De ziua Națională a României iData a publicat un sondaj care arată că circa 41,2% dintre cetățenii Republicii Moldova ar susține Unirea cu România. Față de acum câteva luni procentul a scăzut cu aproape 3 %. În septembrie procentul de cetățeni, care își dorea unirea era de 30,8%.

Sondajul este unul reprezentativ la nivel național, eșantionul fiind de 1.047 de respondenți care provin din 367 localități, inclusiv cinci din stânga Nistrului. Eroare maximă admisă este +-2.9%. Datele au fost colectate în perioada 15 – 25 noiembrie 2021.

Ce cred cetățenii din România despre Unirea cu Republica Moldova…

Conform zecilor de sondaje studiate în cadrul unei  acestei cercetări realizată pe parcursul anilor 2012-2021, după cum se poate observa în diagrama prezentată mai jos, dinamica este uşor fluctuantă, însă cifrele ne arată că există o deschidere de două treimi printre români (66,45% în medie) care susţin unirea cu Republica Moldova.

Dincolo de aceste cifre optimiste, proporţia celor care totuşi cred că unirea este posibilă în viitorul apropiat sau îndepărtat, conform ultimului Barometru de securitate realizat de Centrul de Cercetări Sociologice al LARICS, este redusă faţă de procentul celor care susţin efectiv unirea cu Republica Moldova (43,4 la sută faţă de 70%). Acest lucru demonstrează gradul de scepticism din partea românilor faţă de iminenţa unui asemenea posibil eveniment. Românii vor, dar nu sunt convinşi că se va petrece curând, probabil din mai multe motive: reticenţa publicului din stânga Prutului faţă de Unire, lipsa subiectului pe agenda oamenilor politici, contextul internaţional, scrie adevărul.ro

Foto: warsawinstitute.org

Distribuie articolul: