Indiferent dacă țineți diete, aveți probleme de sănătate sau doriți doar să încercați o dietă tradițională japoneză, aceste cinci feluri de mâncare vă vor satisface cu siguranță foamea, dar vă vor face să vă simțiți destul de bine și după aceea.

Deși nu este întotdeauna posibil să evitați consumul de alimente care vă sunt rele, adăugarea unei alternative sănătoase la masă poate face o diferență în dieta dumneavoastră. După ce ați învățat elementele de bază despre cum să mâncați sănătos în Japonia, iată cele mai bune cinci feluri de mâncare tradiționale japoneze pe care să le adăugați în dieta dvs., pentru a vă îmbunătăți nu numai alimentația, ci și pentru a anula potențialele daune cauzate de prea multe mese moderne indulgente. Cel mai bun aspect este că toate aceste feluri de mâncare pot fi găsite pre-făcute și în majoritatea supermarketurilor sau a magazinelor de proximitate – și nu sunt deloc scumpe.

Spanacul Ohitashi

Aceasta este în esență o salată de spanac albă, servită cu fulgi de bonito și semințe de susan, cu o picătură de sos de soia sau sos de susan – sau deloc sos. Ușor și rapid de făcut, spanacul ohitashi poate fi făcut fie cu spanac proaspăt, fie congelat și poate fi consumat ca garnitură, adăugat la un amestec de salată sau pus cu resturi de orez pentru a vă crea propriul onigiri amestecat. Spanacul este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina A și acid folic, care sunt cruciale pentru oase, piele și energie sănătoase. Săriți sosul de soia și adăugați un strop de sos de salată preferat sau doar suc de lămâie, dacă doriți o opțiune cu sodiu redus.

Natto

Subțire, dar satisfăcător, pentru a scoate din context un citat al Regelui Leu, natto este un aliment cu care trebuie doar să te obișnuiești – în același mod în care nimeni nu se naște iubind ardeii verzi sau alte alimente puternic aromate. Natto este boabele de soia fermentate servite cu sos de soia, karashi muștar și ceapă verde feliată, deși mulți se bucură și de adăugarea unui ou crud la acest fel de mâncare. Dacă aveți nevoie de un alt motiv pentru a vă obișnui să mâncați aceste fasole lipicioasă, natto nu conține colesterol și este bogat în vitamine B (în special B2 și B6), vitamine E și K, plus potasiu, calciu, fier, magneziu, proteine, dietetice fibre și multe altele. Este mirositor și nu arată grozav, dar va avea un efect pozitiv asupra sănătății dvs., așa că încercați!

Sashimi


În timp ce sushi vine cu orez cu oțet și oferă un pumn caloric, sashimi este alegerea mult mai sănătoasă. În funcție de soiurile de pești pe care le alegeți, sashimi este o sursă bună de acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă și are un conținut ridicat de vitamine B6 și B12, precum și de niacină, seleniu, magneziu, fosfor și, bineînțeles, proteine. Somonul, codul, tonul, basul, macrouul și coada galbenă sunt peștii dvs. de top cu care trebuie să rămâneți, dacă doriți cea mai mare valoare nutritivă, dar încercați să nu mâncați sashimi mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână, dacă sunteți îngrijorat de ingerarea mercurului din peşte. Riscul cel puțin în Japonia de otrăvire cu mercur este destul de scăzut, deoarece majoritatea peștilor consumați în mod obișnuit aici sunt pești cu conținut scăzut de mercur, dar este mai bine să fii prudent. Femeile însărcinate ar trebui să evite sushi și sashimi în cea mai mare parte, totuși – mai ales vara – așa că vă rugăm să țineți cont de acest punct. Dacă doriți să vă faceți propriul sashimi acasă, cumpărați pachete de pește pre-feliat, de calitate sushi, și încercați să le mâncați cu ghimbir ras, dressing ponzu sau frunze de shiso proaspete în loc de sos de soia și wasabi.

Tsukemono (Murături)

Majoritatea oamenilor tind să se gândească la oțet atunci când vorbesc despre murături, dar există multe varietăți diferite de murături disponibile în Japonia, dintre care majoritatea nu necesită deloc oțet. Nukazuke sunt un tip de murături japoneze realizate prin fermentarea diferitelor legume în tărâțe de orez. Cele mai comune soiuri ale acestor murături sunt vinete, castraveți, daikon și varză, dar există și pești nukazuke. Conținutul nutrițional al murăturii depinde de ce fel de legume este făcut, dar în general vorbind, nukazuke are un conținut ridicat de vitamina B1 și conține lactobacil, despre care se spune că ajută la digestie și ajută la menținerea sănătății intestinale. Acestea sunt o opțiune bună pentru a adăuga la o masă grea sau dacă descoperiți că metabolismul sau digestia pare puțin oprită. Vă rog să vă amintiți, totuși, acestea nu sunt menite să fie o garnitură, ci un fel de condimente – așa că vor face doar câteva bucăți din nukazuke-ul ales. În caz contrar, ați putea găsi că vă ajută digestia să funcționeze puțin prea eficient.

Hiyayakko (Tofu Chilled)

Acesta este poate cel mai simplu fel de mâncare de pe listă; hiyayakko este doar tofu răcit cu toppinguri. Orice toppinguri. Tofu este, desigur, fabricat din lapte de soia, dar știați că este o sursă de proteine ​​cu conținut scăzut de calorii și, în funcție de producător, o sursă bogată de calciu sau magneziu? Hiyayakko poate fi servit cu sos de soia, sos de susan, ponzu, muștar, frunze de shiso, fulgi de bonito, ghimbir ras, wasabi, dressing yuzu sau yuzu ras, umeboshi, gâturi feliate sau ceapă verde, sau orice combinație a celor de mai sus. Puteți mânca chiar hiyayakko cu roșii feliate, măsline și castraveți și un strop de ulei de măsline dacă doriți să savurați o mâncare puțin mai mediteraneană. Hiyayakko este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru a lua masa vara, când s-ar putea să nu aveți prea mult pofta de mâncare datorită căldurii.

Toate aceste feluri de mâncare se găsesc sau se prepară cu ușurință, conțin o mulțime de vitamine și minerale și, în funcție de prepararea dvs., puțin sodiu și zahăr. Moderarea și varietatea sunt două dintre cheile unei diete tradiționale japoneze, așa că rețineți acest lucru și opțiunile menționate cu fiecare fel de mâncare, în minte atunci când vă planificați mesele.

Sursa: roe.pvgazeta.info

 

 

Distribuie articolul: