Scriitoarea Nicole Griffith spune că tabloul ultimilor ani în materie de premii literare este dominat de bărbaţi, care primesc disticţiile pentru cărţi despre bărbaţi, în vreme ce lucrările scrise de femei, despre femei sau fete, nu se bucură de aceeaşi apreciere. De altfel, mai spune ea, există segregare până şi în modul de încadrare ca secţiune: literatura de ficţiune scrisă de femei este o categorie denumită ca atare, „ficţiune feminină”, în vreme ce literatura de ficţiune scrisă de bărbaţi este pur şi simplu categoria „ficţiune”.

În acest context, faptul că publicaţia The New York Times a nominalizat şapte titluri cu autori femei în topul celor zece cele mai bune cărţi ale anului 2015 este o veste foarte bună. Iată care sunt aceste titluri:

„The Story of the Lost Child” – Elena Ferrante

O serie de povestiri despre prietenia dintre două fete care devin femei (pe parcursul a patru volume).

„Outline” – Rachel Cusk

Un tablou al poveştilor şi experienţelor împărtăşite naratoarei de oamenii din jurul ei.

„A Manual for Cleaning Women: Selected Stories” – Lucia Berlin

O colecţie de 42 de povestiri scurte, multe dintre ele despre femei imperfecte în situaţii dificile, despre obstacolele femeilor din „clasa muncitoare”. Autoarea cărţii a decedat în anul 2004.

„One of Us: The Story of Anders Breivik and the Massacre in Norway” – Asne Seierstad

Povestea atacului armat din 2011 din Norvegia – o perspectivă asupra violenţei vremurilor moderne şi a consecinţelor sale, scrisă de o autoare din Norvegia.

„The Door” – Magda Szabo

Cartea a fost publicată în anul 1987 în Ungaria, dar a fost tradusă şi republicată în SUA abia anul acesta. Autoarea a murit în urmă cu opt ani. Cartea spune povestea unei scriitoare şi a menajerei sale.

„H Is for Hawk” – Helen Macdonald

Pierderea unui părinte este un eveniment traumatic, care ne schimbă viaţa şi multe cărţi exploatează acest lucru. În cartea ei, autorea descrie cum a făcut faţă tristei experienţe crescând o pasăre de pradă pe nume Mabel.

„The Invention of Nature: Alexander von Humboldt’s New World” – Andrea Wulf

Biografia lui Alexander von Humboldt, care aduce la viaţă geniul acestui om de ştiinţă al secolului al XVIII-lea.

Sursa: UpWorthy/TOTB.ro

Foto: huffingtonpost.com

Distribuie articolul: