Toți copiii au o perioadă în care școala încetează să le fie interesantă, dorința se stopează. Dar jocurile și emisiunile TV devin un înlocuitor excelent pentru ele. Am adunat cinci întrebări importante despre motivația copilului. Veți găsi un răspuns cum să ajutați copilul să se îndrăgostească de școală, să nu se mai teamă de eșec și să găsească un hobby nou.

Copilul refuză să frecventeze școala după vacanță

Pentru a preveni acest lucru, trebuie să reamintim periodic copilului că vacanța se va încheia și va fi necesar să se întoarcă la școală. Puteți marca această dată în calendar și, cu câteva zile înainte, începeți să vă pregătiți împreună pentru școală. Chiar și în timpul vacanței, este important să se respecte o anumită rutină zilnică. De exemplu, copilul se poate trezi nu la 7 dimineața, ci la 9.

Petrece prea mult timp la calculator

Pentru început, să ne amintim că un adolescent nu stă în fața calculatorului fără motiv. Prin urmare, aflați mai întâi motivul. În ce moment a început? A existat o situație stresantă? Există dificultăți în comunicare, studiu? Analizați jocurile de care este interesat adolescentul. Ce nevoi satisfac ei? Poate comunicare? Are nevoie de înțelegere și acceptare? Poate prin această metodă evită dificultățile din viața reală care apar?

Copilul nu este interesat de nimic

De fapt, uneori pur și simplu nu îl interesează ceea de ce a fost interesant mai înainte, dar nu și-a găsit încă un nou hobby. Trebuie să vă puneți întrebarea dacă el ar trebui să continue ceea ce a început demult, de exemplu, să frecventeze o școală de muzică sau sport?

Ceea ce merită să faceți, este să vorbiți cu copilul, de mai multe ori și să participe diferite persoane. Aflați ce nu i se potrivește exact: poate vrea să schimbe un instrument muzical sau un sport, sau poate activitatea fizică a devenit mai solicitantă decât bucuria de a câștiga o competiție.

Copilul nu este motivat

Observați: pentru ce lăudați copilul? Ce așteptări îi transmiteți? La ce atrageți atenția?

Obține suficient sprijin? Apar situații când copilul „câștigă” dragoste făcând un „lucru corect”? Familia acceptă sentimentele negative ale copilului – furie, frustrare, iritare sau ar trebui să fie „bun și ascultător” de cele mai multe ori?

Încercați să separați personalitatea copilului de activitățile pe care le desfășoară. De exemplu, el a arătat un rezultat bun în înot și este lăudat nu pentru că a fost grozav și a înotat repede, ci pentru eforturile sale: „Știu cât de greu ți-a fost”.

Brusc, copilului i-a dispărut dorința să studieze

Ce putem întreprinde în acest caz? Începeți să construiți relații de încredere cu copilul, învățați-vă să-i respectați alegerea, oferiți-i ajutor și mențineți comunicarea cu el. Poate că atunci școala îl va interesa din nou.

Și, oricât de ciudat ar părea, mama și tatăl băiatului ar trebui să încerce să petreacă mai mult timp împreună, amintiți-vă că nu sunteți doar părinți, ci și soți. Practica arată că motivul performanței slabe a copiilor poate fi neînțelegerea în relațiile personale ale părinților lor.

Sursă: mel.fm