Bicarbonatul de sodiu este o substanță alcalină cu foarte multe întrebuințări în medicină, fiind, în primul rând, utilizat pentru corectarea acidozei în funcționarea deficitară a rinichilor, dar și în indigestie și aciditate gastrică, creșterea performanței legate de exercițiile fizice, combaterea candidozei orale și a nivelului de potasiu ridicat în sânge sau a litiazei urinare.

La gătit, la curățenie, în rutina de beauty și chiar și pe post de remediu pentru problemele gastrice, bicarbonatul de sodiu pare să fie de ajutor într-o multitudine de situații.

Împrospătarea respirației

Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și pentru împrospătarea respirației, pe post de apă de gură. Amestecă 1 linguriță de bicarbonat cu o ceașcă de apă și clătește-ți gura cu acest amestec dimineața și seara.

Curățarea urechilor

La persoanele cu exces de cerumen, utilizarea picăturilor cu bicarbonat de sodiu de două ori pe zi timp de 5 zile înainte de curățarea urechilor la medicul ORL, cu spălări saline sau cu apă oxigenată, poate ajuta la eficientizarea tratamentului.

Albirea dinților

Folosirea ocazională – o dată la două săptămâni – a bicarbonatului de sodiu pe periuța de dinți poate ajuta la îndepărtarea mecanică a tartrului de pe dinți și la menținerea unui pH neutru în gură, care ține la distanță depunerile ulterioare. Și în cabinetele de stomatologie poate fi utilizat în cadrul curățării profesionale. Nu este însă recomandat să se folosească această metodă de albire mai des de o dată, de două ori pe lună, pentru că bicarbonatul poate fi prea abraziv pentru smalțul dinților. Poți clăti în schimb gura, periodic, cu o soluție de bicarbonat de sodiu dizolvat în apă.

Exfolierea pielii

Pentru o piele catifelată, e necesară exfolierea, pentru ca celulele moarte să fie îndepărtate. Amestecă 3 părți de bicarbonat de sodiu cu apă minerală fără bule sau cu apă termală și masează-ți apoi, ușor, cu mișcări circulare și blânde, pielea, în principal în zona T – frunte, nas, bărbie, dar și la nivelul jumătății obrazului, sub pomeți, unde se acumulează, de regulă, mai multe celule moarte. Clătește la final pielea cu apă călduță și bucură-te de rezultate.

Calmarea arsurilor și a iritațiilor de la nivelul pielii

În multe situații, leziunile pruriginoase generate de dermatite, afecțiuni precum psoriazis, urticarii, arsuri solare pot fi ameliorate cu ajutorul tamponării cu soluții de bicarbonat de sodiu. Dizolvă 1-2 lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă călduță, pe care apoi o poți ține la frigider pentru ca senzația de răcorire să fie și mai puternică.

Calmarea durerii generate de aftele bucale și leziunile generate de candidoză orală

Apa de gură cu bicarbonat de sodiu calmează durerea cauzată de aftele bucale și, prin schimbarea pH-ului intraoral, inhibă dezvoltarea coloniilor de Candida, responsabile de limba încărcată și leziunile dureroase de la nivelul mucoasei interne a obrazului, vălului palatin și amigdalelor. Clătește gura cu amestecul de apă și bicarbonat, o dată pe zi, până când afta se vindecă.

Curățarea suprafețelo

Bicarbonatul de sodiu nu numai că are capacitatea de a curăța petele de pe suprafețe, însă îndepărtează și mirosurile neplăcute. Pentru a folosi bicarbonat pentru curățarea cuptorului, a blatului de bucătărie, a chiuvetei, a cuptorului cu microunde sau a plitei de la aragaz, nu trebuie să faci altceva decât să prepari o pastă din bicarbonat și apă. Folosește apoi pasta pe post de produs de curățare și vei observa rezultatele imediat.

De asemenea, poți utiliza bicarbonatul amestecat cu oțet pentru a curăța vasul de toaletă, cada și chiuveta de la baie. Dacă vrei să desfunzi o scurgere, toarnă 4 linguri de bicarbonat cu o ceașcă de oțet, lasă 15 minute să acționeze, iar apoi toarnă un litru de apă fierbinte.

Îndepărtarea petelor de pe covor

Prepară o soluție pe bază de bicarbonat de sodiu și oțet și folosește-o pentru a curăța petele de pe covoare, apoi aspiră.

Curățarea fructelor și a legumelor

Dacă îți faci griji din cauza pesticidelor cu care sunt tratate fructele și legumele pe care le consumi, e bine să știi că acestea pot fi îndepărtate în proporție de aproape 100% cu ajutorul bicarbonatului. Înmoaie fructele și legumele într-un recipient cu apă, în care ai dizolvat în prealabil bicarbonat de sodiu. Un studiu făcut pe această temă a concluzionat faptul că 12-15 minute petrecute în apa cu bicarbonat de sodiu sunt suficiente pentru îndepărtarea completă a pesticidelor de pe legume și fructe.

Odorizant pentru pantofi

Pune câte o lingură de bicarbonat de sodiu într-un săculeț din tifon, apoi introdu fiecare săculeț în câte un pantof. Lasă bicarbonatul să absoarbă mirosurile neplăcute peste noapte și bucură-te a doua zi de mirosul proaspăt din încălțări.