sursă foto: npr.org

De câte ori ai făcut lucruri pe care nu ai dorit să le faci, cedând în fața persoanelor ce fac parte din viața ta? Părinții, copiii, șefii, colegii, partenerii de viață – toți încearcă măcar o dată să te facă să îndeplinești ceea ce doresc ei, în detrimentul intereselor tale.

Acest lucru îți afectează stima de sine și chiar calitatea relației cu persoana dată. Deci, pentru binele tuturor, ar fi de bun augur să poți recunoaște situațiile în care ești manipulat:

  1. Manipularea prin vinovăție. Prima și cea mai des întâlnită formă de manipulare este inducerea sentimentului de vinovăție a persoanei, astfel încât să obții ceea de dorești de la ea. De exemplu, atunci când mama îi spune copilului matur deja: „Eu te-am crescut, te-am educat, am răbdat atâtea pentru tine, dar tu nici un pahar cu apă nu-mi aduci la bătrânețe!”. Sună cunoscut, da? Ce să faci în asemenea situație? Psihologii recomandă să nu faci jocul manipulatorului, dar calm și cu blândețe să răspunzi cam în felul următor: „Tu ai fost și ești cea mai bună mamă din lume și îți mulțumesc pentru acest lucru, dar mai des decât o dată la două săptămâni nu te pot vizita”.
  2. Manipularea prin furie. Se manifestă în două moduri: fie că cel care te manipulează folosește agresivitatea, ca să te facă să vrei să eviți conflictul cu orice preț, sau te provoacă la reacții furioase ca mai apoi să ajungi să te simți vinovat de felul în care ai reacționat și să faci ceea ce dorește manipulatorul. Acest tip de manipulare îl aplică deseori fie oamenii care au o anumită autoritate-n fața ta, fie persoanele cu veșnicul rol de victimă. Specialiștii spun că atuci când ai parte de manipulare agresivă, cel mai bun lucru este să spui: „vorbim când te liniștești!” și, pur și simplu, să pleci.
  3. Manipularea prin ironie sau sarcasm. De obicei în așa situații suferă persoanele neîncrezătoare în sine, pentru care a fi luat peste picior sau jignit este un lucru la care reacționează dureros. Ce-ar fi dacă ai înțelege că e imposibil să fii jignit fără acordul tău? Și atunci soluția ar fi: fie să înveți să rămâi imun la încercarea de a fi ironizat și să răspunzi calm cu: „da, ai dreptate”; fie să ignori și eviți persoana dată.
  4. Manipularea prin laudă. Bunăoară, șeful îți zice: „Știu că ai mult de lucru săptămâna aceasta, dar crede-mă, nimeni nu se va descurca mai bine ca tine cu această sarcină. Nu am de ales, ești cel mai bun din echipă și mă bazez pe tine”. Și toate-s bune, doar că te pomenești cu un volum de lucru în plus, care deseori nu face parte din obligațiunile tale. Ce-i de făcut? Înveți a refuza politicos: „Vă mulțumesc mult pentru înalta apreciere și promit să continui să-mi fac munca în mod consecvent și profesional, dar nu pot accepta oferta Dvs. generoasă, din motiv că nu dispun de timp în plus”.
  5. Manipularea prin speranță. De câte ori ai auzit: „Da, știu, e o perioadă mai grea acum, dar dacă mă ajuți la moment, pe viitor o să te răsplătesc cum se cuvine”. Și iarăși cedezi și faci ceea ce, de fapt, nu vrei să faci, iar într-un final rămâi doar cu promisiunile deșarte. Antidotul constă în același răspuns ca în cazul manipulării prin laudă, refuzul politicos.
  6. Manipularea prin iubire sau atașament. „Dacă mă iubești, atunci o să faci asta”, „Dacă-mi ești prieten o să mergi la…” . Aici iarăși avem de-a face cu inducerea vinovăției pentru că, într-adevăr, atunci când iubești, faci multe pentru persoana iubită. De fapt, nu e chiar așa. Dragostea nu implică șantaj de nici un fel, iar prietenia adevărată nu impune condiții. Ai grijă, de multe ori poți fi atras în relații toxice de așa gen de persoane.
  7. Manipularea prin tăcere. Ca să ajungi să te simți vinovat și să cedezi într-o anume situație în favoarea manipulatorului, de multe ori acesta aplică tactica tăcerii și a ignorării. Acest tip de manipulare este deosebit de distructiv mai ales pentru copii. În momentul în care ești ignorat prin tăcere, ai tendința să faci orice numai să reveniți la relația de până la conflict. Dar ai încercat vreodată să joci același joc? Te asigur, manipulatorul va începe singur să-ți vorbească, fiindcă are nevoie de tine).

Acestea sunt, pe scurt, cele mai des întâlnite tactici de manipulare. Este absolut irelevant cine se află în rolul manipulatorului, important este să ții minte că tu ești om matur și integru, stăpân pe propriile decizii și acțiuni. Nu lăsa loc oamenilor toxici în viața ta.

Ai recunoscut acțiunile cuiva citind acest articol? Dar propriile acțiuni?)

Distribuie articolul: