Republica Moldova găzduiește cea de-a 25-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Informatică, desfășurată în perioada 3-8 iulie 2017, la Chișinău. La competiție participă circa 50 de elevi din Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Turcia.

La ceremonia de deschidere, viceministrul educației, Elena Cernei, a menționat că Republica Moldova ia parte la Olimpiada Balcanică de Informatică începând cu anul 2004, iar în anul 2007 a fost pentru prima oară gazdă a acestei competiții.

„Astăzi nu ne imaginăm situația de a fi privați de oportunitățile oferite de tehnologiile informaționale, iar informatica poate fi considerată regina științelor. Știu că v-ați pregătit pentru acest exercițiu mai mult timp, valorificând informațiile obținute prin studiu activ atât la orele de clasă, cât și suplimentar, îndrumați de cei mai buni profesori în domeniu. Vă doresc succese tuturor, să obțineți rezultate frumoase, să vă faceți noi prieteni și să descoperiți o lume nouă”, a spus Elena Cernei.

Citește și: Copiii nu au nevoie numai de matematică pentru a deveni oameni de succes. Revedem beneficiile tenisului de câmp la Academia de Tenis!

Întrebat despre ce l-a motivat să participe la concurs, Dan Butmalai a spus că Olimpiada Balcanică de Informatică îi va oferi șansa de a obține o bursă peste hotare. „Anterior am luat parte și la alte competiții internaționale. Preconizez să obțin o bursă de studii la o universitate din Germania sau din România, iar un loc învingător îmi va spori șansele de a-mi realiza scopul”, a spus elevul.

George Chichirim, membru al echipei din România, a afirmat că a moștenit de la părinții săi pasiunea pentru informatică: ”Am îndrăgit această disciplină școlară încă din clasa a 5-a, ambii mei părinți fiind pedagogi. Sunt onorat să particip la Olimpiada Balcanică de Informatică, deoarece nu este atât de ușor să ajungi la o competiție internațională. Sper să obțin rezultate bune”.

Pe parcursul săptămânii curente, cei 50 de elevi vor avea probe la informatică, dar și excursii în locuri pitorești din Republica Moldova. Învingătorii competiției vor fi anunțați vineri.

Ediția a 25-a a Olimpiadei Balcanice de Informatică este organizată de Ministerul Educației și Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare, cu susținerea mai multor parteneri de colaborare.

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: