Noi, femeile, suntem impuse să atingem anumite standarde. Uneori, parcă propria noastră viață nu ne aparține. Alegerile noastre sunt dictate de normele sociale și unele femei sunt prinse în cătușele conformismului. În prezent, tot mai multe femei aleg să fie independente și nu țin cont de părerea lumii. Trebuie să acceptăm alegerile pe care le face un om și să nu-i impunem să acționeze într-un anumit mod. Nu ar mai trebui să judecăm femeile pentru alegerile pe care le fac. Iată care sunt lucrurile pentru care o femeie nu ar mai trebui să fie judecată.

1. Nu vrea să aibă copii

Unele femei nu doresc să devină mame. E alegerea lor. A avea un copil înseamnă o mare responsabilitate, efort și sacrificiu. Respect mamele și cred că munca nu e de ajuns prețuită. Însă nu toate femeile visează să devină mame. Și e firesc. Mai țineți minte când Delia a zis motivele de ce nu vrea copii și toată România s-a revoltat? Aveam impresia că Delia le-a furat copiii. O femeie nu trebuie să fie obligată să aibă copii și alegerea ei trebuie respectată.

2. Nu e gospodină

Nu poți împleti sarmale și fierbe ciorbe? Așa, și? Nu cred că am fost create pentru a ne petrece viața amestecând în cratițe. O femeie nu trebuie să fie gospodină,. Da, trebuie să știe să facă mâncare, pentru că  e un lucru pe care trebuie să-l știe fiecare. Însă nu trebuie să-și petreacă ziua lăudându-se colegilor ce a mai gătit și căutând rețete.  Sunt sigură că dacă afirmă că nu îi place să gătească și să facă curățenie, va fi criticată. Am auzit de prea multe ori că unei femei i se reproșează că nu e o gospodină destul de bună. Nu toate avem astfel de talente și e firesc. Unora le place să experimenteze în bucătărie, altele vor să facă altceva. Nu trebuie să presupunem că o femeie adevărată e o gospodină.

3. A avut mulți parteneri sexuali

Viața intimă nu trebuie discutată. Trăim într-o societate liberă și atât timp cât respectăm normele legale, nimeni nu ar trebui să ne judece pentru activitățile din viața noastră. O femeie poate avea câți parteneri își dorește și nu trebuie să o acuzăm. Adesea, atunci când o femeie are  un număr anumit de parteneri sexuali, e considerată femeie de moravuri ușoare. Viața noastră intimă nu ne definește.

4. Cariera e o prioritate

Se consideră că o femeie împlinită e cea care are o familie. E greșit să presupunem că o femeie poate fi fericită doar atunci când e măritată și are copii. Unele pun accent pe carieră și își doresc să avanseze pe plan profesional. Altele sunt soții, mame și femei de succes. Indiferent de ce alege, nicio femeie nu trebuie învinuită. Adesea, unora li se reproșează faptul că nu sunt mame și soții. Președinta Maia Sandu e criticată de oponenți din cauza că nu are familie. A avea o familie nu te face un om mai bun. Viața personală trebuie separată de muncă. O persoană, mai ales una publică, trebuie criticată constructiv pentru acțiunile sale din domeniul profesional. O femeie necăsătorită nu trebuie considerată inaptă de a-și face meseria și inferioară celor care au familie.

5. Felul cum arată

De câte ori ați auzit că femeia trebuie să fie frumoasă și suplă? Femeile cheltuie mulți bani pentru a corespunde standardelor de frumusețe. Adesea, în presa românească apăreau articolele care criticau cum era îmbrăcată Carmen Iohannis. Atât timp cât cineva e îmbrăcat decent, nu cred că ar trebui să ne exprimăm opinia. Străzile din oraș nu sunt un podium. Femeia nu trebuie să fie în fiecare zi elegantă pentru altcineva decât ea însăși. Cum credeți, câte dintre noi se machiază și se îmbracă elegant pentru a nu fi judecate? Câte dintre noi aleg unele proceduri de înfrumusețare costisitoare și dureroase pentru a nu fi arătate cu degetul? Femeia uită că ar trebui ei să-i placă ce vede în oglindă fără să țină cont de părerile altora. Mai țineți minte că un portal de știri a scris un articol despre o femeie care avea picioarele neepilate, inserând poza? Evident că acel articol a fost șters, dar spune multe despre concepția societății noastre și despre normele de etică a unora.

6. Femeile care fac avort

Încetați! Încetați să mai condamnați o femeie pentru că a făcut avort. Dreptul la avort e unul fundamental și orice femeie trebuie să aibă libertatea de a alege. Cei care le judecă nu țin cont de problemele pe care le are. Dacă o femeie nu e pregătită să devină mamă, ar trebui să îi respectăm alegerea și să o înțelegem. Ar trebui să o ajutăm și să o susținem, nu să aruncăm cu pietre în ea.

Distribuie articolul: