În centru orașului Chișinău, probabil în cel mai reprezentativ loc din capitala noastră, intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu bd. Bănulescu Bodoni, vizavi de monumentul lui Ștefan cel Mare,  se află  binecunoscuta Bibliotecă Municipală B.P. Hașdeu. Puțini însă cunosc despre istoria impresionantă a clădirii în care se află biblioteca, dar și despre încărcătura istorică pe care o are aceasta, notează Liliana Busuioc, autoarea proiectului Rădăcina.

„Istoricul Iurie Colesnic m-a intrigat să vizitez biblioteca, menționând că această clădire intră în top cinci clădiri cu cea mai mare încărcătură istorică din Chișinău.

Am fost curioasă să descopăr această moștenire. În cadrul Rădăcina am organizat  un tur deschis la bibliotecă și pentru alți curioși, ca mine. Gazda turului nostru a fost Alexandru Morari, cercetător istoric, muzeograf și șeful departamentului de carte rară din cadrul bibliotecii și Nadejda Mascauțanu de la departamentului Memoria Chișinăului. Astfel, am avut ocazia să aflăm din prima sursă cele mai interesante lucruri despre Bibliotecă.

Iată 5 fapte care dau valoare clădirii și pe care trebuie să le cunoști:

  1. Clădirea a fost construită în 1844 de familia Monastârski cu scopul de a fi dată în arendă, iar în 1873 a fost vândută Seminarului Teologic.
  2. În 1878 Seminarul teologic a dat în chirie clădirea elvețianului Charles Thomas Seloidenis, care a fondat aici Hotelul Suisse, unul din cele mai reprezentative hoteluri și restaurante din Chișinău. Este unica clădire din fostele hoteluri ale Chișinăului care s-a păstrat până în prezent.
  3. Hotelul Suissse și restaurantul acestuia a fost cel mai reprezentativ loc pentru a găzdui elita epocii. Aici au fost în vizită așa personalități ca: Constantin Stere, Nicolae Iorga, Fiodor Șaleapin, Henri Harbusse și mareșalul Antonescu.
  4. În timpul celui de-al doilea război mondial clădirea a fost distrusă aproape integral, iar tot fondul de carte a ars. După 1946 ea a fost reconstruită după proiectul lui Alexandr Șciusev, de către discipola sa, Rozalia Spirer, prima femeie arhitect din Moldova. Clădirea originală a avut două etaje, iar după reconstrucție a fost adăugat etajul trei.

Continuarea, dar și cum puteți beneficia de o asemenea vizită găsiți AICI.

Experiența merită efortul, vă puteți conecta cu trecutul și simțiți energia locului!”, precizează Liliana Busuioc pe blogul Rădăcina.