Este cea mai minunată perioadă a anului.  E timpul să citești povești de Crăciun, care să-ți umple inima de speranță. Nu există un anotimp mai bun pentru a te ghemui și a citi toată ziua, ascultând colinde și savurând o ciocolată caldă.

1. Cum Grinch a furat Crăciunul, Dr. Seuss

Nota pe Goodreads: 4,37

Grinch e un personaj asemănător cu Scrooge, ambii sunt  irascibili și morocănoși de sărbători. Dar spiritul Crăciunului le topește inima de piatră.

Timp de 53 de ani, Grinch a trăit într-o peșteră de pe versantul unui munte, alături de Whoville. Pregătirile zgomotoase de sărbători și cântecele infernale ale micilor copii  îl enervează la culme. Grinch decide că această veselie trebuie să înceteze. Ideea lui minunată și îngrozitoare este să îmbrace un costum de Moș Crăciun, să pună coarne  de cerb pe bietul său câine Max, să construiască o sanie improvizată, să coboare în Whoville și să îi lipsească de bucuria sărbătorilor de iarnă pe locatari. Grinch se strecoară pe hornuri cu sacii goi și fură cadourile și mâncarea. El duce sania dărăpănată la Muntele Crumpit pentru a o abandona și așteaptă să audă suspinele celor din Whos când se vor trezi și vor descoperi că ornamentele Crăciunului au dispărut. Imaginați-vă consternarea celor de la Whos când descoperă faptele malefice ale lui Grinch,. Însă, Grinch nu reușește să le fure spiritul Crăciunului din suflete. Copiii, în loc să plângă, cântă și se bucură.

2. Un colind de Crăciun, Charles Dickens

Nota pe Goodreads: 4,07

O poveste clasică, care ne învață că și inimile de gheață pot fi topite. Scrooge, un bătrân morocănos și avar, va fi vizitat de trei fantome: cea a trecutului, a prezentului și a viitorului. Pentru avarul nostru, va fi o experiență revelatorie, care îl va schimba și îl va face să creadă din nou în spirtul Crăciunului și în căldura oamenilor din jur.

Mare scofală Crăciunul ăsta! E taman vremea când ai de plătit angaralele şi nai bani; când te pomeneşti cu un an mai bătrân, dar cu nici un sfanţ mai bogat.

3.  Darul magilor, O. Henry

Nota pe Goodreads: 4,10

Într-un apartament mizerabil din New York, Della plânge în timp ce numără cele câteva monede pe care le-a strâns pentru a cumpăra un cadou de Crăciun pentru soțul ei, Jim. Însă, nu e de ajuns. Va trebui să facă un sacrificiu pentru a-i putea cumpăra un cadou frumos.

Jim, între timp, a făcut pentru Della un sacrificiu nu mai puțin dificil. În timp ce fac schimb de cadouri în Ajunul Crăciunului, descoperirea a ceea ce a făcut fiecare îi umple de disperare, până când își dau seama că adevăratele daruri de Crăciun pot fi găsite mai ușor în umilul lor apartament decât în orice magazin de lux. Plasată în New York la începutul secolului XX, această piesă clasică a literaturii americane spune povestea unui cuplu tânăr și pune accent pe valoarea iubirii.

4. Spărgătorul de nuci, E.T.A. Hoffman

Notă pe Goodreads: 3,96

Scurta povestioară te transpune în copilărie. Spărgătorul de nuci, scrisă de E.T.A. Hoffmann în 1816, a fascinat și a inspirat artiști, compozitori și publicul timp de aproape două sute de ani. Această poveste magică despre jucării care prind viață este perfectă pentru oricine dorește să-și retrăiască fantezia din copilărie.  Tânăra Marie Stahlbaum primește un spărgător de nuci care îi arată o lume secretă, în care  dintre păpușile și șoarecii duc o  luptă aprigă.

5. Expresul Polar, Chris Van Allsburg

Nota pe Goodreads: 4,53

Într-o seară întunecată și înzăpezită de Crăciun, tânărul nostru narator se urcă la bordul trenului Polar Express și ajunge la Polul Nord… unde îl va întâlni pe omul cu haină roșie  care face ca toate dorințele de Crăciun să devină realitate. Cartea a fost apreciată pentru ilustrațiile detaliate și pentru povestea plină de candoare pe care o transmite.

6. Omul de zăpadă, Raymond Briggs

Nota pe Goodreads: 4,25

Omul de zăpadă rămâne una dintre poveștile de Crăciun preferate ale cititorilor. Această carte frumos ilustrată spune povestea unui băiețel al cărui om de zăpadă prinde viață într-o noapte, ducându-l într-o călătorie magică prin lume. Este dulce și amuzantă și are un final care te va lăsa fără cuvinte.

7. Cronicile din Narnia: Leul, vrășitoare și garderoba, C.S. Lewis

Nota pe Goodreads: 4,23

Una dintre cele mai frumoase povești pe care le-am citit. Copii curajoși, animale vorbitoare și Moș Crăciun  reprezintă lumea Narniei. E o poveste clasică în care binele învinge răul. Romanul fantasy pune accent pe iertare, onoare și relațiile dintre frați și surori. Intră, pe ușa cărții, într-o lume superbă, în care animalele vor lupta pentru a readuce primăvara pe tărâmul lor.

Micuța Lucy este prima care descoperă secretul dulapului din casă misterioasă a profesorului, în care ea, sora ei și cei doi frați s-au refugiat în perioada războiului. La început, frații și sora ei nu o cred atunci când le povestește despre vizita ei în țara Narnia. Dar, în curând, Edmund, apoi Peter și Susan trec ei înșiși prin dulap. Când îl întâlnesc pe Leul Aslan, ei își dau seama că vor trăi o mare aventură și împreună cu armata lui Aslan,  eliberează Narnia de vraja sinistră a Vrăjitoarei.