Dacă ați decis să reduceți consumul de zahăr, atunci cu siguranță că trebuie să refuzați la șase produse: sucurile ambalate; iaurturile degresate sau aromatizate; ketchup și alte sosuri procurate din market-uri; granola și musli; siropurile dulci și mierea; vinul, dar și cocktail-urile ce conțin alcool. 

Sucurile de fructe

Fără îndoială, sucurile de fructe (cu condiția ca acestea să fie naturale și de înaltă calitate) pot conține o serie de vitamine și minerale. Cu toate acestea, ele nu pot fi numite utile, deoarece împreună cu sucul, în organism pătrunde  o cantitate mică de vitamine și o doză impresionantă de zahăr, iar cantitatea zahărului în suc, este aproape la fel ca în apa dulce. Deci este mult mai bine să mâncați fructe proaspete și să refuzați la sucurile de fructe.

Sursă: glamour.ru

Iaurturile degresate sau aromatizate

Iaurtul natural (inclusiv grecesc) nu face parte din această categorie pentru că este un produs cu adevărat util. Dar iaurturile degresate, cu îndulcitori nu sunt cea mai bună alegere. Cert este că în iaurturile degresate nu conțin grăsimi utile pentru organism, în timp ce zahărul este în exces. Zahărul este adăugat în iaurt cu scopul scăderii conținutului de grăsimi, pentru a-i îmbunătăți gustul. Apropo, un pahar de iaurt degresat conține aproximativ douăsprezece lingurițe de zahăr. Un iaurt aromatizat cu diverși suplimenți, de asemenea conține mult zahăr. Din acest motiv, citiți cu atenție eticheta.

Sursă: glamour.ru

Ketchup și alte sosuri

Nimeni nu poate merge în localul preferat fără să comande o porție generoasă de ketchup și sos barbeque! Din păcate, în aceste sosuri (și în alte sosuri procurate din market) există o cantitate mare de zahăr (o lingură de ketchup conține o linguriță de zahăr). Așadar, primul nostru sfat este să atrageți atenție la porțiile consumate și să încercați să mâncați cât mai puțin sos, iar al doilea – dacă cumpărați sos în magazin, citiți eticheta și alegeți sosuri cu cel mai mic conținut de zahăr.

Sursă: glamour.ru

Granola și musli

Granola și musli pot fi adesea găsite în marketuri, în secțiunea „alimentație sănătoasă”, dar aceste produse cu greu pot fi numite utile – adesea conțin foarte multe calorii și zahăr. Cert este că în granola și musli pe care le vedem pe rafturi, producătorii adaugă miere, chipsuri de ciocolată și diverși îndulcitori. Conform cercetărilor, o sută de grame de granola poate conține mai mult de șase linguri de zahăr. Dacă vă place să mâncați granola și musli pentru micul dejun, acordați atenție compoziției acestor produse și alegeți cele care conțin cel mai puțin zahăr și îndulcitori.

Sursă: glamour.ru

Siropurile dulci și mierea

Din păcate, mierea și diversele siropuri dulci, pe care mulți dintre noi le consideră o alternativă utilă la zahăr, nu sunt inofensive pentru organism. Cert este că atât mierea, cât și siropurile dulci (chiar dacă au o marcă promițătoare „fără zahăr”) conțin zahăr ascuns și au un indice glicemic ridicat (nu la fel de mare ca zahărul, dar semnificativ) și furnizează aproape la fel de mult organismului glucoză și fructoză, cum ar fi zahărul obișnuit. La fel ca zahărul, aceste produse determină o creștere bruscă a nivelului de glucoză din sânge, care la rândul său duce la o creștere rapidă a energiei, urmată de o scădere accentuată, care este însoțită de oboseală, letargie și dureri de cap.

Sursă: glamour.ru

Vinul și cocktail-urile ce conțin alcool

Zahărul se găsește și în băuturile alcoolice. Printre liderii în ceea ce privește cantitatea de zahăr din compoziție se numără lichior, vermut, sherry, calvados, portwein. Cocktailurile alcoolice continuă această listă. Deci, un pahar de rom cu cola poate conține aproximativ trei lingurițe de zahăr, sau 13 grame. Preferi vinul alb sau roșu? De fapt au mai puțin zahăr, dar totuși se regăsește în compoziția sa zahăr: chiar și în vinurile uscate există zahăr rezidual din ingredientele folosite.

Sursă: glamour.ru

 

Distribuie articolul: