La 8 aprilie 2000, pentru prima dată, în Republica Moldova a fost marcată Ziua Internațională a Romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor și de a sensibiliza întreaga lume referitor la problemele cu care se confruntă aceștia.

În societatea noastră, din păcate, încă se mai întâmplă cazuri de discriminare în raport cu cetățenii de etnie romă. Stereotipurile și mentalitatea depășită a unor moldoveni nu au fost însă un impediment pentru Elena Sîrbu, jurnalista și femeia care ține la etnia sa.

„Romii sunt doar cei care cer șanse egale” – Elena Sîrbu.

Elena, cum credeți, care este principala cauză pentru care romii sunt una dintre cele mai dezavantajate minorități etnice din țara noastră?

„Vorbind cu romii, cu autoritățile locale, dar și centrale, cercetând diferite probleme și rapoarte, eu îmi dau seama că romii rămân a fi cea mai discriminată etnie din Republica Moldova. Cauzele sunt percepțiile și clișeele despre romi. Dar și romii poartă o vină, pentru că nu sunt deschiși.

Oamenii nu știu cum poate fi un rom, cât de prietenos este, săritor la nevoie și toate astea se întâmplă din necunoaștere și din lipsă de comunicare. Lipsește dialogul interetnic, dar și dialogul la nivel înalt. În Republica Moldova la moment se lucrează la acest capitol. Din 2012 au existat planuri pentru susținerea romilor, dar, din păcate, ele nu s-au implementat. În primul rând nu există dorință pentru ca aceste planuri să fie realizate.

Eu am fost umilită și călcată în picioare și ca demnitate de femeie, și ca etnie. A fost foarte greu, am trecut prin perioade în care mi s-a scuipat în față. Îmi era rușine de tot, de limbă, de cum arăt, doream mereu să fiu albă. Mi-a trebuit foarte mult timp ca să înțeleg că trebuie să mă accept pe mine, să înțeleg că eu sunt om liber. Doar când am plecat în Anglia m-am simțit pentru prima dată persoană acceptată și iubită, indiferent de fizicul și etnia mea. În 2016, cu ajutorul Organizațiilor Internaționale, datorită doamnei Ulziisuren Jamsran, o femeie binevoitoare, am obținut încrederea în mine. Familia și prietenii mei m-au susținut și astfel a apărut organizația femeilor rome.”

„Solicitarea romilor din Republica Moldova este ca mass-media să nu realizeze interviuri și show-uri doar de 8 Aprilie, dar să reflecte istoriile de succes și problemele comunității. Ei vor să se încadreze în societate, romii nu doar cântă, dansează și au fuste colorate. Sunt femei învățate, bărbați învățați, sunt copii care au succese. Romii contribuie și își doresc să contribuie în continuare la dezvoltarea țării noastre, patriei noastre Republicii Moldova”.

Cu ocazia zilei de 8 Aprilie, haideți să vedem potrivit proeducatie.md, care sunt realizările importante ale Primului Congres Internaţional al Romilor aprobate în ziua de 8 Aprilie 1971:

  • S-a luat decizia de a scoate din uzul internaţional etnonimul „ţigan” (grecesc: athinganous intangibil, de neatins), deseori întrebuinţat cu o semnificaţie peiorativă. A fost stabilită utilizarea în circuitul internaţional a endonimului „rom” (bărbat); „romni” (femeie) „romano/romani” (al romilor). În acest sens, Comitetul Internaţional al Ţiganilor şi-a schimbat denumirea, devenind Comitetul Internaţional al Romilor (Komiteto Lumniako Romano). 
  • A fost aprobat – Steagul romilor, care reprezintă două benzi longitudinale, albastru în partea superioară, și verde – în cea inferioară, iar în centru este amplasată o Roată cu spiţe roșie. Culoarea albastră simbolizează Cerul-Tată-Dumnezeu – libertatea și curăţenia, un spaţiu nemărginit. Culoarea verde semnifică Pământul-Mamă – locurile pe unde peregrinează mereu romii, care-și stabilesc tradiţional, un popas temporar, în păduri și câmpuri înverzite. Roata cu spiţe roșie – simbolul peregrinării eterne a romilor, este preluată de pe steagul Indiei, fiind similară cu Roata puterii absolute a timpului (24 de spiţe = 24 de ore), semnificând originea comună orientală dintre comunitatea romă și Patria-mamă – India. Culoarea roșie a roţii semnifică vitalitatea sângelui. Astfel, roata alături de culoarea roșie simbolizează Drumul Vieţii a comunităţii rome. În lipsa posibilităţii de a peregrina, romii devin ostaticii sărăciei. Autorul Steagului Internaţional al Romilor a fost filologul indian Weer Rajendra Rishi “Brahmarshi” (1917-2002), care a luat parte la această reuniune istorică în calitate de consultant al Comisiei superioare pentru India (High Commission of India), localizată în Londra. 
  • În urma unei selecţii riguroase a fost ales Imnul Internaţional al Romilor – „Gelem, Gelem” (limba romani: „cutreieram, cutreieram”). Textul imnului a fost alcătuit de un grup al romilor deţinuţi într-un lagăr de concentrare nazist, semnificând pribegia anevoioasă a romilor pe cărările nesfârșite ale lumii și soarta lor nefastă, determinată de ororile pricinuite comunităţii romilor în timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Aranjamentul muzical al imnului oficial al comunităţii rome a fost realizat de compozitorul francez de origine iugoslavă Jarko Jovanovic. Această melodie a devenit un șlagăr internaţional la sfârșitul anilor’60 ai secolului XX în Europa, după ce a fost interpretată de actriţa Olivera Vuco în drama cinematografică iugoslavă „Am întâlnit și ţigani fericiţi” (1967), regizată de Alexander Petrovic.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: