De astăzi, 6 fete ale casei-internat pentru copii cu deficiențe mintale(fete) din Hâncești vor avea casa lor. În acest sens, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a deschis în s. Mereșeni, raionul Hâncești, un nou Serviciu social pentru persoanele cu dizabilități mintale– Casă comunitară. Scopul serviciului este de a asista persoanele cu dizabilități mintale să obțină cât mai multă autonomie și să-și dezvolte propriul potențial.

IMG_3575În cadrul Serviciului, locatarii beneficiază de servicii de îngrijire specializată din partea unei echipe de suport, care îi ajută să obţină cât mai multă independenţă şi să-şi dezvolte propriul potenţial. Serviciile acordate sunt prestate în funcţie de nevoile individuale ale fiecărei persoane şi se axează pe acordarea îngrijirii calitative şi învăţarea abilităţilor elementare pentru viaţă precum: abilitatea de a mânca fără suport, abilitatea de a se îngriji de igiena proprie, de a se îmbrăca, etc. Echipa de suport implică locatarii casei în activităţi de menaj, vocaţionale, recreative, în stabilirea unor relaţii sociale – pentru a le facilita incluziunea în comunitate. În caz de necesitate, profesionişti din cadrul altor servicii din comunitate sunt implicaţi în asistarea lor.

fete orfelinat hancesti

„Persoanele cu dizabilități au nevoie și trebuie să fie parte a societății, să învețe, să comunice și să participe la activitățile comunității. Pentru aceste fete să trăiască aici înseamnă să aibă vecini pe care să-i salute zilnic, să aibă grijă de gospodărie, să fie vizitate de prieteni, să învețe lucruri noi în toată ziua, să simtă căldura unei case, a unei familii. Dezvoltarea serviciilor sociale alternative îngrijirii rezidențiale este o necesitate stringentă pentru Republica Moldova”, a declarat viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Viorica Dumbrăveanu.

fete orfelinat hancesti

„Suntem cele mai fericite, avem casa noastră, masa noastră, avem grădină și gospodărie. Ne simțim ca într-o familie”, a spus Eudochia, beneficiară a casei comunitare.

orfelinat hancesti

Serviciul social „Casa Comunitară” din satul Mereșeni, r. Hîncești a fost deschis de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în parteneriat cu autoritățile publice locale și din mijloacele financiare ale instituției din subordine, casei-internat pentru copii cu deficiențe mintale(fete) din Hâncești. Menționăm că MMPSF a mai deschis o casă comunitară în s. Zgurița, raionul Drochia, pentru 6 persoane cu dizabilități, dezinstituționalizate de la internatul psihoneurologic din Bădiceni.