Puteam să ne bazăm numai pe bibliotecă. Din acel motiv, trebuia să fiu în căutare de resurse adiționale de dezvoltare. În 2010 am participat la un concurs național de informatică. Nu am luat niciun premiu, dar mi-a deschis ochii cu privire la un aspect. Tot în anul acela, vara, o organizație neguvernamentală a venit la noi și ne-au făcut o prezentare, ne-au spus că dau granturi. M-am gândit să aplic și eu cu un proiect care să răspundă unor nevoi locale. Al treilea motiv a fost că era trist la școală; vedeam colegii și verișorii care făceau școala la orașe, Ungheni, Chișinău, Bălți și beneficiau de mult mai multe resurse. Acestea au fost motivele – familia, nevoia de dezvoltare, de a crea un ecosistem în învățământ la standarde internaționale, raportat la indicii de dezvoltare, dar și dorința personală de a produce o schimbare.”

Vedeți și: Veaceslav Crețu, inițiatorul proiectului „DigiKidz”: „Nu trebuie să așteptăm multe de la guvernare, universitate sau familie”

Veaceslav consideră că tinerii din Republica Moldova nu au acces la studii de calitate.

„Științele exacte lasă de dorit. E nevoie de dezvoltarea abilităților care țin de business, de antreprenoriat. Al doilea motiv este siguranța financiară a studenților. Salariul lunar în Republica Moldova raportat la timpul investit în educație este o bătaie de joc! Și în al treilea rând, avem nevoie de parteneriate și schimburi de experiență cu semeni de vârsta noastră de peste hotare, mai ales în domenii ce țin antreprenoriat și politici de tineret. Nu este un mediu favorabil de dezvoltare pentru tineri în ceea ce privește deschiderea de companii, nu e stimulat antreprenoriatul.”

Citiți interviul integral aici: unyouthdelegate.ro

Distribuie articolul: