Cu prilejul aniversării a 78 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite, Centrul de Informare ONU din cadrul BNRM a organizat expoziţia tematică cu genericul „Egalitate, libertate și justiție pentru toți”,aducând în vizorul publicului larg publicaţii ce reflectă istoricul fondării şi rolul ONU, libertatea şi egalitatea în întreaga lume, corupţia şi accesul la justiţie în viziunea societăţii şi a experţilor, cultura şi agenda păcii.

Expoziţia cuprinde circa 90 de publicaţii şi este sistematizată în trei compartimente: Fondarea şi rolul ONU în lume; Egalitatea între oameni: stereotip şi adevăr; Libertatea şi justiţia – pilonii siguri ai unui stat de drept.


ONU este o organizație internațională menită să pună capăt războiului și să promoveze pacea, justiția și o viață mai bună pentru întreaga omenire. Totodată, ONU rămâne singurul loc de pe pământ unde toate națiunile lumii se pot aduna, discuta probleme comune și găsi soluții de care să beneficieze întreaga umanitate.

ONU este singura instituție globală cu drepturile omului în centrul său. Declarația Universală a Drepturilor Omului este o piatră de hotar în istoria ONU, unde libertatea, egalitatea și justiția pentru toți au inspirat și au deschis calea pentru adoptarea a peste șaptezeci de tratate privind drepturile omului, aplicate astăzi în mod permanent la nivel global și regional.


Organizația Națiunilor Unite
 este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată pe 24 octombrie 1945, după Al Doilea Război Mondial, are astăzi 193 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. Sediul central al organizației este la New York.

Distribuie articolul: