Cristina Mastac este o mămică tânără care, pe lângă cei doi copii pe care îi crește, mai contribuie și la creșterea senzibilizării sociale în țara noastră. Este una dintre administratoarele celui mai mare grup de mame de pe Facebook - „Ask a Mom” și „Ask a Doctor”. Cazurile sociale pentru care a pledat în scopul strângerii de fonduri sau bunuri nu au lăsat indiferentă nicio mămică și toate au avut o finalitate pozitivă.

„Intrând în concediu de maternitate, brusc ai mai mult timp la dispoziție. Activitatea în grup a început ca o glumă, însă a luat amploare și, fără să vreau, m-a atras, încât nu cred că mai este cale înapoi. Ne-am implicat între timp în mai multe activități, caritatea fiind una dintre laturi.

Ne străduim să ducem la bun sfârșit cazurile în care ne implicăm, le urmărim continuitatea, cu mulți dintre beneficiari am devenit prieteni. Donatorilor însă ne străduim de fiecare dată să le raportăm, să le aducem un tablou complet despre tot ceea ce facem, un raport post-caz în care îi ținem la curent cu oamenii față de care nu au rămas indiferenți.

mastac-2Suntem la moment peste 20 de mii de mame, o comunitate cu mămici din Republica Moldova, dar și de peste hotare. La moment cazurile vin la noi singure, ele apar pe grup, cineva le distribuie și ne cere ajutorul sau ne autosesizăm. La moment niciun caz nu a rămas fără atenție și toate s-au soldat cu succes.

În unele cazuri sunt diagnoze extrem de grave, care în Moldova sunt sortite eșecului. Fără spijinul și implicarea comunității nu vreau să mă gândesc ce rezultat ar fi avut. Echipa „Ask a Mom”, mămicile din grup, donatorii nu mai țin pentru ei, ci se împart cu puținul pe care îl au: lucrușoare, produse de igienă, alimentare sau chiar bani. După ce postăm un caz, colectăm ceea de ce are nevoie familia, chiar și mai mult, iar după avem rezerve pentru alte cazuri.

Pentru mine este destul de greu emoțional, pentru că niciun caz nu trece fără a lăsa o amprentă. Pentru fiecare copil suferim și durerea fiecăruia parcă o treci prin tine. Mă bucură că putem schimba ceva și asta cred că ne dă puteri să mergem mai departe.

Fiecare femeie este în stare să își creeze calea așa cum dorește ea. Avem un potențial enorm și depinde de fiecare din noi cum îl punem în valoare. Maternitatea nu este o colivie în care te-ai închis și din care nu poți ieși. Din contra, maternitatea îți dă și mai multe puteri. Faptul că ai un copil te face și mai puternică, îți dai seama de asta. Le-aș sfătui pe mame să valorifice și latura personală, în felul acesta și copiii, și familia vor fi mai fericiți.

Ceea ce te face pe tine să fii fericită, aceea e bine și te poate împlini. Dacă te trezești dimineața cu un gând bun și te culci împlinită, împăcată seara atunci e bine, orice ți-ar aduce asta: un job la care te duci cu plăcere, o activitate pe care o faci în timpul pe care îl ai sau chiar stând acasă cu copiii… dacă te culci împlinită înseamnă că e bine. Vreau să cred că ceea ce facem contează și după feedback-ul pe care îl avem din toate activitățile, câte un pic schimbăm Moldova!”

Interviul face parte din campania „15 femei care schimbă Moldova”, lansată de Avon cu ocazia aniversării celor 15 ani de activitate.

P