Piața locurilor de muncă a suferit anumite schimbări în ultimele decenii, dar multe dintre concepțiile greșite despre carieră, încă predomină și în prezent. În primul rând acestea sunt stipulate de părinți și profesori: anume de la ei absolvenții și studenții aud replici din categoria „mai întâi termină universitatea” sau „acum nu poți ajunge nicăieri fără cunoștințe”. Să vedem mai multe replici de acest tip, care doar descurajează tinerii absolvenți în urmarea unei cariere de vis. 

„Mai întâi termină universitatea, apoi angajează-te la lucru”

De fapt, nu există nicio contradicție între studii și muncă. La universitate, studentul primește o bază teoretică, iar la locul de muncă sau stagiu compară teoria cu realitatea și aplică cunoștințele, rezolvând probleme reale. La sfârșitul studiilor, un astfel de student intră pe piața muncii mai pregătit și înțelege mult mai bine de ce este interesat să urmeze în viitor. Munca completează studiile și invers.

Primii doi ani de universitate sunt foarte importanți și sunt, nu doar pentru a studia, ci și pentru a comunica. Până în al treilea an, studentul este de obicei mai bine orientat în domeniul său și înțelege mai mult sau mai puțin în ce ramură să se dezvolte. Volumul de muncă din ultimii ani de studiu este de obicei mai mic. În profesiile în care portofoliul este esențial, vorbim despre designeri, redactori, manageri digitali, planificatori de evenimente, ei pot să-și completeze un portofoliu chiar din primele zile de universitate.

„Nu vei reuși și la lucru, și la studii. Mai rabdă un an, iar mai târziu te vei angaja”

Mulți părinți își fac griji referitor la volumul mare de muncă al unui student care deja este angajat în câmpul muncii. Să le combini este dificil, dar real, în special că acum majoritatea angajatorilor oferă studenților un orar flexibil. Iar ultimele evenimente ne-au influențat rutina, atât cea din oficii, cât și cea de pe băncile facultății. Acum noi putem foarte ușor să învățăm și să lucrăm de acasă, în cazul anumitor domenii desigur.

De asemenea, un student care combină studiile și munca trebuie să poată negocia cu un manager, cu colegii, cu profesorii, și ulterior să găsească compromisuri. Toate aceste calități vor deveni un avantaj în viitor.

„Caută un lucru stabil, deoarece la stagiere vei aduce mereu doar cafea pentru colegi”

Deși este obișnuit să mergi la un stagiu „pentru experiență”, acest lucru nu înseamnă că nu va fi plătit sau că studentul va fi angajat în sarcini de nivel scăzut. Concurența pentru fiecare stagiar cu potențial este foarte mare, iar angajatorii nu își mai permit să le ofere sarcini mai puțin interesante decât concurenții.

În timpul stagiului, studenții devin membri ai echipei cu drepturi depline, participă la toate procesele, își dezvoltă proiectele și se scufundă în cultura corporativă. Iar nivelul salarial în cele mai multe cazuri depinde de direcția și pregătirea candidatului.

„Scrie în CV că ai fost promoter, să fie măcar o experiență de muncă. Fără ea nu te angajează nimeni”

Programele de stagiu sunt necesare tocmai pentru a oferi o șansă candidaților talentați fără experiență. Atunci când se recrutează un candidat, recrutorul evaluează experiența de muncă. Atunci când selectează un student pentru un stagiu, recrutorul evaluează potențialul. Nimeni nu se așteaptă ca o persoană care tocmai a solicitat un stagiu să aibă câțiva ani de experiență în CV-ul lor. Mult mai importante sunt abilitățile și realizările relevante pentru locul de muncă.

Dacă nu aveți experiență profesională, puteți vorbi despre studii: descrieți în mai multe propoziții ceea ce vă interesează în domeniul ales, în ce subiecte studentul se regăsește și ce realizări are, aici am putea include olimpiade, campionate pentru studenți, hackaton, performanță academică generală. Putem menționa proiectele de cercetare sau evenimentele semnificative la care am participat. Puteți specifica proiecte personale: articole sau blog.

„Nici nu spera să ajungi așa ușor într-o companie mare”

În companiile mari, într-adevăr este o mare concurență. Pentru posturile de juniori fără experiență, este mai ușor să obțineți un stagiu. Selecția pentru stagii este deschisă: angajatorii se străduiesc să colecteze cât mai multe cereri pentru a selecta cei mai buni candidați. Admiterile sunt de obicei anunțate pe site-urile specializate sau pe rețelele sociale ale companiei.

Iar dacă aveți o altă metodă de a găsi un job, atunci nu trebuie decât să încercați și să nu vă fie frică.

Sursă: mel.fm

Distribuie articolul: