Ce e naționalismul? Să te crezi mândru pentru faptele pe care nu le-ai făcut, să te simți mândru pentru că te-ai născut într-o anumită țară. În sec. XX, din cauza naționalismului extrem, o lume întreagă a intrat într-un război sângeros.

În prezent, lângă noi, ucrainenii luptă pentru a-și apăra libertatea. Dacă vreodată ați privit posturile rusești, probabil ați asistat la un discurs furibund despre măreția Rusiei și decadența Occidentului. Rusia își asumă rolul de apărător al creștinismului și valorilor tradiționale, ducând o ,,cruciadă” contra vestului ,,păgân”. Spectatorul rus, din păcate și cel moldovean, ascultă cu atenție și se simt mândri că ei sunt creștini și că Rusia îi va apăra?

Îi va apăra de ce? Vreți să-mi spuneți că dragostea dintre două femei e un lucru mai rău decât omorârea copiilor? Vreți să-mi spuneți că dragostea dintre doi bărbați e un lucru mai rău decât distrugerea unor orașe?  Lăsați-l pe Dumnezeu. Dacă ar exista, ar trebui să îi pese de ce se întâmplă în lume. În prezent, naționalismul justifică cele mai oribile crime. Ucrainenii sunt uciși deoarece și-au dorit independență și suveranitate. Rusia dă vina pe NATO și susține sus și tare că ei doar se apără. Cum îți convingi proprii cetățeni, care din cauza lipsei de educație și informare, nu au abilități de analiză și logică, să te susțină? Le vinzi gogoși umplute cu clișee naționaliste.  Trăind în sărăcie, gândul că trăiesc într-o țară atât de frumoasă și glorioasă îi consolează. Sunt săraci, dar mândri.

În spațiul mioritic, naționalismul e o armă pentru a atrage un anumit tip de electorat, cel care e creștin și crede orbește în tradițiile ancestrale. De Ziua Națională a României asistăm la un spectacol ce se repetă an de an. Toți își declară nemărginita și necondiționata lor dragoste pentru România. Azi o laudă, mâine o înjură.

Din cauza unui naționalism demodat, România nu poate progresa. Dreptul la avort, dreptul persoanelor LGBTQ+, imigranților toate sunt comentate prin prisma ideilor religioase și naționaliste.

În prezent, naționalismul ne împiedică să apreciem diversitatea lumii în care trăim. Strămoșii noștri au luptat pentru suveranitate, eu vreau să luptăm pentru o societate modernă, în care să se regăsească o mulțime de etnii și grupuri de oameni.

În secolul XXI, atunci când granițele se șterg, ne punem fireasca întrebarea: Ar trebui să ne iubim țara? Răspunsul e simplu: da, dar  nu e obligatoriu. Aici e casa noastră, părinții și prietenii, aici oamenii ne înțeleg limba. Totuși, în prezent, avem posibilitatea să vedem toată lumea, să cunoaștem alte etnii și culturi.

Dragostea față de țară o putem arăta prin fapte. Fiecare dintre noi putem contribui la construcția unui viitor strălucitor. Degeaba țipi în gura mare că străinii îi fac rău țării, când tu arunci gunoiul pe stradă. Naționalismul nu e decât  o metodă de a găsi țapul ispășitor pentru păcatele cetățenilor .

Asistăm și astăzi la daunele provocate de naționalism, haideți să-l îngropăm. Suntem oameni. Nu ar mai trebui să ne judecăm în funcție de rasă, etnie, sex, orientare.

E timpul să acceptăm globalizarea. Poți să-ți iubești țara, limba, cultura fără a le urî pe celelalte. Astfel, vei putea admira lumea ca într-un caleidoscop al culturilor.

 

Distribuie articolul: