Îți iubești copiii, partenerul sau colegii de aparatment. Cu toate astea, de fiecare dată când încerci să te uiți la știri sau să faci altceva, cineva te deranjează atât de tare încât nu ești în stare să te concentrezi nici măcar o secundă. Este momentul în care vezi negru în fața ochilor și simți că te inundă valuri de furie. 

Potrivit Elle.ro acestea sunt cinci trucuri simple, care îți vor ușura viața și te vor ajuta să-ți îmbunătățești relațiile cu cei din jurul tău. În plus, și ei se vor simți mai relaxați și mai ușurați în preajma ta.

1. Ține o evidență a crizelor de furie 

Acordă-ți o scurtă pauză și fă o listă a momentelor recente în care te-ai simțit furioasă. Care au fost factorii declanșatori? Există un tipar al crizelor și o similitudine a situațiilor? În următoarele zile, continuă să observi ce te scoate din sărite și încearcă să identifici un tipar. Te implici în aceleași bătălii mereu și mereu? La ce subiecte devii excesiv de sensibilă? Dacă ținând această evidență, remarci mai multe episoade de furie decât ai crezut tu că sunt în realitate, poate ar fi cazul să acționezi.

2. Părăsește discuția 

De îndată ce simți că ești pe punctul de a izbucni într-o criză, părăsește discuția! Dacă este o problemă minoră, pur și simplu schimbă subiectul! Iar dacă simți că o să vorbești pe un ton ridicat, frustrat, iritat, înainte de a deschide gura, ieși din cameră! Da, ai citit bine: ia-ți picioarele la spinare! De îndată ce simți cel mai mic sâmbure de iritare, părăsește încăperea! În felul acesta, eviți o confruntare directă (și probabil și costisitoare din punct de vedere emoțional) și o escaladare a situației.

3. Învață să te calmezi singură

Atunci când părăsești încăperea, nu folosi acel timp pentru a te alimenta singură, ci pentru a te calma. Respiră profund și rar! Încearcă să-ți distragi singură atenția: citește o revistă, joacă un joc pe telefon, sună o prietenă! Treptat, sentimentul de furie se va disipa. Cel mai important: nu-ți fixa mintea analizând incidentul care ți-a declanșat accesul de furie și imaginându-ți tot felul de scenarii. „Ce ar fi fost dacă ea ar fi zis…?!’, „Ce s-ar fi întâmplat dacă el ar fi făcut…?!’. În felul ăsta nu faci altceva decât să torni gaz pe foc!

4. Încearcă să faci un pic de introspecție

Întreabă-te ce-ți dorești cu adevărat. Și fii foarte atentă când formulezi această întrebare. Pentru că întrebarea corectă nu este: „Ce-mi doresc să facă el/ea?’, ci: „Ce-mi doresc eu?, „Care este principal mea preocupare?’. Iar în cazul scenariului prezentat la începutul acestui articol, întrebarea nu este: „Ce-mi doresc să facă copiii?’, ci „Ce-mi doresc să fac eu?’. Răspunsul este unul simplu și care are legătură cu dorințele și nevoile tale: „Ei bine, îmi doresc să ascult știrile’.

5. Găsește opțiuni alternative pentru ceea ce-ți dorești 

Pune-ți următoarea întrebare: „Ce aș putea face diferit pentru a fi mai calmă și mai eficientă și pentru a obține ceea ce-mi doresc?’. Ai putea să dai volumul mai mare la televizor, ai putea să le distragi copiilor atenția cu un joc, i-ai putea chema să stea cu tine pe canapea și să vă uitați împreună la știri. Sau ai putea să te duci în altă cameră și să urmărești știrile pe telefonul mobil. Sau ai putea decide să te uiți la știri după ce se culcă copiii și nu atunci când sunt dornici să-ți câștige atenția.

Distribuie articolul: