Conopida este o legumă extrem de sănătoasă, fiind o sursă importantă de nutrienți. De asemenea, conține compuși vegetali  care pot reduce riscul apariției mai multor boli, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului. Iată 6 motive de ce ar trebui să mănânci conopidă.

1. Conține mulți nutrienți

Conopida are puține calorii, dar e bogată în vitamine. De fapt, conopida conține o parte din aproape toate vitaminele și mineralele de care avem nevoie. Acesta conține fibre;potasiu; magneziu și vitaminele C, K și B6; fosfor.

2. Bogată în fibre

Conopida este destul de bogată în fibre, ceea ce este benefic pentru sănătatea generală. Fibrele sunt importante pentru că hrănesc bacteriile sănătoase din intestin care ajută la reducerea inflamației.

Consumul suficient de fibre poate ajuta la prevenirea afecțiunilor digestive, cum ar fi constipația, și boala inflamatorie intestinală.

Mai mult, studiile arată că o dietă bogată în legume bogate în fibre, cum ar fi conopida, este legată de un risc mai mic de apariție a mai multor boli, inclusiv a bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului.

Fibrele pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea obezității, datorită capacității sale de a promova starea de sațietate și de a reduce aportul total de calorii.

3. Sursă bună de antioxidanți

Conopida este o sursă excelentă de antioxidanți. La fel ca și alte legume, conopida este deosebit de bogată în glucozinolați și izotiocianați, două grupuri de antioxidanți care s-au dovedit a încetini creșterea celulelor canceroase. În urma unor studii, s-a demonstrat că glucozinolații și izotiocianații protejează în special împotriva cancerului de colon, de plămâni, de sân și de prostată.

Conopida conține, de asemenea, antioxidanți carotenoizi și flavonoizi, care au efecte anticancerigene și pot reduce riscul mai multor alte boli, inclusiv al bolilor de inimă.

Mai mult, conopida conține cantități mari de vitamina C, care acționează ca un antioxidant. Este bine cunoscută pentru efectele sale antiinflamatorii care pot stimula sănătatea sistemului imunitar și pot reduce riscul de boli de inimă și cancer.

4. Poate ajuta la pierderea în greutate

Conopida are mai multe proprietăți care pot ajuta la pierderea în greutate. În primul rând, este săracă în calorii.

Fiind o sursă bună de fibre, conopida  favorizează senzația de sațietate. Acest lucru poate reduce numărul de calorii pe care le consumi pe parcursul zilei.

Conținutul ridicat de apă este un alt aspect favorabil pierderii în greutate. De fapt, 92% din greutatea sa este alcătuită din apă. Consumul multor alimente cu densitate mare de apă și cu conținut scăzut de calorii este asociat cu pierderea în greutate.

5. Bogată în colină

Conopida este bogată în colină, un nutrient esențial. Colina are mai multe funcții importante în organism. Pentru început, joacă un rol major în sintetizarea ADN-ului și ajută metabolismul nostru.

Colina, de asemenea, are un rol esențial în dezvoltarea creierului și în producția de neurotransmițători care sunt necesari pentru un sistem nervos sănătos. Mai mult, ajută la prevenirea acumulării colesterolului în ficat.

Cei care nu consumă suficientă colină pot avea un risc mai mare de boli hepatice și cardiace, pe lângă tulburările neurologice precum demența și Alzheimer.

6. Bogat în sulforafan

Conopida conține sulforafan, un antioxidant. Sulforafanul este deosebit de util pentru suprimarea dezvoltării cancerului.

Cercetările arată că sulforafanul poate contribui, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale ridicate și la menținerea sănătății arterelor.

În cele din urmă, studiile pe animale sugerează că sulforafanul poate juca, de asemenea, un rol în prevenirea diabetului și în reducerea riscului de complicații induse de diabet, cum ar fi bolile renale.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina amploarea efectelor sulforafanului la om, potențialele sale beneficii pentru sănătate sunt promițătoare.

Sursa: Healthline

Distribuie articolul: