Aditivii îi regăsim pe eticheta alimentelor sub forma unui cod compus din litera E, iată cum sunt categorizați aceștia:
  • coloranți (E100-199),
  • conservanți (E200-299),
  • antioxidanți(E300-E399),
  • corectorii de gust și potențatori de aromă (E600 – E699),
  • agenții de îngroșare sau antiaglomeranții (E500 – E599),
  • îndulcitori sau înlocuitori ai zahărului (E420, E421, E900 – E999).

5 aditivi deosebit de periculoși pe care să-i eviți cu orice preț:

1. MANITOL (E 421)
Efecte nocive: pierderea capacității de orientare, pierderea cunoștinței și chiar moarte; tulburări renale (calculi renali) și gastrice (aciditate); alergii, greață, vomă, diaree, hipersensibilitate, urticarie, diabet, anafilaxie, flatulență. Interzis femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor. Aprobat de UE.
 2. ACESULFAM DE POTASIU (E 950)
Efecte nocive: efect cancerigen; tumori pulmonare și mamare, leucemie, boli respiratorii, hipoglicemie, hipercolesterolemie; alergii, migrene, greață, vomă, spasme musculare, oboseală, palpitații, pierderea memoriei, inflamații.
3. ASPARTAM (APM) sau E951
Aspartamul este un îndulcitor artificial, iar cele mai periculoase efecte ale acestor îndulcitori sunt cele cancerigene, mutagene și teratogene. Este un intensificator de gust și aromă. Este obținut pe cale sintetică sau din produse modificate genetic.
Efecte nocive: efect teratogen, cancer la creier, alergii, astm, greață, vomă, inflamații, spasme musculare, oboseală, palpitații, pierderea memoriei, migrene, depresie, anxietate, hiperactivitate, insomnie, vertiji, iritabilitate, epilepsie, pierderea vederii, atac de apoplexie.
Interzis femeilor însărcinate. Este aprobat în UE.
4.  SUCRALOZĂ (E 955)
Efecte nocive: modifică activitatea timusului (scade volumul timusului cu 40%), distruge imunitatea, sistemul genetic, sistemul nervos, sistemul reproducător; crește anormal ficatul și rinichii, produce litiază renală, atrofiază foliculii limfei din splină și timus, inhibă creșterea în înălțime, reduce numărul globulelor roșii, extinde perioada de sarcină, induce avorturi, duce la scăderea în greutate a fătului și a placentei, diaree. Conform declarației oficiale de la FDA, “sucraloza are efect mutagen, producând tumori de tipul limfoamelor”.
5. SORBITOL (E 420)
Efecte nocive: consumul excesiv produce tulburări gastrice, crampe intestinale, diaree, cataractă, flatulență, scăderea în greutate; în cantități mari este laxativ; scade asimilarea vitaminei B6; modifică absorbția medicamentelor, astfel că ele devin mai toxice sau mai puțin eficiente.
Interzis copiilor și persoanelor cu intoleranță la fructoză. Aprobat de UE.

Pentru o viață sănătoasă, te îndemnăm să consumi mai multe fructe și legume naturale, leguminoase, nuci și semințe, precum și să privești atent etichetele produselor achiziționate.

Sursa: https://www.facebook.com/Stop-Aditivi-108608627392547

Distribuie articolul: