Tot mai mulți copii detestă matematica, deși această materie e una importantă. Dacă nici părinţilor nu le-a plăcut matematica este cu atât mai greu să le transmită entuziasm copiilor Maya Thiagarajan, profesoară, scriitoare şi consilier în educaţie, a dezvăluit pentru The Independent cum pot părinţii să-şi convingă copiii să iubească matematica.

În primul rând, părinţii ar trebui să se abţină de la a rosti în faţa copiilor fraze de genul „Niciodată nu mi-a plăcut matematica” sau „Nu sunt bun la matematică”. Copiii absorb atitudinile adulților în tot felul de moduri, a explicat profesoara pentru Smart Parenting.

„Este important să devii conştient de modul în care poţi integra matematica în conversaţiile şi activităţile de zi cu zi din sânul familiei şi astfel îi puteţi conferi un loc special în viaţa voastră”, explică ea.

Un bun exemplu în acest sens este modelul familiilor din Singapore, în care copiii fac cunoştinţă cu matematica de la vârste foarte fragede în moduri cât mai distractive. Mamele le vorbesc copiilor încă din primii ani de viaţă despre numere, forme şi modele, integrând astfel foarte uşor matematica în dezvoltarea celor mici.

„Familiile din Singapore obişnuiesc să facă jocuri matematice în maşină sau la masă, pe principii precum ghiciţi numărul, rezolvaţi o ghicitoare matematică, adunaţi cifrele de pe plăcuţele de înmatriculare cât mai repede posibil, calculaţi distanţa parcursă“, dezvăluie experta. O altă tactică este să vă încurajaţi copiii să înveţe jocuri ce au legătură cu matematica, precum şahul, puzzle-urile, cuburile rubice sau Lego.

Dacă mergeţi la cumpărături şi un măr costă un leu, îi puteţi întreba pe cei mici cât ar costa şase mere. Când folosiţi liftul şi sunteţi la etajul trei, îi puteţi întreba câte etaje mai aveţi de urcat pentru a ajunge la nivelul 10. Acestea par lucruri minore, dar cu siguranţă vor face diferenţa în educaţia celor mici şi îi vor convinge că matematica poate fi şi distractivă.

Sursa: adevarul.ro