Dacă vrei să afli cine sunt cei mai temuți inamici ai tenului, iată-i: soarele, machiajul, ecranele la care te holbezi, stresul și… tu însăți. Află chiar acum în ce măsură te afectează.

De ce îmi ies coșuri și puncte negre

În afară de alimentația nesănătoasă, un alt factor esențial este stresul, care stimulează hormonul numit cortizol. Alimentele, alți inamici ai tenului pe care ar trebui să îi eviți sunt lactatele, carnea roșie, suplimentele alimentare B-complex, carbohidrați simpli, fast food. De asemenea, este esențial să dormi suficient, oboseala dăunează tenului.

Lipsa protecției solare

Bine, o s-o spun ori de câte ori e nevoie: protejarea pielii împotriva radiațiilor solare trebuie să aibă aceeași frecvență ca spălatul pe dinți. Adică zilnic – soarele este unul dintre acei inamici ai pielii cu care nu e de glumit. Uneori, chiar de mai multe ori pe zi, mai ales atunci când petreci ore în șir sub soare (în medie, din trei în trei ore). Soarele poate dăuna pielii chiar dacă ne ascundem după ferestrele casei sau mașinii, prin haine și fără să simțim că… „arde”.

Nu sta foarte mult în fața telefonului și a calculatorului

Crezi ori ba, pielea noastră poate avea de suferit și atunci când stai acasă și ești ferită, teoretic, de agresiunile externe. De aceea, experții recomandă să-ți vezi de rutina de îngrijire obișnuită mai ales dacă petreci mult timp în fața computerului sau televizorului, sau orice alt device cu lumină albastră. Ultima generație de produse ia în calcul inclusiv acest aspect, nu e doar o găselniță de marketing.

Machiajul e frumos, dar dușmănos

Unul dintre cele mai prețioase secrete de frumusețe se referă la limitarea intervalului în care porți machiaj. De aceea,îndepărtarea „măștii” ar trebui să fie prioritatea numărul unu atunci când vii de la serviciu, iar atunci când stai acasă mai multă vreme, să renunți complet la acesta. Dar pentru că machiajul este atât de necesar, ideal ar fi să te asiguri că produsele folosite sunt de cea mai bună calitate (fără ingrediente considerate dăunătoare, formule non-comedogene) și nu depășesc termenul de valabilitate menționat pe recipient. De asemenea, trusa ta de machiaj ar trebui să strălucească de curățenie – igienizează accesoriile săptămânal și asigură-te că produsele sunt mereu folosite pe pielea curată (și nu le împrumuți nimănui).

Nu îți mai atinge fața

După spălarea mâinilor, acest îndemn menit să ne protejeze de virusul pandemic aduce beneficii inclusiv în ceea ce privește sănătatea pielii. Conform Academiei Americane de Dermatologie (AAD), acest gest – de fapt reprimarea sa – ajută mult în menținerea sub control a tenului gras (murdăria, grăsimea și bacteriile migrează pe toată fața cu ajutorul mâinilor).

Nu te poți abține? Știu. Un reminder scris, la vedere, ți-ar putea fi de folos. Desigur, nu toate atingerile sunt neprielnice; cu mâinile perfect curate, un masaj facial ajută la stimularea circulației sanguine, esențiale pentru un ten cu aspect sănătos.

Distribuie articolul: