93 de studenți, printre care și cadre didactice, au fost vaccinați în prima de zi a campaniei de imunizare împotriva COVID-19, lansată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” . Mediciniștii au fost  imunizați cu vaccinul chinezesc Sinopharm, oferit de Emiratele Arabe Unite, informează AGORA.md.

Prodecanul de la Facultatea de Medicină nr. 1, Sergiu Pisarenco, a fost prima persoană vaccinată. Acesta  a declarat că imunizarea antiCOVID-19 este o modalitate de protecție, dar cel mai important este că facem un pas propriu în stoparea acestei pandemii, altfel nu vom scăpa.

Printre primii studenți vaccinați a fost Dragoș Bulat, student în anul I la Facultatea de Medicină nr. 1, care s-a declarat optimist după procedura de vaccinare, menționând că se simte bine și este cu un gând bun la sfârșitul pandemiei.

Conform datelor oferite de Centrul de management al activității clinice a USMF „Nicolae Testemițanu”, de la debutul pandemiei și până în prezent, 218 studenți autohtoni au suportat COVID-19 în formă ușoară și medie, cea mai înaltă rată a îmbolnăvirilor fiind atestată în lunile noiembrie-decembrie 2020.

Printre studenții internaționali au fost înregistrate 33 de îmbolnăviri, dintre care trei au avut nevoie de internare în staționar, iar ceilalți au fost izolați și plasați în carantină.

Printre medicii-rezidenți care activează în instituțiile medico-sanitare publice au fost înregistrate 173 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost 18 cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul masteranzilor și a studenților-doctoranzi.

În același timp, 224 de angajați ai Universității au fost confirmați pozitiv cu noul tip de coronavirus, având diverse evoluții ale bolii. Totodată, potrivit instituției, au fost atestate 12 decese, dintre care șapte cadre științifico-didactice cu activitate curativă în clinicile universitare.

Centrul de vaccinare din incinta Centrului de Medicină Tradițională Chineză va activa de luni până sâmbătă, între orele 12:00-19:00. Începând cu 24 martie, aici vor fi vaccinați profesorii și elevii Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”.

Un alt centru de vaccinare a fost deschis la Centrul Universitar de Reabilitare Medicală (str. 31 August 1989, 137C), unde este imunizat personalul din asistența medicală primară și cel științifico-didactic din cadrul catedrelor clinice ale Universității (între orele 8:30-15:00).

Potrivit reprezentanților instituției, serul Sinopharm merge într-o singură doză. Nu este un flacon cu multe doze, ca în cazurile AstraZeneca și Pfizer, ci este o seringă preumplută.

După administrarea vaccinului, persoanele sunt monitorizate pentru 15 minute.

Procesul de imunizare în cadrul USMF este lansat pe 22 martie curent, cu începere de la ora 11:00, în incinta Centrului de Medicină Tradițională Chineză, unde universitatea a amenajat cel de-al doilea centru de vaccinare pentru studenți, medici rezidenți și personalul universitar.

1.000 de mediciniști vor fi imunizați cu vaccinul BBIBP-CorV, produs de către agenția chineză Sinopharm Beijing Institute of Biological Products, fiind vorba de dozele donate R. Moldova de către Emiratele Arabe Unite.

Vaccinarea este benevolă și se efectuează în baza buletinului de identitate și a contului personal din Sistemul Informațional de Management Universitar. În prealabil, beneficiarii se înregistrează electronic, completând un formular tipizat creat în acest scop.

Vaccinul BBIBP-CorV este aprobat în peste 20 de țări ale lumii, printre care China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Argentina, Serbia, Ungaria ș.a. De asemenea, acesta este în proces de aprobare de către Organizația Mondială a Sănătății, după ce a trecut toate cele trei etape de evaluare.

Vaccinul Sinopharm a fost testat, în faza III, pe mai mult de 60 de mii de voluntari din 10 țări de pe continente diferite. Conform rezultatelor ultimei faze de testare, efectuată pe un lot de 31 de mii de voluntari din Emiratele Arabe Unite, vaccinul Sinopharm are o eficiență de 100% împotriva formelor medii și severe de COVID-19.

Vaccinul BBIBP-CorV se administrează în două prize, la interval de trei săptămâni, și nu are contraindicații. Se utilizează pentru toată populația, de la vârsta de 18 ani, cu excepția persoanelor care ar putea fi alergice la unul dintre componente – sodium aluminium sulphate, substanțe ce se adaugă în toate vaccinurile pentru a le spori imunogenitatea. În caz de apariție a unor reacții alergice, persoanelor nu li se va administra a doua doză de vaccin.

Amintim că Emiratele Arabe Unite au donat Republicii Moldova 2.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, produse de compania chineză Sinopharm. Donația vine ca răspuns la apelul prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, adresat șeicului Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ministru al Afacerilor Externe și cooperării internaționale al EAU.

Sursa: AGORA.md

Foto: Facebook / USMF

Distribuie articolul: