Visezi la cosițe lungi, însă trebuie să-ți tunzi părul des din cauza firelor despicate? Poate faci constant unul sau mai multe dintre aceste lucruri care practic îți distrug părul.

E important să știm că orice îi facem părului nostru, în afară tratamentelor de hidratare, este o agresiune. Pieptănatul, uscatul, samponarea – toate sunt forme de agresiune pe care nu le iei în calcul. Că să nu mai vorbim despre vopsit, decolorat și folosirea aparatelor de coafare, despre care se știe deja cât sunt de dăunătoare.

Care sunt însă cele mai rele lucruri pe care i le faci părului tău fără că măcar să conștientizezi acest lucru?

1. Pieptănatul agresiv

Cele mai multe dintre noi vor să-și descurce părul rapid, așa că uită de delicatețe. Dacă firele de par sar în toate părțile în timp ce îți pieptani șuvițele, înseamnă că eșți prea agresivă și că în câțiva ani părul ți se va rari considerabil. Acele fire rebele din creștet semnalează și că ai mult par rupt de la jumătate, probabil tot din cauza periatul agresiv.

Începe descurcarea părului de la jumătatea inferioară, pentru că părul se încurcă cel mai mult la vârfuri, și nu degeaba: acestea sunt cele mai uscate. Fii delicată – cu răbdare, vei rezolva problema fără să-ți rupi părul. Îți recomand să aplici înainte un spray de descurcare, care împrospătează totodată și oferă o protecție suplimentară.

2. Spălarea frecventă

Apă fierbinte, chimicalele din șampon, frecarea cu prosopul, uscarea – în procesul de spălare există o grămadă de elemente care îți distrug părul. De aceea e recomandat să-ți speli părul de două ori pe săptămâna – în niciun caz în fiecare zi. Spălandu-l în fiecare zi nu faci decât să obligi scalpul să producă și mai mult sebum. În plus, îți recomand să alegi un șampon cât mai blând, fără sulfați.

3. Coadă strânsă prea tare

Știu că părul prins într-o coadă de cal foarte strânsă aproape că îți oferă un efect de lifting și îți ridică ochii într-un mod atrăgător, însă părul tău nu e neapărat fericit. Atunci când îl strângi atât de tare se rupe de la jumătate sau chiar de la rădăcina, iar acest lucru îi conferă un aspect tern, că să nu mai vorbim că pierzi considerabil din volum. Încearcă să ții acest tip de coafură doar pentru ocazii speciale. În rest, prinde-ți părul într-un mod delicat cu elastice care nu au elemente metalice.

4. Clorul și apa sărată

Vara mergi la piscină și la mare, iar părul tău are serios de suferit din cauza clorului și a sării din mare. Acestea duc în timp la pierderea keratinei de la nivelul firului de par, care va deveni aspru și fragil. Cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru a-ți proteja șuvițele atunci când știi că urmează să înoți este să-ți uzi părul și să aplici masca de par sau balsamul preferat, apoi să-l prinzi într-un coc. Produsul emolient acționează că un strat protector, împiedicând chimicalele dăunătoare să ajungă la păr.

5. Arsurile solare

Da, soarele îți arde și părul, nu doar pielea. Razele UV îți afectează tot corpul, fie că îți dai seama sau nu. În timp, după ani de expunere la radiațiile solare, părul își pierde vitalitatea, strălucirea și aspectul tânăr. Devine mai aspru, mai fragil și mai… rar. De aceea, pe timp de vara îți recomand produsele de îngrijire a părului care conțin factor de protecție. Cele sub formă de spray sunt cele mai ușor de aplicat chiar înainte de expunerea la soare.

6. Uscarea incorectă

Folosirea uscătorului de par este o agresiune pentru par, însă lucrurile devin și mai grave atunci când nu acorzi deloc atenție întregului proces. În primul rând, renunta să mai ții urcatorul atât de aproape de par – cu cât e mai la distanță, cu atât mai bine. În al doilea rând, nu folosi niciodată cea mai înalta treaptă de căldură – dacă simți că te arde scalpul în timp ce îți usuci părul, înseamnă că vei provoca daune ireversibile.

7. Tratamentele chimice

Stilizarea chimică, așa cum sunt permanentul și îndreptarea părului, este extrem de agresivă cu părul tău. După ce apelează în repetate rânduri la astfel de proceduri, cele mai multe femei simt nevoia să-și scurteze părul din cauza că devine prea uscat. Dacă îți dorești să-l păstrezi sănătos, încearcă să îmbrățișezi frumusețea naturală a părului tău.

8. Folosirea ondulătorului sau a plăcii pe părul murdar

Știi deja că nu e o idee bună să-ți speli părul prea des (oricum, cine are timp pentru asta?), așa că îl împrospătezi zilnic cu șampon uscat, apoi folosești placă de par sau ondulatorul pentru a-i da o formă. Nu pare a fi nimic rău în asta. Și totuși, e unul dintre cele mai rele lucruri pe care i le poți face părului tău. Ingredientele din șamponul uscat sau alte produse de stilizare nu sunt neapărat create pentru a fi folosite împreună cu aparatele de coafare fierbinți – iar reacțiile chimice care vor avea loc produc ruperea și arderea părului.

 

Distribuie articolul: