Natalia Cecan a ajuns în Cehia în septembrie 2007 și la scurt timp s-a angajat la un Restaurant din Praga. 8 ani i-a luat să treacă definitiv de la contabilitate și audit contabil, ceea ce studiase la Chișinău, și să spună sigur că poate face deserturile franceze, pe care restaurantul le comanda anterior din Belgia. Când restaurantul a decis să-și facă propria brutărie, Natalia a fost rugată de șefi să caute personal. De mai bine de 5 ani, în inima orașului Praga coc cea mai proaspătă pâine și cele mai deosebite deserturi o echipă din care face parte: Natalia de la Bălți, o altă Natalia de la sudul Moldovei, Andrei de la Soroca, Ana de la Ungheni, Mariana și Vladimir de la Strășeni, Taras și Tania din Ucraina, Sherif din Algeria și șeful brutar – un francez.

Nu știa o iotă în cehă și nici în bucătărie

„La Restaurantul Nosstres am început să lucrez în noiembrie 2007. Nu știam limba și nici lucrul. Încetul cu încetul am început să învăț și limba, și lucrul în bucătărie. În Moldova am absolvit facultatea de economie, contabilitate și audit – deci bucătărie știam exact atât cât știe orice gospodină tânără. La început făceam salate și sandwichuri, ceva simplu din deserturi îmi părea pe atunci mult prea complicat. Ca să nu mai cumpărăm deserturile din Belgia, bucătarul șef, originar din Algeria, m-a învățat să fac deserturi franceze. Și așa 8 ani! Apoi s-a deschis PEKÁRNA Nosstres unde se face pâine de casă și deserturile franceze. Iar echipa pe care am atras-o aici la fel nu știau nimic din brutărie. Toți s-au învățat pe loc”, ne povestește Natalia Cecan.

Pâinea cehă se coace cu muzică moldovenească

„Ne mai dăm cu părerea, mai venim cu idei și noi, însă tot ce facem la nivel de rețete inventează șeful. În lucru uneori noi mai mult vorbim în română, iar câteodată cehă și rusă. În pâine, dar și în deserturile create depunem sufletul nostru moldovenesc și, bineînțeles, pâinea se coace sub o muzică moldovenească – numai așa avem spor zi de zi, dar și bună dispoziție. Lumea din preajmă deja ne știe, dar și de prin Facebook, Instagram… Toți vin la noi să cumpere pâine, croasanți, deserturi… Și desigur turiștii, cea mai mare parte din cumpărători sunt ei. E plăcut să îi vezi cum fac fotografii vitrinelor noastre umplute de noi cu pâine proaspătă, croasanți de casă, deserturi, tartine. Mai citim și comentariile pe Facebook și ne bucurăm să auzim că lucrul nostru este apreciat”, ne spune moldoveanca, stabilită deja de 12 ani în Cehia.

 

Plăcintele moldovenești au făcut ravagii… printre colegi doar

„Afară de brutăria noastră, noi facem produsele de panificație și dulciurile pentru Restaurantul „Nosstres”, dar și câteva alte restaurante și hotele din Praga și regiune. Facem totul după rețete franceze, pe care ni le dă bucătarul șef. Multe detalii însă se aseamănă cu cele de la noi, deci avem multe în comun. Facem și torturi la comandă, diferite dulciuri mici, foarte gustoase și interesante ca aspect. Am gătit într-o zi pentru noi plăcintele noastre, colegilor le-au plăcut foarte mult. Toți prietenii noștri cunosc localul deja, noi mai postăm fotografii cu produsele noastre și o parte din ei chiar ne-au vizitat. Recent, la 8 martie, a fost concertul Corinei Țepeș și a lui Costi Burlacu, iar după spectacol am organizat cu ei o degustație și excursie chiar unde lucrăm”, ne-a mai povestit Natalia Cecan.

#ScrisoaredePaști de la Praga

„În general ne simțim bine aici, dar mi-i tare dor de Moldova, de Bălți… De câteva ori pe an vizităm Republica Moldova, orașul natal, mama, fratele, rudele de la țară, mă văd cu colegele de la școală, universitate, părinții de la școala băiatului meu, dar în rest menținem relația comunicare prin rețelele sociale. Deși sunt la Praga cu băiatul (16 ani) și soțul meu, mai vreau să vină și mama aici. Două dintre cele mai bune prietene deja s-au stabilit la fel aici și e mult mai ușor, însă mirosul țărânii de acasă nu-l înlocuim. Avem prieteni, ne întâlnim de sărbători, la nunți, cumătrii, la zile de naștere, la o bere… și asta ne mai alină cumva dorul de casă”, ne scrie moldoveanca.

Iar ca bonus, scrisoarea Nataliei Cecan are și o rețetă de PASCĂ franceză:

12 ouă
180 gr  de zahăr
40 gr de sare
40 gr de drojdie
600 gr de unt
fructe uscate diferite și făină cât cuprinde

 

Și la final… Omul sfințește locul!

„Îmi fac meseria cu mare drag, învăț în fiecare zi câte ceva nou, dar cel mai important este că mă duc la serviciu ca la mine acasă. Vreau ca lumea să simtă stăruința mea depusă în orice lucru făcut de mine, în fiecare colț de pâine sau desert. Cred că fiecare om trebuie să aducă ceva pozitiv pentru ceilalți și le doresc tuturor celor ce încă nu sunt împliniți cu ceea ce fac, să mai caute, să aprecieze munca depusă de ei și să caute satisfacția în lucruri mici, simple, în tot ceea ce fac”, ne îndeamnă cu multă bunătate și zâmbet, Natalia Cecan.

Sugerează-ne și tu moldoveni care merită să ne dea #ScrisoaredePaști