Suntem stresați, triști și pesimiști. Însă menținerea unei atitudini pozitive îți pot stimula sănătatea fizică și mentală. Dar cum să te bucuri când totul pare că se prăbușește în jurul tău? În primul rând, stresul este inamicul tău și trebuie să găsești modalități de a lupta contra acestuia. În al doilea rând, respectă cele trei reguli de bază: alimentează-te corect, mișcă-te și bea apă. În al treilea rând, e important să înțelegem că gândurile negative nu ne definesc și putem învăța să le controlăm și să le prefacem în gânduri pozitive.

Menținerea unei atitudini pozitive este posibilă și e cea mai bună armă contra stresului.  Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să fii mai fericit și să ai gânduri vesele.

1. Gândește pozitiv

Ne-am săturat să auzim această propoziție, dar e o soluție. Știu cum e să lupți cu gândurile negative care îți invadează mintea. Trebuie să înțelegem că sunt doar niște gânduri și atât. Pentru mulți dintre noi, nu există un critic mai aspru decât propriul creier. În loc să ne facem complimente, ne criticăm și judecăm. Astfel devenim proprii noștri dușmani. Ar trebui să ne lăudăm, să fim mulțumiți de micile realizări. Dacă ai un proiect important și în loc să lucrezi la el, ai privit un serial, nu te învinui. Spune-ți că ai avut nevoie de timp să te relaxezi și ești pregătit să finalizezi proiectul.

2. Ascultă muzică

Cercetările arată că ascultarea de melodii vesele îți îmbunătățește perspectiva, atât timp cât crezi că așa va fi. Un studiu publicat în Journal of Positive Psychology a constatat că participanții care au ascultat muzică veselă, gândind-se la chestii plăcute și-au îmbunătățit starea de spirit. Grupul căruia nu i s-a spus să se gândească la muzică ca la un stimulent al fericirii nu a simțit același lucru.

Pune-ți un set de căști la birou pentru a te ajuta să rămâi pozitiv și în timpul zilei de lucru și ascultă piesele care te fac să te simți bine.

3. Somnul de amiază

Somnul este adesea considerat o plăcere vinovată, mai degrabă decât instrumentul de menținere a dispoziției bune.  Nu poți fi fericit dacă nu ai dormit bine.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spune că atât somnul scurt (15 minute), cât și cel de o oră pot fi benefice, dar este mai bine să evitați să ațipiți mult mai mult decât atât, deoarece vă poate perturba somnul de noapte, care este esențial pentru a vă odihni. Dacă lucrezi de acasă, dedică 15 minute somnului.

Un studiu a constatat că somnul în timpul zilei sporește fericirea și ajută la îmbunătățirea performanței la locul de muncă.

4. Petrece timpul liber cu oameni optimiști

Alege oamenii din jurul tău. Cu prietenii trebuie să poți plânge și râde. Cu toții știm pe cineva care se plânge mereu, e trist și îl revoltă absolut orice. Stai departe de astfel de oameni. E firesc să nu fii fericit și glumeț tot timpul. Însă unii exagerează și atunci când petreci timpul cu astfel de oameni devii mai stresat. Prietenii tăi trebuie să te inspire, nu să-ți facă viața mai dificilă. Înconjoară-te de oameni cu care poți glumi și care te fac să râzi.

5. Practică detoxifierea digitală

Prea mult timp petrecut pe rețelele de socializare poate fi rău pentru sănătatea noastră mintală, ducând la sentimente negative față de noi înșine și la un risc crescut de depresie. Lumea virtuală e una falsă, pare tărâmul făgăduinței, însă se preface în tărâmul tristeții și nemulțumirii.  Încearcă să nu petreci multe ore pe rețele de socializare. În schimb, vizionează o comedie, citește o carte. Găsește un hobby care te face fericit și te ajută să te relaxezi.

6. Dansează ca și cum nimeni nu se uită

Cercetările de la Universitatea din Colorado de Nord au descoperit că persoanele care dansează sunt mai creative, mai încrezute și au o performanță cognitivă mai bună. Chiar dacă nu poți dansa, nu e nicio problemă. Important e să te miști. Vei observa cum devii mai fericit și te vei distra.

7. Bucură-te de razele soarelui

Potrivit unui studiu din revista Scientific Reports, e nevoie doar de două ore în aer liber pentru a ne simți mai fericiți. Vitamina D de la soare  are multe beneficii pentru organismul nostru. Există o mulțime de date științifice care demonstrează că soarele ne ajută să avem o stare de spirit mai bună.  Însă nu uitați și de efectele nocive ale razelor solare. Folosiți mereu cremă cu factor de protecție.

 

Distribuie articolul: