În suburbia Chișinăului, pe un petic de pământ în satul Dobrogea, mai multe familii își duc traiul de ani buni în întuneric. Pe cele 300 de loturi de pământ, distribuite oamenilor la marginea satului, unii au început să-și ridice case. Alte aproape zece familii s-au mutat deja la „casă nouă”. Costurile construcției noilor locuințe cresc, însă, din cauza combustibilului consumat de generatoare.

Copiii își fac lecțiile la lumina lumânării, apa este încălzită cu generatorul, iar de electrocasnice nici nu poate fi vorba. Autoritățile promit, de fiecare dată, că problema se va soluționa „curând”. AGORA.md a mers în vizită la oamenii care, în 2019, la doar 19 km de Chișinău, trăiesc în beznă, la propriu.

În întunericul nopții, am zărit câteva lumânări aprinse în casele din marginea satului. Aici am cunoscut familia Inculeț.

„Eu când spun cuiva că trăiesc șapte ani fără lumină apoi toți îmi spun „da unde, în ce aulă în Moldova trăiești?”. Zic lângă Chișinău… Asta-i de rușine” mărturisește Mihai Inculeț.

Familia Inculeț crește trei copii. Băieții sunt școlari, iar fetița are 5 ani. Mama copiilor mărturisește că viața a devenit un chin din lipsa electricității.

„E foarte greu, sincer vă spun că mi se dau lacrimile în ochi pentru că copiii sunt fără lumină șapte ani. Când trebuie să-i spălăm – punem generatorul, lecțiile cu lumânare. Trebuie să avem grijă lumânări să fie mereu. Da copii murdari nu poți să-i trimiți la școală”, spune cu lacrimi în ochi femeia.

„Păcat. Cum au zis și alții că aici sunt suburbii. Merg la serviciu, iar când mă întorc trebuie să spăl cu mâinile. Dacă mai este benzină, mai pui mașina și spală. Nu cerem nimic, doar lumină să fie, aceasta vrem”, continuă Efimia Inculeț.

În cei șapte ani de întuneric și promisiuni din partea autorităților, că „iată se rezolvă”, familia a investit într-un generator, pe care îl folosesc mai puțin, așa cu e foarte costisitor.

Alături locuiește familia Terente cu cei doi copii ai săi. Seară de seară mama copiilor aprinde lumânările în toată casa.

„Peste drum sunt case care au lumină, și nu sunt departe de noi. Sunt la câțiva metri, unde au de toate și apă și lumină, dar nouă nu vor să ne tragă. Eu foarte des spăl. În fiecare zi mă duc cu sacoșele pline, mă duc și spăl la părinți. Mă dor mâinile, dar ce să fac?”, spune femeia.

Unul dintre copii este școlar. Băiatul este nevoit să scrie caligrafic și să citească în condiții de semi-întuneric. „Lecțiile le fac cu lumânarea sau iau telefonul și aprind și mai calculez. Când nu văd mai scriu greșit sau nu văd bine că e întuneric”, spune copilul.

Pe lângă familiile ce locuiesc deja în casele noi din Dobrogea, o bună parte sunt în plină construcție. Din lipsa luminii, însă, oamenii se plâng că costurile lucrărilor se dublează.

„Dacă aș achita pe lună pentru energia electrică ar fi până la 500-600 de lei pe lucrările date, dar noi pe săptămână ajungem la aproape 700-800 de lei. Deci vă dați seama că-s vreo 2-3 mii de lei pe lună cheltuiți numai pe benzină”, se plânge unul din localnici.

„La noi casa e ridicată deja. Am vrut chiar anul acesta să ne mutăm în casă, dar cu trei copii…”, spune un alt bărbat.

Oamenii au bătut la ușile primăriei de nenumărate ori și de fiecare dată au primit promisiuni care însă nu s-au adeverit.

„La primărie ne-am adresat. De multe ori ne-au promis că azi, că mâine…Au spus că gata, anul acesta ne apucăm și iată șapte ani de zile și văd că nu se mai apucă. Primarul o fost, primăria a văzut, la fiecare cine și unde trăiesc, câți copii au cum trăiesc aici și tot cu promiterea, „o să facem””, spun localnicii din Dobrogea.

Am încercat să aflăm poziția primăriei câteva zile la rând. Într-un final, am reușit să obținem o reacție de la viceprimarul orașului Sîngera, în a cărui subordine se află și satul Dobrogea.

„Acesta este un cartier nou care se formează, sunt vreo 300 de locuri de casă, dintre care, aici locuiesc vreo 6-7 familii, în rest case sunt în construcție. Din 2017, de când a venit primarul care a fost reales, până atunci nici proiect nu era, s-a dat în lucru să se facă proiectarea, apare proiectul acesta, el a fost odată înaintat, a fost întors înapoi la proiectant să facă modificări căci este o linie de înaltă tensiune, o să fie înlăturat impedimentul acesta ca proiectare și iar o să fie înaintat la Red Fenosa pentru a fi introdus în planul de investiție a companiei pentru anul 2020”,a promis Valeriu Marciuc, viceprimarul orașului Sîngera.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: